2 Ιουνίου 2022

«Είμαι άνθρωπος, όχι σκουπίδι»: Μια αφίσα σε κάδους απορριμμάτων

Ένα έργο 
επαυξημένης πραγματικότητας για την ανθρωπιστική κρίση με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Μια αφίσα με τον τίτλο «Είμαι άνθρωπος, όχι σκουπίδι» φιγουράρει τις τελευταίες εβδομάδες κολλημένη πάνω σε κάδους απορριμμάτων σε πολλές πόλεις της χώρας. Κάποιοι περαστικοί στέκονται μπροστά της και την σκανάρουν με τα κινητά τους. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο installation της 16χρονης street art καλλιτέχνιδας, Ελλάδας Στασινόγλου, η οποία με αυτό το τρόπο προσπαθεί να μιλήσει για την ανθρωπιστική κρίση που ταλανίζει την εποχή μας.

Η αφίσα «Είμαι άνθρωπος, όχι σκουπίδι» αποτελεί το πρώτο δείγμα μιας προσπάθειας να συνδυάσει διαφορετικές τεχνολογίες και μέσα όπως, χαρτί, φιλμ animation, τηλεφωνία, επαυξημένη πραγματικότητα (Augmented Reality) και κάδους απορριμάτων. 


Όταν σκανάρεις την αφίσα τότε δια μαγείας μια fiction ταινία 30 δευτερολέπτων προβάλλει σαν ολόγραμμα πάνω ακριβώς στην αφίσα, μεταμορφώνοντας έτσι τον κάδο σε ζωντανό γλυπτό. Πολύ απλά έχεις συνδεθεί σε μια δωρεάν ιστοσελίδα και έχεις γίνει μάρτυρας των νέων δυνατοτήτων της επαυξημένης πραγματικότητας που αξιοποιούν αποκλειστικά το web.

Τυπωμένη με φυτικά fluo μελάνια η αφίσα με τον καιρό ξεθωριάζει. Όταν εμφανιστούν οι καινούργιες αφίσες πάνω στους κάδους αυτό σημαίνει ότι το επόμενο επεισόδιο της σειράς είναι διαθέσιμο. Συνολικά θα «ανέβουν» 4 επεισόδια μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Δεν πρόκειται για δράση ακτιβισμού. Η Στασινόγλου δεν ανήκει σε κάποια συλλογικότητα. Απλά, θέλει να μας υπενθυμίσει τη σκοτεινή πλευρά του προσφυγικού βάζοντας στο κέντρο τα πρώτα θύματα: τα παιδιά. Η ταινία μιλάει για το τράφικινγκ και την παιδική δουλεία χωρίς να μασάει τα λόγια της. Από το πρώτο επεισόδιο, που προβάλλεται ήδη και θα συνεχίσει μέχρι τέλη Ιουνίου, ακολουθούμε τον Γολγοθά της μικρής Χάγιας από την Σενεγάλη ενώ προσπαθεί να επιβιώσει στην Αθήνα.

Όσοι και όσες δεν βρίσκονται στο φυσικό χώρο της αφίσας, 
έχει ήδη κολληθεί σε 4000 σημεία, και θέλουν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της ιστορίας μπορούν να απευθυνθούν στη δίγλωσση ιστοσελίδα www.stasishellas22.gr και στα αντίστοιχα social media κανάλια που έχει επιμελώς ενεργοποιήσει η δημιουργός.

Πηγές: stasishellas22.gr, naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου