13 Δεκεμβρίου 2020

Στη Θεσσαλονίκη η μεγαλύτερη φάτνη της Ευρώπης

Η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί τη μεγαλύτερη φάτνη της Ευρώπης, πλαισιωμένη από το εντυπωσιακό παλάτι του Ηρώδη. 
Εντελώς διαφορετικό το μήνυμα από την φάτνη της καμένης Αμαζονίας που εστιάζει στον ρατσισμό και την καταστροφή των δασών. 


Στη Θεσσαλονίκη η μεγαλύτερη φάτνη της Ευρώπης

Η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί τη μεγαλύτερη φάτνη της Ευρώπης, πλαισιωμένη από το εντυπωσιακό παλάτι του βασιλιά Ηρώδη αλλά και τον αρχάγγελο Γαβριήλ που προσφέρει τον κρίνο στην Παναγία.

Η πρόσοψη της φάτνης είναι περίπου 15 μέτρα με συνολικό εμβαδόν περίπου τα 50 μέτρα, ενώ εντυπωσιάζει το παλάτι του Ηρώδη το οποίο έχει ύψος 7 μέτρα και μήκος 25. 
Εξωτερικά είναι καλυμμένο με μάρμαρο, ενώ μπροστά υπάρχουν ομοιώματα στρατιωτών. 



Τα εκθέματα τα κατασκεύασε ο γνωστός καλλιτέχνης Βασίλης Μιχαηλίδης και βρίσκονται στον Πολυχώρο Πολιτισμού ξενοδοχείου της πόλης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ , tovima.gr
thestival.gr

Ένας μαύρος Ιησούς στη φάτνη μέσα στην καμένη Αμαζονία



Τα φετινά Χριστούγεννα στο Ρίο ντε Ζανέιρο, ο Ιησούς δεν θα γεννηθεί σε μια φάτνη στη Βηθλεέμ, αλλά σε ένα απανθρακωμένο ξέφωτο του δάσους της Αμαζονίας. Ένα μαύρο νεογέννητο που το φροντίζουν αυτόχθονα χερουβείμ. 

Η παρθένος Μαρία και ο Ιωσήφ είναι κι αυτοί μαύροι, ντυμένοι στα κόκκινα, ανάμεσα σε κούτσουρα δένδρων καλυμμένα με στάχτες.

Αυτή είναι η σκηνή που τραβάει την προσοχή των περαστικών στη μνημειώδη φάτνη που έχει στηθεί, όπως κάθε χρόνο, σε μια πλατεία της Γκλόρια, μιας συνοικίας του Ρίο, απέναντι από τον ναό της Ιεράς Καρδίας του Ιησού.

Οι εθελοντές της εκκλησίας θέλουν με τη φάτνη αυτή να επισημάνουν στους πιστούς και σε όλους τους κατοίκους αυτής της βραζιλιάνικης πόλης τα σύγχρονα προβλήματα.

Πάνω από τη φάτνη υπάρχουν οι επιγραφές «πείτε όχι στον ρατσισμό» και «προστατέψτε την Αμαζονία».

Τα δύο θέματα που επελέγησαν φέτος, ο ρατσισμός και η καταστροφή των δασών, είναι ιδαίτερα ευαίσθητα μετά την άνοδο στην εξουσία του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου, το 2019.

Πηγή: amna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου