1 Μαρτίου 2015

Στους δρόμους της Μόσχας σήμερα, στη μνήμη του Νεμτσόφ

(upd) Δεκάδες χιλιάδες άτομα συμμετείχαν σήμερα Κυριακή στη μεγάλη πορεία στο κέντρο της Μόσχας, στη μνήμη του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Μπορίς Νεμτσόφ, ο οποίος δολοφονήθηκε το βράδυ της Παρασκευής κοντά στο Κρεμλίνο.
 
Οι συμμετέχοντες (70.000 σύμφωνα με έναν από τους διοργανωτές, 16.000 σύμφωνα με την αστυνομία) στην πορεία κατευθύνθηκαν προς τη μεγάλη πέτρινη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Μόσκοβα, 200 μέτρα από την Κόκκινη Πλατεία και στην ανατολική πλευρά των τειχών του Κρεμλίνου, εκεί όπου ο Μπορίς Νεμτσόφ έπεσε νεκρός. Οι επαγγελματίες δολοφόνοι τον πυροβόλησαν πολλές φορές. Τέσσερις σφαίρες τον έπληξαν θανάσιμα, ενώ καμιά δεν έπληξε την 23χρονη συνοδό του, μοντέλο από την Ουκρανία.

«Είμαστε όλοι Νεμτσόφ» και «Je Suis Boris» είναι μερικά από τα μηνύματα που αφήνουν οι υποστηρικτές του Νεμτσόφ, που σπεύδουν στο σημείο της δολοφονίας του για να αφήσουν ένα λουλούδι. Ένα από τα μηνύματα γράφει: «Μπόρις, τους τρόμαζες». 

«Δεν φοβάμαι», «πέθανε για το μέλλον της Ρωσίας», «δολοφονήθηκε για μια ελεύθερη Ρωσία», «οι σφαίρες αυτές προορίζονται για τον καθένα εξ ημών» ήταν μερικά από τα συνθήματα που έγραφαν τα πανό και τα πλακάτ των διαδηλωτών στη μεγάλη πορεία. 

Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι ο Νεμτσόφ δολοφονήθηκε για τις πολιτικές του απόψεις. Κατηγορούν, μάλιστα, τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι χρησιμοποιούσε εθνικιστικές κορώνες, παρουσιάζοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους ως «εχθρό στο εσωτερικό της χώρας» με επικίνδυνα αποτελέσματα. 

Ο ίδιος ο Πούτιν δήλωσε ότι οι δολοφόνοι του Νεμτσόφ θα τιμωρηθούν: «θα γίνουν τα πάντα προκειμένου εκείνοι που σχεδίασαν και διέπραξαν αυτό το φρικτό και κυνικό έγκλημα να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει».

Ως πρώτη πολιτική εκτίμηση η πλειοψηφία των ρώσων πολιτικών συγκλίνει στην εκδοχή ότι πρόκειται για μια στυγερή δολοφονία καθαρά προβοκατόρικη με στόχο την προσπάθεια αποσταθεροποίησης του καθεστώτος Πούτιν στη Ρωσία. Τη λέξη προβοκάτσια αναφέρει τόσο ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, όσο και ο ηγέτης του Κ.Κ. Ρωσίας, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ενώ για προσπάθεια αποσταθεροποίησης μίλησε και ο τελευταίος σοβιετικός ηγέτης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. 


Ο Νεμτσόφ, γνωστός πολέμιος του Πούτιν, με τον τραγικό θάνατο του μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για την σκλήρυνση της στάσης της Δύσης έναντι της Ρωσίας, εκτιμούν παρατηρητές στη Μόσχα. 

Πηγές: στοιχεία από Deutsche Welle και www.tanea.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου