16 Δεκεμβρίου 2020

Τα «Ωραία» της Ημέρας 16.12.2020

Ένα γερμανικό stollen από το 
στο Μόναχο για τη βασίλισσα Ελισσάβετ της Μεγάλης Βρετανίας για την ημέρα των Χριστουγέννων.
Τέλος το παραδοσιακό ζεστό κόκκινο κρασί, το γνωστό «Gluehwein», στις υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές της Γερμανίας.

Ένα γερμανικό stollen για τη βασίλισσα Ελισσάβετ

Ο Μπάστι Μπρουεκλμάγιερ χρησιμοποιώντας ξηρούς καρπούς και σταφίδες πάνω από τις οποίες ρίχνει αλεύρι, ζάχαρη, βούτυρο και ένα μυστικό μείγμα μπαχαρικών κάνει μια από τις πιο νόστιμες λιχουδιές της Γερμανίας, τα χριστουγεννιάτικα κέικ, τα «stollen»- μερικά από τα οποία προορίζονται για τη βασίλισσα Ελισσάβετ της Βρετανίας. 


Ο 28χρονος κατασκευάζει εδώ και χρόνια το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο κέικ στον οικογενειακό φούρνο στο Μόναχο. «Όταν φτάνεις να παραδώσεις το προϊόν σου σε τέτοιες προσωπικότητα και αρέσει τόσο πολύ που το θέλουν ξανά, τότε φυσικά αυτό μας κάνει περήφανους», είπε, προσθέτοντας ένα στέμμα από σοκολάτα σε σκόνη στην κορυφή της δημιουργίας του.

«Είναι λίγο ανόητο να το πεις, αλλά νιώθεις σαν να είσαι ιππότης».Ο αρτοποιός πέρυσι έστειλε στον φίλο του Στέφαν Πάπερτ, έναν σεφ της βασίλισσας, ένα «stollen» ως χριστουγεννιάτικο δώρο. «Του άρεσε τόσο πολύ που το πήρε μαζί του στο Κάστρο του Γουίντσορ για να δοκιμάσουν οι συνάδελφοί του και είπαν ότι ήταν τόσο καλό που η βασίλισσα πρέπει να το δοκιμάσει και έτσι το δοκίμασε και της άρεσε επίσης», δήλωσε ο Μπρουεκλμάγιερ. «Έτσι άρχισαν όλα.»

Δέκα stollen θα σταλούν από το βαυαρικό φούρνο στην Αγγλία, όπου θα σερβιριστούν στη βασίλισσα και στα μέλη της βασιλικής οικογένειας με τσάι
την ημέρα των Χριστουγέννων. «Παίρνουμε από το Basti για τη βασίλισσα και για το Royal Household», δήλωσε ο Πάπερτ στο Λονδίνο. «Είναι υπέροχο για εμάς να έχουμε «stollen» από τη Βαυαρία».


Τέλος το ζεστό κόκκινο κρασί, το «Gluehwein», στη Γερμανία 


Φέτος εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων, θα στερηθούμε πολλά από τα χριστουγεννιάτικα έθιμα. 

Στη Γερμανία, μεταξύ των μέτρων είναι και η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ σε εξωτερικούς χώρους με υψηλά πρόστιμα για τους παραβάτες. Τα μέτρα έχουν ήδη πλήξει ένα από τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά των Χριστουγέννων, το ζεστό κόκκινο κρασί, γνωστό ως «Gluehwein», που πωλείται πάντα στις υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές τις κρύες ημέρες στις πλατείες των πόλεων σε όλη τη γερμανική επικράτεια. Ενώ οι ξακουστές υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές είχαν ήδη απαγορευτεί για τη φετινή χρονιά, πολλοί μπορούσαν ωστόσο να απολαύσουν το Gluehwein κατεβάζοντας τη μάσκα τους στις υπαίθριες καντίνες.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ότι τα κιόσκια που πουλούν Gluehwein δεν συμβαδίζουν με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού. «Δεν υπάρχει ούτε κοινωνική αποστασιοποίηση ούτε χρήση μάσκας όταν πίνεις Gluehwein», λέει ο Τόμας Μπέλε, ένας αξιωματούχος στο Μόναχο.

Ο Κρίστοφερ Μπέκερ, επικεφαλής ενός ομίλου που δραστηριοποιείται στον τομέα της φιλοξενίας στην Κολονία, έχει υποβάλει αγωγή κατά της απαγόρευσης πώλησης του κρασιού. «Μόνο και μόνο επειδή κάποιοι οδηγοί δεν τηρούν το όριο ταχύτητας δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται η οδήγηση», λέει χαρακτηριστικά. 

Πηγή: Στοιχεία από naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου