4 Ιουνίου 2022

Bild: Το τέχνασμα του Σολτς με τα Marder για την Ελλάδα

Δημοσίευμα στο πρωτοσέλιδο της έντυπης Bild αναφέρεται στη συμφωνία κυκλικής παράδοσης οπλικών συστημάτων από τη Γερμανία στην Ελλάδα (τύπου Marder, σύγχρονα) και από την Ελλάδα στην Ουκρανία (τύπου BMP-1, παλιάς τεχνολογίας) σημειώνοντας:

«Ο Καγκελάριος Σολτς ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα παραδώσει στην Ελλάδα 50  επισκευασμένα τεθωρακισμένα Marder (φωτογραφία επάνω). Πρόκειται όμως για τα Marder για τα οποία η εξοπλιστική βιομηχανία Rheinmetall υπέβαλε αίτηση έγκρισης εξαγωγών προς την Ουκρανία τον περασμένο Απρίλιο, κάτι που η κυβέρνηση αγνόησε. Αντ‘ αυτού η γερμανική συγκυβέρνηση στέλνει στο Αιγαίο, τα τεθωρακισμένα που χρειάζονται επειγόντως στο Ντονμπάς. Το Κίεβο θα πρέπει να αποκτήσει έτσι σοβιετικά άρματα μάχης τύπου "BMP-1A1 Ost" σχεδόν 50 ετών (φωτογραφία κάτω), τα οποία η Γερμανία πώλησε στην Ελλάδα πριν από 28 χρόνια σε τιμή μονάδας 50.000 γερμανικών μάρκων. "Για την Ουκρανία θα ήταν πιο σημαντικά τα Marder, τα οποία η ίδια ζήτησε, από τον σοβιετικό στρατιωτικό εξοπλισμό" δήλωσε στην Bild o Ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο Αντρίι Μέλνικ».


Σε άλλο δημοσίευμα για το ίδιο θέμα η Bild στην ιστοσελίδα της παραθέτει ρεπορτάζ από την Αθήνα, που υπογράφει η Λιάνα Σπυροπούλου και το οποίο σημειώνει: «Το σχέδιο Σολτς έχει λιγότερο θετική αποδοχή στην Ελλάδα. Πρώην κορυφαίος Έλληνας υπουργός μιλά χωρίς περιστροφές στην Βild: "Eίναι τσίρκο. Μια κοροϊδία για την Ουκρανία και την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για όλο αυτό". Ο πρώην υπουργός θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. Η κυκλική ανταλλαγή αρμάτων μάχης με τους Γερμανούς δημιούργησε μεγάλα ερωτήματα στην πολιτική και στρατιωτική σκηνή της Ελλάδας. Εντούτοις ουδείς εκπρόσωπος της κυβέρνησης θέλει να σχολιάσει κάτι δημόσια, πριν διαβάσει τη συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας. Ένα είναι σίγουρο: δεν αρέσει σε κανέναν».

Από την πλευρά της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt φιλοξενεί μακροσκελή συνέντευξη με τον Άρμιν Πάπεμπεργκ, επικεφαλής του γερμανικού εξοπλιστικού κολοσσού Rheinmetall. Σχετικά με τη νέα συμφωνία Ελλάδας-Γερμανίας για τεθωρακισμένα τύπου Marder αναφέρει: «Δεν έχουμε μιλήσει για αυτό ακόμα. Είμαστε φυσικά ανοιχτοί σε κάτι τέτοιο».

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετική ανάρτηση: Ελληνικά τεθωρακισμένα τύπου ΒΜΡ-1 στην Ουκρανία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου