13 Ιανουαρίου 2019

Π. Καμμένος: Οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από την κυβέρνηση

Παραιτήθηκε ο Π. Καμμένος. Οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από την κυβέρνηση. Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Ο Π. Καμμένος λέει «όχι» στην ψήφο εμπιστοσύνης και ζητά δημοψήφισμα. Για «σκηνοθετημένο» το κυβερνητικό διαζύγιο και φαρσοκωμωδία κάνουν λόγο τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ανακοινώνουν ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η παραίτηση Καμμένου 


Την απόφασή του να αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση ανακοίνωσε ο Πάνος Καμμένος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Ο Π. Καμμένος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία και είπε ότι ο πρώτος στόχος που ήταν η έξοδος από τα μνημόνια επετεύχθη. Ωστόσο, όπως σημείωσε, εξήγησε στον πρωθυπουργό ότι για το εθνικό ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία.

«Κάναμε μια αρκετά μεγάλη συζήτηση υπήρξε μια συνεργασία επί τέσσερα χρόνια σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια αλλά το θέμα της Μακεδονίας - θέμα για το οποίο έπεσαν χιλιάδες νεκροί- δεν μου επιτρέπει να μην θυσιάσω την καρέκλα» είπε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η δήλωση Καμμένου:

«Συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό. Κάναμε μία αρκετά μεγάλη συζήτηση. Υπήρξε μια συνεργασία επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Καταφέραμε να βγάλουμε την πατρίδα μας από τα μνημόνια. Ο πρώτος στόχος επετεύχθη. Το θέμα της Μακεδονίας δεν μου επιτρέπει να μη θυσιάσω την καρέκλα. Ευχαρίστησα τον πρωθυπουργό. Για το εθνικό θέμα δεν μπορεί να συνεχισθεί αυτή η συνεργασία. Οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από την κυβέρνηση» δήλωσε ο Πάνος Καμμένος αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνέχεια και σ
τις 12 το μεσημέρι ο κ. Καμμένος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Αλ. Τσίπρας: Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης


Την πρόθεση του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, μετά την συνάντηση που είχε με τον Π. Καμμένο στο Μέγαρο Μαξίμου και την απόφαση του τελευταίου να αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.

«Επι 4 χρόνια είχαμε μία έντιμη και ειλικρινή συνεργασία με Καμένο, αν και από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες και οι διαφορές μας – ιδεολογικές και πολιτικές – ήταν γνωστές. Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από την περιπέτεια των μνημονίων και ευχαριστώ από καρδιάς τον Π. Καμμένο για την σημαντική συμβολή του. Ζήτησα από τον Π. Καμμένο καθαρές λύσεις και καθαρές κουβέντες και τον ευχαριστώ γιατί ανταποκρίθηκε. Μου δήλωσε ότι παραιτείται από υπουργός Άμυνας και την έκανα δεκτή – Ο νέος αρχηγός Εθνικής Άμυνας θα είναι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης. Το ίδιο θα κάνει και για τους υπόλοιπους υπουργούς των ΑΝΕΛ και θα κάνω δεκτή και οποιαδήποτε άλλη παραίτηση. Πάμε άμεσα σε διαδικασία για ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνηση για να ολοκληρώσει τη θητεία της» δήλωσε ο 
πρωθυπουργός

Σύμφωνα με την προβλεπομενη διαδικασία, η συζήτηση θα αρχίσει την Τρίτη και η ψηφοφορία θα γίνει την Πέμπτη. 


Π. Καμμένος: Λέμε «όχι» στην ψήφο εμπιστοσύνης

Την άρνησή του να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, καθώς σε αυτήν υποκρύπτεται, όπως είπε, η ψήφος εμπιστοσύνης στη Συμφωνία των Πρεσπών, κατέστησε γνωστή ο Πάνος Καμμένος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και την ανακοίνωση ότι οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από την κυβέρνηση. 
«Εμείς δεν καταψηφίζουμε την κυβέρνηση, αλλά την κυβέρνηση που φέρνει τη συμφωνία των Πρεσπών» υπογράμμισε και ανέφερε ότι αν δεν είχε υπήρχε το θέμα της συμφωνίας «η κυβέρνηση θα ήταν στην καρδιά μας μέχρι τέλους». «Για το θέμα των Πρεσπών είμαστε στην αντιπολίτευση» επεσήμανε.

Παράλληλα προανήγγειλε τη διαγραφή όσων ανταλλάξουν την κυβερνητική τους θέση με την ψήφιση της Συμφωνίας. «Εάν κάποιος πει ότι παραιτείται όλων των θέσεων και ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν μπορώ να τον καταδικάσω. Διαφωνώ μαζί του αλλά δεν μπορώ να τον καταδικάσω. Αλλά εάν κάποιος κρατήσει και την καρέκλα του και ψηφίσει υπέρ, δεν έχει θέση σε εμάς» τόνισε ο κ. Καμμένος. Τέλος κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει δημοψήφισμα για τη Συμφωνία βάζοντας μια ακόμα κάλπη δίπλα στις κάλπες των ευρωεκλογών 

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

ΝΔ: «Σκηνοθετημένο» το κυβερνητικό διαζύγιο. «Το θλιβερό δίδυμο Τσίπρα - Καμμένου παρουσίασε σήμερα, σε εθνική μετάδοση, το σκηνοθετημένο "διαζύγιό" του: Μία παράσταση που αποβλέπει στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και την διατήρηση του κ. Καμμένου και των βουλευτών του για λίγο ακόμη στις καρέκλες τους», αναφέρει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της για τις πολιτικές εξελίξεις. Και προσθέτει: «Γι’ αυτό, άλλωστε και ο κ. Καμμένος δανείζει δύο βουλευτές του στον κ. Τσίπρα, ώστε να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, χωρίς να τους διαγράψει από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ». 

Γεννηματά: Η πατρίδα μας δεν αντέχει άλλο την φαρσοκωμωδία. «Η πατρίδα μας δεν αντέχει άλλο τους αλληλοεκβιασμούς και την φαρσοκωμωδία που σκηνοθετήθηκε από τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο. Τυπικά διαλύθηκε ο συνεταιρισμός που έκανε μεγάλη ζημιά στη Χώρα» αναφέρει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και προσθέτει: «Ο Καμμένος φεύγει , αλλά οι Καμμένοι των Πρεσπών αναλαμβάνουν…». «Τυχόν Κυβερνητική συνέχεια με υπολείμματα και γυρολόγους της πολιτικής, ακόμα και αν εξασφαλίσει την τυπική ψήφο εμπιστοσύνης, μόνο σε νέα αδιέξοδα θα οδηγήσει. Δεν υπάρχει λαϊκή και ουσιαστική εμπιστοσύνη στον κ.Τσίπρα και στον ετερόκλητο Κυβερνητικό θίασό του. Εκλογές τώρα». 

Το ΚΚΕ δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Το παζάρι των τελευταίων ημερών ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο κατέληξε σήμερα στην αναζήτηση ψήφου εμπιστοσύνης. Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στη βουλή μεθαύριο, ανεξάρτητα απ’ τους πιθανούς συνοδοιπόρους του κ. Τσίπρα και τα παζάρια που θα εξακολουθήσουν να γίνονται αυτές τις ημέρες, ο ελληνικός λαός είναι αυτός που δεν πρέπει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Ο ελληνικός λαός πρέπει να καταδικάσει μια κυβέρνηση που ακολούθησε και ακολουθεί αντιλαϊκή – μνημονιακή πολιτική, ενταγμένη στους ευρωΝΑΤΟϊκούς επικίνδυνους σχεδιασμούς», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Έτσι κι αλλιώς το ΚΚΕ στη συνεδρίαση της Βουλής δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, θα καταψηφίσει και αυτή την κυβέρνηση» κατέληξε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ. 

Το Ποτάμι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον κ.Τσίπρα. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μέσω twitter, γνωστοποίησε ότι το κόμμα του δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Τσίπρα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι ιδεοληψίες, η αναποτελεσματικότητα, ο λαϊκισμός, το κομματικό κράτος δεν μπορεί να επιβραβεύονται». 

Πηγές: kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου