20 Δεκεμβρίου 2020

DW: Οι άνδρες πεθαίνουν συχνότερα από κορωνοϊό

Η υπόθεση ότι οι άνδρες πεθαίνουν συχνότερα από κορωνοϊό είχε διατυπωθεί σχεδόν από την αρχή της πανδημίας. Τώρα νέα επιστημονικά στοιχεία επιβεβαιώνουν τις αρχικές υποθέσεις.


Από την αρχή της πανδημίας υπήρχαν εικασίες σχετικά με το γιατί οι άνδρες υποφέρουν περισσότερο από τη μόλυνση με το νέο κορωνοϊό. Οι άνδρες δίνουν λιγότερη προσοχή στην υγεία τους, καπνίζουν συχνότερα και τρέφονται λιγότερο υγιεινά. Η παλαιότερη γενιά ειδικότερα είχε έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Επιπλέον, οι άνδρες πηγαίνουν γενικά στο γιατρό πιο καθυστερημένα. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 9 Δεκεμβρίου στο περιοδικό Nature Communications επιβεβαιώνει προηγούμενα ερευνητικά αποτελέσματα.

Δεδομένα από την ερευνητική πρωτοβουλία Global Health 50/50 από περισσότερες από 20 χώρες έδειχναν ήδη τον Ιούνιο ότι οι γυναίκες μολύνονται με την ίδια συχνότητα με τους άνδρες. Αλλά οι άνδρες ασθενούν συχνότερα από COVID-19 και είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από τη μόλυνση. Όσον αφορά τα ποσοστά θνητότητας, η κατανομή είναι περίπου ένα τρίτο προς δύο τρίτα. Αυτό οφείλεται σίγουρα και σε προηγούμενα υποκείμετα νοσήματα. Για παράδειγμα, οι άνδρες είναι πολύ πιο πιθανό να πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, από τα οποία πεθαίνουν συχνότερα από τις γυναίκες.

Η ηλικία είναι επίσης καθοριστική. Σύμφωνα με το ινστιτούτο Robert Koch (RKI), τουλάχιστον δύο φορές περισσότεροι άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες πέθαναν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες από 70 έως 79 ετών. Μετά εξισώνονται και αντιστρέφονται ξανά από την ηλικιακή ομάδα των 90 έως 99 ετών. Αλλά αυτό πιθανότατα οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι υπάρχουν περισότερες ηλικιωμένες γυναίκες από άνδρες. Το RKI δεν μπορεί επίσης να εξηγήσει τους λόγους αυτής της διαφοράς μεταξύ των φύλων.

Γενικότερα ευάλωτοι στους κορωνοϊούς οι άνδρες 

Ο κορωνοϊός χρησιμοποιεί τις ακίδες που έχει στην επιφάνειά του για να συνδεθεί με υποδοχείς που βρίσκονται στην επιφάνεια των κυττάρων του αναπνευστικού συστήματος. Αυτοί οι υποδοχείς ονομάζονται ACE2 και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για τις ασθένειες COVID-19, SARS και MERS που προκαλούνται από κορωνοϊούς. Τον Ιούνιο, ο Μπέρνχαρντ Σβίσλερ, διευθυντής αναισθησιολογίας στο νοσοκομείο LMU Klinikum, δήλωσε ότι οι άνδρες προσβλήθηκαν περισσότερο και από τη νόσο MERS. 

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου του Γκρόνινγκεν, αυτός ο υποδοχέας ACE2 εμφανίζεται σε υψηλότερη συγκέντρωση στους άνδρες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν τις διαφορές μεταξύ των φύλων κατά τη διερεύνηση μιας πιθανής σύνδεσης μεταξύ του υποδοχέα ACE2 και της χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας.

Σύμφωνα με τον Μπέρνχαρντ Ζβίσλερ, διερευνάται επί του παρόντος εάν η χορήγηση αναστολέων ACE ως αντιυπερτασικών, οδηγεί τα κύτταρα να παράγουν όλο και περισσότερο τον υποδοχέα ACE2, γεγονός που τα καθιστά πιο ευαίσθητα σε μολύνσεις. Φαίνεται εύλογο αλλά τίποτα δεν έχει αποδειχθεί ακόμη.

Τα οιστρογόνα βοηθούν 

Επίσης, το γυναικείο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο ανθεκτικό από αυτό των ανδρών. Τα οιστρογόνα, οι γυναικείες αυτές ορμόνες, οι οποίες διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα και έτσι δρα ταχύτερα και αποτελεσματικότερα κατά των ασθενειών, είναι πρωτίστως υπεύθυνα για το καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα. Η αρσενική τεστοστερόνη, από την άλλη πλευρά, αναστέλλει την άμυνα του οργανισμού. 

Σύμφωνα με ιολόγους, το γεγονός ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών αντιδρά γρηγορότερα και ισχυρότερα σε ιογενείς λοιμώξεις από ότι στους άνδρες, είναι εμφανές σε άλλες ιογενείς ασθένειες, όπως η γρίπη ή τα απλά κρυολογήματα.

Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες πάσχουν συχνότερα από αυτοάνοσες ασθένειες, στις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά και επιτίθεται στα δικά του κύτταρα - μια πιθανή επιπλοκή επίσης με την COVID-19.

Τέλος, υπάρχουν και «γενετικοί λόγοι» που ευνοούν τις γυναίκες, δήλωσε ο μοριακός ιολόγος Τόμας Πίτσμαν στην DW. Ο λόγος είναι ότι "ορισμένα γονίδια που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό, για παράδειγμα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την αναγνώριση παθογόνων κυττάρων, κωδικοποιούνται στο χρωμόσωμα Χ". Επειδή οι γυναίκες έχουν δύο χρωμοσώματα Χ και οι άνδρες μόνο ένα, οι γυναίκες βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση. 

Η υπόθεση ότι οι άνδρες πεθαίνουν συχνότερα από κορωνοϊό είχε διατυπωθεί σχεδόν από την αρχή της πανδημίας. Τώρα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις αρχικές υποθέσεις.

Αλεξάντερ Φρόιντ
Πηγή: Deutsche Welle  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου