4 Ιανουαρίου 2019

Τα ναυάγια της Ελευσίνας στη στεριά

Δεκάδες πλοία που για χρόνια παρέμεναν να σκουριάζουν στον βυθό της Ελευσίνας , ανασύρονται σταδιακά στην ακτή, στο πλαίσιο του καθαρισμού της θαλάσσιας περιοχής γύρω από τα Ναυπηγεία.

Μικρά, ιδιωτικά σκάφη, εμπορικά πλοία αλλά και κρουαζιερόπλοια
βρίσκονται μισοβυθισμένα ή κάτω από την επιφάνεια του νερού, πολλά εδώ και δεκαετίες, μολύνοντας το θαλάσσιο οικοσύστημα. Πολλοί ειδικοί τα έχουν χαρακτηρίσει «οικολογικές βόμβες» ενώ αποτελούν απειλή και για την ναυσιπλοΐα της περιοχής. 


Περίπου 150 ναυάγια και κουφάρια εγκαταλελειμμένων ή κατασχεμένων πλοίων υπάρχουν στον βυθό του Πειραιά και της Ελευσίνας. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας τα ναυάγια που βρίσκονται στην περιοχή, υπολογίζονται σε τριάντα.


Τα ναυάγια που ανασύρονται, καθαρίζονται από τις πεταλίδες και την σκουριά και αναλόγως της κατάστασής τους καταστρέφονται, ανακυκλώνονται ή πωλούντια για παλιοσίδερα. 


Η διαδικασία ανέλκυσης των ναυαγίων και καθαρισμού του «νεκροταφείου» της Ελευσίνας, ξεκίνησε μετά το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη II» στο αγκυροβόλιο του Πειραιά κοντά στην Ψυτάλλεια, τον Σεπτέμβρη του 2017.

Πηγές: kathimerini.gr , Associated Press

Δείτε για την Ελευσίνα και αυτά:
Οδοιπορικό στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας
Οδοιπορικό στον κόλπο της Ελευσίνας από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου