5 Ιανουαρίου 2019

Λούβρο: Ρεκόρ επισκεψιμότητας, πάνω από 10 εκατ. επισκέπτες

Το Λούβρο, το Μουσείο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παγκοσμίως, ξεπέρασε το όριο των δέκα εκατ. επισκεπτών το 2018 για ένα διεθνές Μουσείο καλών τεχνών και αρχαιοτήτων, καταγράφοντας έναν απαράμιλλο αριθμό, σύμφωνα με τη διεύθυνσή του.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του, και νομίζω για πρώτη φορά στην ιστορία των Μουσείων, περισσότερα από δέκα εκατ. λάτρεις της τέχνης επισκέφτηκαν το Λούβρο το 2018», δήλωσε ο Ζαν-Λικ Μαρτινέζ, πρόεδρος και διευθυντής του Λούβρου.

Με 10,2 εκατομμύρια επισκέπτες, το Λούβρο καταγράφει έτσι αύξηση 25% σε σχέση με το 2017 (8,1 εκατομμύρια), και καταρρίπτει το δικό του ρεκόρ επισκεψιμότητας (9,7 εκατομμύρια το 2012).

Το 2017 το Λούβρο ήταν στην πρώτη θέση και ακολουθείτο από το Εθνικό Μουσείο της Κίνας (8 εκατ. επισκέπτες) και από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης (7,3 εκατ.).

Σύμφωνα με τον Μαρτινέζ, το ρεκόρ «οφείλεται στην ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού στο Παρίσι», μετά την πτώση της επισκεψιμότητας κατά 30% τα τελευταία χρόνια λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων. Επίσης, εξηγείται εν μέρει από τις εργασίες των δύο τελευταίων ετών που επέτρεψαν να αυξηθεί η δυνατότητα υποδοχής του Μουσείου. «Δημιουργήσαμε έναν νέο χώρο αποθήκευσης των αποσκευών, έναν νέο χώρο έκδοσης εισιτηρίων, έναν νέο χώρο υποδοχής των γκρουπ που εγκαινιάστηκε πέρυσι, και όλα αυτά μας επιτρέπουν να υποδεχόμαστε περισσότερους επισκέπτες και με καλύτερο τρόπο», εξηγεί. 


Η έναρξη λειτουργίας ηλεκτρονικού πωλητηρίου, επίσης, μείωσε τον χρόνο αναμονής προσελκύοντας περισσότερους επισκέπτες και κατανέμοντας τον αριθμό τους μέσα στην ημέρα.

Το σύνολο των εργασιών κόστισε σχεδόν 60 εκατ. ευρώ, ποσό που χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα χρήματα που καταβλήθηκαν στο Μουσείο στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Λούβρο Αμπού Ντάμπι που εγκαινιάστηκε πριν από έναν και πλέον χρόνο, όπως διευκρινίζει ο Μαρτινέζ.

Σύμφωνα με τη διεύθυνση του Μουσείου, στον αριθμό ρεκόρ συνέβαλλε σημαντικά ένα διάσημο ζευγάρι του Χόλυγουντ: Το μουσικό βίντεο κλιπ της Μπιγιονσέ και του Τζέι Ζι που γυρίστηκε στους χώρους του Λούβρου, μπροστά από εμβληματικά έργα τέχνης. 


Το Λούβρο σημειώνει σε μια ανακοίνωση του, την ικανοποίησή του απέναντι στην ανταπόκριση που είχε το βίντεο κλιπ για το τραγούδι "APES**T", όπου το διάσημο ζευγάρι τραγουδάει μπροστά από τη Μόνα Λίζα, την Αφροδίτη της Μήλου, την Νίκη της Σαμοθράκης και άλλα περίφημα έργα τέχνης. Το βίντεο έχει συγκεντρώσει σχεδόν 150 εκατομμύρια προβολές στο YouTube. 


«Είναι καλό που βλέπουμε ότι αυτοί οι Αμερικανοί καλλιτέχνες, δημιουργοί του σήμερα, ενδιαφέρονται για ένα Μουσείο αρχαιολογίας και αρχαίας τέχνης» σημείωσε στο Reuters ο Μαρτινέζ. 

Πηγή: naftemporiki.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου