23 Δεκεμβρίου 2020

Νέος φωτισμός στον ναό του Ηφαίστου και στο μνημείο Φιλοπάππου

Μετά τον φωτισμό, την τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου, του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, χθες ολοκληρώθηκε, 
με την ίδια φιλοσοφία και τεχνολογία, το έργο φωτισμού δυο ακόμη μνημείων, του Φιλοπάππου και του ναού του Ηφαίστου στην Αρχαία Αγορά, με δωρεά και υλοποίηση από το Ίδρυμα Ωνάση σε συνεργασία και υπό την επίβλεψη των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ και σχεδιασμό της Ελευθερίας Ντεκώ.

Η νέα μελέτη, εκτός από τις αισθητικές παρεμβάσεις, επικεντρώθηκε στην αναβάθμιση των υφιστάμενων τεχνικών υποδομών, με τον εκσυγχρονισμό της ηλεκτρολογικής/φωτιστικής εγκατάστασης και του συστήματος αυτοματισμού και ελέγχου των φωτιστικών σωμάτων, διασφαλίζοντας εξοικονόμηση ενέργειας, ελάχιστο κόστος συντήρησης και αποφυγή φωτορύπανσης. 


Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Με την ολοκλήρωση του έργου του φωτισμού του μνημείου του Φιλοπάππου και του ναού του Ηφαίστου στην Αρχαία Αγορά, μνημεία, τα οποία είναι άμεσα συνυφασμένα με την Ακρόπολη, αλλά και την ιστορία της Αθήνας, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του φωτισμού της Ακρόπολης και των γύρω περιοχών της, έτσι όπως το είχαμε από την αρχή προγραμματίσει με το Ίδρυμα Ωνάση, το οποίο χρηματοδότησε και τη μελέτη και το ίδιο το έργο».


Ο νέος φωτισμός εστιάζει στην ανάδειξη της αρχιτεκτονικής του ναού του Ηφαίστου, στον τονισμό της τρίτης διάστασης του μνημείου ως συνόλου, αλλά και της γλυπτικότητας των επιμέρους στοιχείων, με εντάσεις που προσομοιάζουν στη διαβάθμιση του φωτός την ημέρα. 


Με τον νέο τρόπο φωτισμού αναδεικνύονται τα γλυπτικά μέρη στην πρόσοψη του μνημείου του Φιλοπάππου και η αρχιτεκτονική του διάρθρωση. Δίνεται έμφαση στα δύο γλυπτά στο ανώτερο τμήμα του μνημείου, τα οποία αποδίδουν τον Φιλόπαππο και τον πατέρα του. Επιπλέον, στη νοτιοδυτική πλευρά, πέρα από την πίσω όψη, τονίζεται και ό,τι έχει διασωθεί από το περίγραμμα του ταφικού θαλάμου.

Τα δύο αυτά μνημεία, άμεσα συνυφασμένα με την Ακρόπολη, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της. Ο ναός του Ηφαίστου, ευρύτερα γνωστός ως «Θησείο», βρίσκεται στον λόφο του Αγοραίου Κολωνού, στη δυτική πλευρά της Αρχαίας Αγοράς. Είναι αφιερωμένος στον θεό Ήφαιστο και στην Αθηνά Εργάνη. Το μνημείο του Φιλοπάππου, που πήρε το όνομά του από τον Γάιο Ιούλιο Αντίοχο Επιφανή Φιλόπαππο, βρίσκεται στον λόφο των Μουσών, στα νοτιοδυτικά του βράχου της Ακρόπολης.

Υπενθυμίζεται πως τον Σεπτέμβριο 2020 στον Ιερό Βράχο άλλαξε ο φωτισμός και η Ακρόπολη έλαμψε ξανά!

Πηγή: Στοιχεία από 
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου