1 Οκτωβρίου 2017

Οδοιπορικό στον κόλπο της Ελευσίνας από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ δίνει σήμερα στη δημοσιότητα ένα πλούσιο τηλεοπτικό υλικό που περιλαμβάνει ένα video-έρευνα 10 λεπτών για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελευσίνα με τις επεξηγήσεις του νομικού αξιωματούχου του Υπουργείου Ναυτιλίας για το πλαίσιο ανομίας που επικρατεί, ολόκληρη την συνέντευξη του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλή, καθώς και ένα πολυμεσικό διαδραστικό WEB ντοκιμαντέρ δημοσιογράφου του Πρακτορείου.

Νομοθετικές πρωτοβουλίες και δράσεις που φέρνουν τα πάνω κάτω στο πλαίσιο ατιμωρησίας για τον μεγάλο αριθμό ανεξέλεγκτων ναυαγίων στο βυθό του Σαρωνικού και όχι μόνο, για τα παροπλισμένα πλοία που δεν τηρούν την νομιμότητα και δεν βρίσκονται σε αγκυροβόλια με ελεγχόμενο φορτίο και ασφάλεια, για το καθεστώς των κατασχεμένων πλοίων όπως το "Noor One", αλλά και ενέργειες που στοχεύουν την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος (εξετάζοντας μάλιστα από την αρχή τις μέχρι τώρα αθωωτικές αποφάσεις) προαναγγέλλει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αποκλειστική τηλεοπτική του συνέντευξη ο Υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Παράλληλα ο προσωπικός του σύμβουλος και επικεφαλής του νέου θεσμού Δημόσιας Αρχής Λιμένων Δημοσθένης Μπακόπουλος μιλάει ανοιχτά στην κάμερα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για «οσμή σκανδάλου» οικονομικών συμφερόντων μέσα και έξω από τη θάλασσα της Ελευσίνας με αφορμή τηλεοπτική αυτοψία του Αθηναϊκού Πρακτορείου στον κόλπο της πόλης, η οποία θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2021.

Τριάντα ναυάγια στην κάμερα του ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Με αφορμή το νέο ναυάγιο του πλοίου «Ελέφαντας», ιδιοκτησίας «Δραχμή Ναυτική Εταιρία», την περασμένη Τετάρτη στον Ασπρόπυργο, το ΑΠΕ-ΜΠΕ καταγράφει με την κάμερα ολόκληρο το θαλάσσιο μέτωπο από τη θέση του ναυαγίου ως τον όρμο της Βλύχας. Η αυτοψία καταγράφει 30 μικρά και μεγάλα ναυάγια. 19 πλοία που έχουν χαρακτηρισθεί «επικίνδυνα και επιβλαβή», 9 κατασχεμένα και επισχεμένα πλοία για παράνομες ενέργειες (ανάμεσα και το "Noor One") και γύρω στα 40 παροπλισμένα πλοία στα δύο (Α+Β) καραβοστάσια ως την Σαλαμίνα. Τα στοιχεία, σύμφωνα με το Πρακτορείο, επιβεβαιώνει το Υπουργείο.

Η εικόνα δείχνει ένα πραγματικό νεκροταφείο σαπιοκάραβων και ημιδιαλυμένων δεξαμενόπλοιων, όπως το σεσημασμένο πλοίο SLOPS με πετρελαιοειδή κατάλοιπα και το οποίο φέρει ένα βαρύ παρελθόν.

Δέκα χρόνια μετά την προσάραξή του για διάλυση και αφού εν τω μεταξύ ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας και του ίδιου του διαλυτηρίου «Αφοι Σάββα ΕΠΕ», το πλοίο συνεχίζει να παραμένει μέσα στη θάλασσα παντελώς διαβρωμένο, ημιδιαλυμένο, με άμεσο κίνδυνο να κοπεί στη μέση και να εκχυθούν τα πετρελαιοειδή επικίνδυνα απόβλητα στο θαλάσσιο περιβάλλον, προκαλώντας μεγάλης κλίμακας περιβαλλοντική ζημιά στο οικοσύστημα του κόλπου της Ελευσίνας, το οποίο τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης. 

«Πρόκειται για συγκλονιστική εικόνα στην Ελευσίνα», λέει στο Πρακτορείο ο Δημοσθένης Μπακόπουλος στο video και χαρακτηρίζει αδιανόητο «αυτό που συμβαίνει» και υπογραμμίζει ότι στον κόλπο της Ελευσίνας «αποτυπώνεται με τα πιο μελανά χρώματα η κουλτούρα ατιμωρησίας των υπαιτίων των ναυαγίων». Εξηγεί ότι νομικό πλαίσιο υπάρχει από το 1973 αλλά στην ουσία δεν εφαρμόζεται. Σύμφωνα με το πλαίσιο αυτό ο ιδιοκτήτης, η πλοιοκτήτρια εταιρία, ο ασφαλιστής είναι υποχρεωμένοι να βγάλουν το πλοίο από το νερό. Αλλά αντ ' αυτού δημιούργησαν ένα καθεστώς ατιμωρησίας. 

Βίντεο: Αυτοψία-έρευνα του ΑΠΕ ΜΠΕ για τον κόλπο της Ελευσίνας

«Το πλοίο βούλιαζε, οι Οργανισμοί Λιμένα χρέωναν τέλη ναυαγίου, δηλαδή χρέωναν ανταποδοτικά τέλη γιατί είχαν περιβαλλοντικές βόμβες στους πυθμένες των περιοχών ευθύνης τους, οι πλοιοκτήτες μεταβίβαζαν είτε σε αφερέγγυα πρόσωπα είτε σε ετοιμοθάνατους», καταγγέλλει στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο ο κ. Μπακόπουλος, που επιπλέον λέει ότι «έχει στο γραφείο του φάκελο που μεταβιβάστηκε σε καρκινοπαθή, ο οποίος λίγους μήνες μετά πέθανε", όποτε και τα τέλη ναυαγίου τα οποία υποτίθεται καταλογίζονταν στο τέλος δεν εισπράττονταν. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία επάνω αριστερά: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου