10 Δεκεμβρίου 2020

Ποια είναι η ταυτότητα των αρνητών του εμβολίου;

«Σίγουρα όχι ή μάλλον όχι» στο εμβόλιο δηλώνει περίπου το 30% των ερωτηθέντων με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ποια είναι η ταυτότητα αυτών;


Στη νέα πραγματικότητα του κορωνοϊού, οι αρνητές του εμβολίου έχουν κινητοποιήσει τους δημοσκόπους για να δουν πού ανήκουν. Το τοπίο είναι θολό, καθώς τα κόμματα, σχεδόν στο σύνολό τους, έχουν καταδικάσει το αντιεμβολιαστικό κίνημα και δεν είναι καθόλου εύκολο να μετρηθούν τα «ανεπίσημα χάδια» που γίνονται στους αρνητές του εμβολίου. 

Στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse, για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, «σίγουρα όχι ή μάλλον όχι» στο εμβόλιο δήλωσε το 30% των ερωτηθέντων. Αυτός είναι ο μέσος όρος που προκύπτει με βάση και τις υπόλοιπες μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί πρόσφατα (MRB 37,7%, Metron Analysis 41%, Interview 23,7%). Ποια είναι, όμως, η ταυτότητα όσων θα αρνηθούν από τον Ιανουάριο να προστατεύσουν τον εαυτό τους (και τους άλλους) από τον κορωνοϊό; 


Μιλώντας στην «Καθημερινή» ο γενικός διευθυντής της Pulse, Γιώργος Αράπογλου, εξήγησε πως η «γκρίζα ζώνη» (αναποφάσιστοι και όσοι δηλώνουν πως επιλέγουν άκυρο ή αποχή) που αποτυπώνεται στην πρόθεση ψήφου, στην πλειοψηφία της, συμπληρώνεται από άτομα που εμφανίζονται πολύ διστακτικά στον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με στοιχεία που επίσης δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, «όχι» στο εμβόλιο (άνω του 40%) δηλώνουν και οι πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.

Οι γυναίκες εμφανίζονται πιο επιφυλακτικές από τους άνδρες, ενώ λίγο πάνω από το 30% των ερωτηθέντων εμφανίζει σκεπτικισμό στην περιφέρεια και κάτω από το 30% όσων μένουν στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Οσον αφορά τα κόμματα, από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, περίπου το 20% δηλώνει προβληματισμό ως προς το εμβόλιο. Αυτό το ποσοστό πέφτει λίγες μονάδες ακόμα στο ΚΙΝΑΛ και ανεβαίνει στο 34% στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η μελέτη με βάση την ηλικία των πολιτών που εμφανίζονται αρνητικοί ως προς το εμβόλιο παρουσιάζει επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στη δημοσκόπηση της Pulse, το 51% μεταξύ 17-29 ετών έχει δηλώσει «σίγουρα όχι ή μάλλον όχι» πως δεν θα κάνει το εμβόλιο.

Ο πρωθυπουργός έχει καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς να εμβολιαστούν όλοι μαζί για να δοθεί το καλό παράδειγμα και ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει πως αποτελεί εργαλείο και πρέπει να εμβολιαστούν όλοι. Παρ’ όλα αυτά, ο πόλεμος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας είναι σε εξέλιξη εδώ και καιρό για το συγκεκριμένο θέμα, με τη γαλάζια παράταξη, πριν από λίγες ημέρες, να κατηγορεί την Κουμουνδούρου πως «κλείνει το μάτι στους οπαδούς του αντιεμβολιαστικού κινήματος». 

Βελόπουλος: «Προτιμώ ψεκασμένος παρά μπολιασμένος» 

Τέλος, έμπειροι δημοσκόποι δεν αποκλείουν η περίπου μισή μονάδα που φέρεται να έχει κερδίσει η "Ελληνική Λύση" να οφείλεται και στο «κλείσιμο ματιού» που έχει κάνει ο Κυριάκος Βελόπουλος στο αντιεμβολιαστικό κίνημα. Είναι η μόνη κοινοβουλευτική δύναμη που έχει ρίξει σχεδόν ανοιχτά τα δίχτυα της στο συγκεκριμένο κοινό.

Σήμερα, το αντι-εμβολιαστικό παραλήρημα Βελόπουλου από το βήμα της Βουλής, προκάλεσε την άμεση αντίδραση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. «Προτιμώ να είμαι ψεκασμένος. Μπολιασμένος δεν θέλω να είμαι. Μπολιασμένος με τον κάθε Χασάν, που ήθελε ο πρωθυπουργός μας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Βελόπουλος και συμπλήρωσε: «Τον δικό μου πατέρα πειραματόζωο δεν θα τον κάνω ποτέ, το δικό μου σώμα μπορώ να το κάνω ό,τι θέλω, αλλά το σώμα του φίλου μου, του θείου μου, του πολίτη, του Έλληνος, δεν θα το κάνω πειραματόζωο»! Στη συνέχεια προχώρησε και σε συκοφαντικές και ατεκμηρίωτες κατηγορίες εναντίον μελών της επιτροπής των ειδικών για τον κορωνοϊό.

Απαντώντας στον αρχηγό της "Ελληνικής Λύσης", ο υφυπουργός ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε το βήμα Βουλής για τη διάδοση τέτοιων αντιεπιστημονικών απόψεων. «Ας αφήσουμε την επιστημονική κοινότητα και τους αρμόδιους εξουσιοδοτημένους φορείς να δώσουν την κατεύθυνση. Ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει την επιλογή του. Όμως το βήμα της Βουλής δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για καλλιέργεια φόβου και ανασφάλειας», είπε. Επίσης, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, κάλεσε την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα να αντιδράσουν δυναμικά και πειστικά στην ρητορική του φόβου. 


Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ο Κυριάκος Βελόπουλος πιστεύει πράγματι αυτά που λέει. Όμως το 30% των αρνητών του εμβολίου είναι ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων. Και στα θολά νερά της δεξαμενής των αντιεμβολιαστών μπορεί να ψαρεύει!

Με πληροφορίες από: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου