5 Μαρτίου 2019

10ετές ομόλογο: 2,5 δισ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο, στο 3,9% η απόδοση

Στο 3,90% κλείδωσε το επιτόκιο στο νέο 10ετές ομόλογο, με το ελληνικό δημόσιο να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ, από 2 δισ. που ήταν ο αρχικός στόχος. Οι προσφορές στο βιβλίο, σύμφωνα με ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, διαμορφώθηκαν στα 11,8 δισ. ευρώ από 419 διεθνείς επενδυτές, έναντι 290 επενδυτών που ήταν στο 5ετές. Το δεκαετές ομόλογο έχει λήξη 12 Μαρτίου 2029 και διέπεται από το αγγλικό δίκαιο.

Η Ελλάδα προσέλκυσε ισχυρή ζήτηση σήμερα για την πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου της από τότε που εισήλθε σε κρίση, πριν από εννιά χρόνια, σε μία ξεκάθαρη επιδοκιμασία από τις αγορές της οικονομικής της ανάκαμψης, λίγες ημέρες μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της κατά δύο βαθμίδες από τον οίκο Moody΄s αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι είναι μια πολύ επιτυχημένη έκδοση πάνω από κάθε προσδοκία. Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Πολλοί βάλανε στοίχημα ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Μετά βάλανε στοίχημα ότι μπορούμε να βγούμε στις αγορές, αλλά όχι με 10ετές ομόλογο. Το 10ετές ομόλογο είναι το βασικό κριτήριο επιστροφής στην κανονικότητα, όταν δηλαδή οι αγορές σε δανείζουν για 10 χρόνια. Είναι μια πολύ επιτυχημένη έκδοση πάνω από κάθε προσδοκία, όπως ήταν και η προηγούμενη με το 5ετές ομόλογο. Τώρα, κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν βγήκαμε από το πρόγραμμα και δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου 
έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Ελπίζω πραγματικά ότι η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου θα είναι επιτυχής. Παραμένει γεγονός ότι οι αγορές προσδοκούν την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα. Η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα καταφέρει θέση επενδυτικής βαθμίδας σε 18 μήνες».

Σημειώνεται ότι η χώρα μας στοχεύει να αντλήσει συνολικά 7 δισ. ευρώ από τις αγορές των ομολόγων φέτος. Ήδη έχει αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ από την έκδοση του πενταετούς ομολόγου τον Ιανουάριο, πλέον άλλα 2,5 δισ. ευρώ από την σημερινή έκδοση του 10ετούς.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χωρίς προσφυγή στις αγορές έως το 2021, χάρη σε ένα ταμειακό «μαξιλάρι» 27 δισ. ευρώ, που έκτισε με δάνεια που δεν έχει χρησιμοποιήσει και χρήματα που άντλησε από τις αγορές. Χρειάζεται, όμως, να δείχνει ότι μπορεί να αναχρηματοδοτείται μόνη της από τις αγορές ομολόγων, χωρίς εξωτερική στήριξη. 

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, twitter.com






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου