3 Ιουνίου 2022

Εκατό ημέρες πολέμου και καταστροφής στην Ουκρανία

Συνοπτική ανασκόπιση.
Οι μάχες συνεχίζουν να μαίνονται στην Ουκρανία, ειδικά στο ανατολικό της τμήμα, καθώς ξημερώνει η εκατοστή ημέρα του πολέμου, με το Κίεβο να παραδέχεται πως τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κυριεύσει το ένα πέμπτο της ουκρανικής επικράτειας αφότου εισέβαλαν σε αυτήν, την 24η Φεβρουαρίου.

«Το 20% της επικράτειάς μας βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων κατοχής», είπε χθες Πέμπτη ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος στα μέλη του κοινοβουλίου του Λουξεμβούργου, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για 125.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η έκταση αυτή «είναι μεγαλύτερη από όλη την Μπενελούξ», πρόσθεσε ο κ. Ζελένσκι, χρησιμοποιώντας τον γεωγραφικό όρο που αναφέρεται στο Βέλγιο, την Ολλανδία και στο Λουξεμβούργο. Είπε ακόμη ότι οι γραμμές επαφής των αντιμαχόμενων πλευρών έχουν μήκος μεγαλύτερο από 1.000 χιλιόμετρα.

Κλείνουν σήμερα 100 μέρες από το γεγονός που άλλαξε την ιστορία των τελευταίων ετών: τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Εκατό μέρες μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου και την αποτυχία των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων να καταλάβουν το Κίεβο, ο πόλεμος έχει πλέον εστιαστεί στην ανατολική Ουκρανία και τη βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς. Η κατάληψη της περιοχής εκτιμάται πως θα δώσει τη δυνατότητα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να διακηρύξει κάποιου είδους στρατιωτική νίκη.


Συνοπτικά οι 100 ημέρες πολέμου και καταστροφής
(από τη Ναυτεμπορική)

24 Φεβρουαρίου 2022
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοινώνει μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την αποστρατιωτικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι γράφει στο Twitter: «Η Ρωσία μπήκε σε ένα μονοπάτι του κακού, αλλά η Ουκρανία αμύνεται». Η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία από τρία μέτωπα, στη μεγαλύτερη επίθεση σε ευρωπαϊκό κράτος μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεκάδες χιλιάδες τρέπονται σε φυγή.

25 Φεβρουαρίου
Ουκρανικές δυνάμεις πολεμούν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που εισβάλλουν στην ουκρανική επικράτεια από Βορρά, Ανατολή και Νότο. Το ρωσικό πυροβολικό βομβαρδίζει το Κίεβο και τα προάστιά του.

1 Μαρτίου
Αμερικανός αξιωματούχος δηλώνει ότι μια ρωσική φάλαγγα τεθωρακισμένων που προσπαθεί να επιτεθεί στο Κίεβο αντιμετωπίζει προβλήματα εφοδιασμού. Η Ρωσία βομβαρδίζει το Χάρκοβο και έναν πύργο της τηλεόρασης στο Κίεβο.


2 Μαρτίου
Ρωσικές δυνάμεις ξεκινούν να πολιορκούν το νοτιοανατολικό λιμάνι της Μαριούπολης, που θεωρείται ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειες της Μόσχας να συνδέσει την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς με την Κριμαία, τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας που κατέλαβε η Ρωσία το 2014. Ρωσικά στρατεύματα εισέρχονται στο λιμάνι Χερσώνα της Μαύρης Θάλασσας, το πρώτο μεγάλο αστικό κέντρο που καταλήφθηκε. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, αναφέρει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

4 Μαρτίου
Ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Το ΝΑΤΟ απορρίπτει την έκκληση της Ουκρανίας για ζώνες απαγόρευσης πτήσεων, λέγοντας ότι θα κλιμακώσουν τη σύγκρουση.

8 Μαρτίου
Άμαχοι εγκαταλείπουν τη βορειοανατολική πόλη Σούμι στην πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια διάνοιξης ανθρωπιστικού διαδρόμου που συμφωνήθηκε. Δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πλέον εγκαταλείψει την Ουκρανία, λέει η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

9 Μαρτίου
Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι βομβάρδισε ένα μαιευτήριο στη Μαριούπολη, θάβοντας ανθρώπους στα ερείπια. Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι Ουκρανοί μαχητές είχαν καταλάβει το κτήριο.

13 Μαρτίου
Η Ρωσία επεκτείνει τον πόλεμό της στη δυτική Ουκρανία, εκτοξεύοντας πυραύλους σε βάση κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.

16 Μαρτίου
Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι βομβάρδισε ένα θέατρο στην Μαριούπολη όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες άμαχοι. Η Μόσχα το αρνείται.


25 Μαρτίου
Η Μόσχα σηματοδοτεί μια αλλαγή στρατηγικής, καθώς επικεντρώνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στα ανατολικά, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις πιέζουν να ανακαταλάβουν πόλεις έξω από το Κίεβο.

30 Μαρτίου
Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, λέει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

3 Απριλίου
Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου μετά τον εντοπισμό ενός ομαδικού τάφου και σορών ανθρώπων που πυροβολήθηκαν από κοντινή απόσταση στην ανακαταληφθείσα πόλη Μπούτσα. Το Κρεμλίνο αρνείται την ευθύνη και λέει ότι οι εικόνες με τα πτώματα σκηνοθετήθηκαν.

8 Απριλίου
Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για μια πυραυλική επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ που σκότωσε τουλάχιστον 52 άτομα που προσπαθούσαν να διαφύγουν από επικείμενη επίθεση στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Η Μόσχα αρνείται την ευθύνη.

14 Απριλίου
H ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλλασσα, το πλοίο Moskva, βυθίζεται μετά από μια πυραυλική επίθεση ουκρανικών δυνάμεων, σύμφωνα με το Κίεβο. Η Ρωσία κάνει λόγο για έκρηξη πυρομαχικών (φωτογραφία αριστερά).

18 Απριλίου
Η Ρωσία ξεκινά αυτό που η Ουκρανία περιγράφει ως Μάχη του Ντονμπάς, μια εκστρατεία για την κατάληψη δύο επαρχιών και την επίτευξη μιας μεγάλης νίκης στο πεδίο των μαχών.

21 Απριλίου
Ο Πούτιν κηρύσσει τη Μαριούπολη «απελευθερωμένη» μετά από σχεδόν δύο μήνες πολιορκίας, αλλά εκατοντάδες υπερασπιστές αντιστέκονται μέσα στο τεράστιο χαλυβουργείο της πόλης, Αζοφστάλ.

25/26 Απριλίου
Η φιλορωσική αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας αναφέρει ότι εκρήξεις έπληξαν ένα υπουργείο και δύο κεραίες τηλεπικοινωνιών. Κατηγορεί τη γειτονική Ουκρανία. Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι οργανώνει τις επιθέσεις για να προσπαθήσει να διευρύνει τον πόλεμο.

7 Μαΐου
Φόβοι ότι σχεδόν 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό σε σχολείο ενός χωριού στην Μπιλοχορίβσκα στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο περιφερειάρχης.

9 Μαΐου
Ο Πούτιν προτρέπει τους Ρώσους να πολεμήσουν, σε μια προκλητική ομιλία στην Ημέρα της Νίκης, αλλά σιωπά αναφορικά με τα σχέδια για οποιαδήποτε κλιμάκωση στην Ουκρανία.

12 Μαΐου
Περισσότεροι από 6,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, ανακοινώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες


18 Μαΐου
Φινλανδία και Σουηδία υποβάλλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που θα οδηγούσε στην επέκταση της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας που ο Πούτιν είχε στόχο να αποτρέψει.

20 Μαΐου
Η Μόσχα αναφέρει ότι οι εναπομείναντες Ουκρανοί μαχητές που υπερασπίζονταν το χαλυβουργείο Αζοφστάλ της Μαριούπολης παραδόθηκαν. Ώρες νωρίτερα, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ο στρατός της Ουκρανίας είχε πει στους μαχητές ότι μπορούσαν να βγουν έξω και να σώσουν τη ζωή τους

21/22 Μαΐου
Η Ρωσία εξαπολύει επίθεση στο Λουγκχάνσκ, μια από τις δύο επαρχίες του Ντονμπάς, εστιάζοντας την επίθεση στις δίδυμες πόλεις Σλοβιάνσκ και Σεβεροντονέτσκ

23 Μαΐου
Στην πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου μετά από την ρωσική εισβολή, ένα δικαστήριο του Κιέβου καταδικάζει έναν νεαρό Ρώσο διοικητή αρμάτων μάχης σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία ενός άοπλου αμάχου.

25 Μαΐου
Ο Πούτιν υπογράφει διάταγμα που απλοποιεί τη διαδικασία για τους κατοίκους των περιοχών που κατελήφθησαν πρόσφατα να αποκτήσουν ρωσική υπηκοότητα και διαβατήρια, σε μια προσπάθεια να εδραιώσει την κυριαρχία της Μόσχας σε εδάφη που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός.

1 Ιουνίου
Η Ρωσία επικρίνει την απόφαση των ΗΠΑ να προμηθεύσουν προηγμένα συστήματα πυραύλων στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι αυτό θα μπορούσε να διευρύνει τον πόλεμο και να αυξήσει τον κίνδυνο άμεσης σύγκρουσης με την Ουάσιγκτον. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν λέει ότι η Ουκρανία έδωσε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τα συστήματα εναντίον στόχων σε ρωσικό έδαφος.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕnaftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου