16 Δεκεμβρίου 2020

Οι αμερικανικές κυρώσεις και η οργή της Άγκυρας

Υστερα από μήνες ταλαντεύσεων, η κυβέρνηση Τραμπ διέβη τον Ρουβίκωνα και επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400. Η απόφαση, που ανακοινώθηκε την Δευτέρα από το υπουργείο Οικονομικών, αφορά τη Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSB) και βασίζεται στον νόμο του 2017 για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA).

Η απόφαση θίγει την SSB, τον πρόεδρό της Ισμαήλ Ντεμίρ και άλλους τρεις αξιωματούχους της Διεύθυνσης. Με τις επιβληθείσες κυρώσεις, μπλοκάρονται τα περιουσιακά στοιχεία και των τεσσάρων Τούρκων αξιωματούχων στις ΗΠΑ και απαγορεύεται η είσοδός τους στη χώρα. Επιπλέον, προβλέπεται η απαγόρευση των περισσότερων εξαγωγών, δανείων και πιστώσεων προς τη Διεύθυνση.

Δικαιολογώντας την απόφαση της κυβέρνησής του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές στην Τουρκία, στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και σε πολλές ευκαιρίες, ότι η αγορά του συστήματος S-400 θα έθετε σε κίνδυνο την αμερικανική στρατιωτική τεχνολογία, όπως και στρατιωτικούς των ΗΠΑ, και ότι θα προσέφεραν ουσιώδη χρηματοδότηση στην πολεμική βιομηχανία της Ρωσίας». 

Η απόφαση αυτή της απερχόμενης αμερικανικής κυβέρνησης θορύβησε την Τουρκία. Αντιδρώντας στην εξέλιξη αυτή, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τις αμερικανικές κυρώσεις «βαρύ σφάλμα» και προειδοποίησε πως η Αγκυρα «θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα, τα οποία αναπόφευκτα θα επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις μας και θα απαντήσει ανάλογα όπως και όποτε κρίνει σκόπιμο».

DW: Οργή στην Άγκυρα για τις αμερικανικές κυρώσεις 

Άμεση ήταν η αντίδραση της Άγκυρας στις αναμενόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ για την αγορά των S-400 από την Τουρκία. Πρώτο με ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ καταδίκασε και απέρριψε την απόφαση του Αμερικανικού Κογκρέσου. 

Δριμύτερος ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Δεν θα μας πτοήσουν οι κυρώσεις. Δεν θα απεμπολήσουμε τα δικαιώματα μας στην ανατολική Μεσόγειο ούτε λόγω κυρώσεων αλλά ούτε γιατί θα μας επικρίνει η ΕΕ». Από το πλευρά του ο σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν σημείωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τα αποφασιστικά της βήματα για φτάσει τους στόχους που έχει θέσει στην αμυντική βιομηχανία.

Απευθυνόμενος στη Ουάσιγκτον ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «αντί να επιβάλλει κυρώσεις οφείλει ως σύμμαχος να μας στηρίζει στον αγώνα κατά των τρομοκρατών στα σύνορα μας».

Αναλυτές τονίζουν πως οι κυρώσεις CAATSA επιβάλλονται για πρώτη φορά σε χώρα του ΝΑΤΟ και πως αν η Άγκυρα δεν αναθεωρήσει για τους S-400 ενδέχεται οι σχέσεις με τι ΗΠΑ να επιδεινωθούν και άλλο. Οι κυρώσεις που προς το παρόν περιορίζονται σε 4 από τις 12 που προβλέπει ο νόμος των ΗΠΑ περιλαμβάνουν και την απαγόρευση εξαγωγής τεχνολογίας κάτι που σημαίνει περιορισμούς και σε εξοπλισμούς που κατασκευάζονται στην Τουρκία με αμερικανικές πατέντες. 


Handelsblatt: Αμελητέες οι κυρώσεις κατά του Ερντογάν 

Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt αναφέρεται ευρύτερα στο ζήτημα των κυρώσεων, εκτιμώντας ότι η Άγκυρα δεν έχει λόγο να ανησυχεί ιδιαιτέρως. Όπως σημειώνεται στο σχετικό σχόλιο «ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπροεί να συγχαίρει τον εαυτό του. Η κυβέρνησή του επενέβη στρατιωτικά στη Συρία, τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν. Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό προστατεύει τις γεωτρήσεις σε θαλάσσιες περιοχές που διεκδικούν Ελλάδα και Κύπρος. Ο τουρκικός στρατός αγοράζει πυραυλικά συστήματα από τη Ρωσία. Και για τον Ερντογάν η μοναδική συνέπεια ήταν κυρώσεις, οι οποίες στην πραγματικότητα δεν τον αφορούν: απαγόρευση εισόδου για μεμονωμένα πρόσωπα, ανάκληση κάποιων ευρεσιτεχνιών στον αμυντικό τομέα και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων. Αυτή είναι η δήθεν τιμωρία της Δύσης για τον νατοϊκό εταίρο. Η τουρκική οικονομία και ο χρηματοπιστωτικός τομέας δεν επηρεάζονται».

Πηγές: kathimerini.gr , Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου