8 Ιανουαρίου 2019

H μεγάλη ανατροπή: Ο χάρτης των ισχυρών οικονομιών το 2030

«Κατάληψη» στη λίστα με τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη θα κάνει ο αναδυόμενος κόσμος μέσα στην επόμενη δεκαετία. Αυτό προβλέπει η Standard Chartered, με το σενάριο της να περιλαμβάνει αναμενόμενες εξελίξεις, αλλά και εκπλήξεις. Όσο και εάν πολλοί θεωρούσαν ότι η Κίνα θα βρίσκεται στην κορυφή έως το 2030, υποσκελίζοντας τις ΗΠΑ, λίγοι θα ανέμεναν ότι επτά στις δέκα κορυφαίες οικονομίες θα είναι αναδυόμενες.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Standard Chartered, η οποία συνδυάζει το ονομαστικό ΑΕΠ και την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, η Κίνα θα φιγουράρει στην κορυφή ήδη από το 2020. 

Έως το 2030 ακόμη μία οικονομία θα έχει υποσκελίσει την αμερικανική και αυτή δεν είναι άλλη από την Ινδία, η οποία αναπτύσσεται με τους ταχύτερους ρυθμούς παγκοσμίως και προβλέπεται να συνεχίσει σε υψηλές ταχύτητες για μεγάλο διάστημα ακόμη.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική μελέτη το ΑΕΠ της Ινδίας θα αναπτύσσεται με μέσο ρυθμό 7,8% μέσα στη δεκαετία του 2020, ενώ της Κίνας θα επιβραδυνθεί κοντά στο 5%. 

Οι 10 ισχυρότερες οικονομίες το 2030 WWW.BLOOMBERG.COM

Μεγάλη έκπληξη θεωρούνται και οι εκτιμήσεις για τις επόμενες θέσεις. Βάσει των υπολογισμών της βρετανικής τράπεζας, ένα σκαλοπάτι κάτω από τις ΗΠΑ, στην τέταρτη θέση θα βρίσκεται η Ινδονησία, ενώ την πεντάδα θα συμπληρώνει η... γειτονική Τουρκία. 

Ακολουθούν ακόμη τρεις οικονομίες του αναδυόμενου κόσμου, η Βραζιλία, η Αίγυπτος και η Ρωσία, ενώ Ιαπωνία και Γερμανία μένουν στην έννατη και δέκατη θέση αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μερίδιο της Ασίας στο παγκόσμιο ΑΕΠ που έχει αυξηθεί στο 28% σήμερα από 20% το 2010, αναμένεται να αγγίξει το 35% έως το 2030- ίσο με εκείνο των ΗΠΑ και Ευρωζώνης αθροιστικά.

Πηγές: Bloomberg, naftemporiki.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου