1 Μαρτίου 2019

«Γλαύκος», η μεγαλύτερη ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ

Μεταξύ 5,5 και 8 τρισεκ. κυβικών ποδών, (155 δισ. έως 230 δισ. κυβικά μέτρα) με ασφαλή μέσο όρο τα 6,2 τρισ. κυβικά πόδια, είναι σύμφωνα με τις επίσημες προκαταρκτικές εκτιμήσεις των ExxonMobil-Qatar Petroleum το περιεχόμενο του «Γλαύκου», που πλέον από χθες, μετά την ολοκλήρωση της γεώτρησης «Γλαύκος -1» έγινε και επίσημα κοίτασμα της Κυπριακής ΑΟΖ, όπως αναφέρει σήμερα ο "Φιλελεύθερος". Η συνολική αξία του κοιτάσματος, με αυτά τα δεδομένα, υπολογίζεται μεταξύ $30 δισ. και $40 δισεκατομμύρια.

Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε στον κόσμο το τελευταίο δωδεκάμηνο και το τρίτο μεγαλύτερο για το τελευταίο 24μηνο – το μεγαλύτερο ανακαλύφθηκε στη Σενεγάλη (15 τρισ. 
κυβικά πόδια) και τη Ρωσία (11,5 τρισ. κυβικά πόδια).

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ και με βάση επίσημα στοιχεία είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκοσμίως τα τελευταία δύο χρόνια», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης σε κοινές δηλώσεις με τον αντιπρόεδρο της ExxonMobil, Τρίσταν Άσπρεΐ.

Με την επίσημη ανακοίνωση του κοιτάσματος, συνεπάγεται η παραμονή της ExxonMobil στην Κύπρο τουλάχιστον για περίοδο 20ετίας, που υπολογίζεται ότι θα είναι η περίοδος εκμετάλλευσης του κοιτάσματος, και μαζί η δημιουργία υπαρκτών σημαντικών συνδεδεμένων με την Κύπρο οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων των ΗΠΑ.

Επίσης, η ExxonMobil και η ηγεσία της, που έχει ενθαρρυνθεί με τη διαπίστωση παγκοσμίου επιπέδου κοιτάσματος, είναι πολύ πιο έτοιμη και για διεύρυνση των εργασιών στην περιοχή και για επενδύσεις. Αυτό σημαίνει ότι πλέον μπαίνει στα πρακτικά επιχειρησιακά σχέδια το τερματικό υγροποίησης στην Κύπρο, ότι θα είναι πιο επιθετική σε γεωτρήσεις εντός του τεμαχίου 10 και ότι θα είναι πιο αποφασιστική στη διεκδίκηση δικαιωμάτων για άλλα τεμάχια. 


«Τα αποτελέσματα που ανακοινώνουμε καταδεικνύουν το δυναμικό της ΑΟΖ μας, γιατί δεν πρόκειται μόνο για μεγάλη ανακάλυψη, αλλά πρόκειται για εξαιρετικής ποιότητας ταμιευτήρα, ο οποίος έρχεται να προσθέσει στα αποθέματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά πρέπει να πω, και στα γηγενή κοιτάσματα της ΕΕ, αναδεικνύοντας τον ρόλο της χώρας ως εναλλακτική πηγή πλέον εφοδιασμού της Ένωσης», ήταν οι πρώτες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη χθες, αμέσως μετά την ανακοίνωση του κοιτάσματος –«σήμερα είναι μια καλή μέρα για την Κύπρο», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν με τα κοιτάσματα αυτά επανέρχεται στο τραπέζι το θέμα του τερματικού υγροποίησης (LNG), ο κ. Λακκοτρύπης, είπε ότι εμείς θεωρούμε ότι είναι μια καλή βάση για να ξαναδούμε το θέμα πιο ολιστικά πλέον. «Σίγουρα θα χρειαστούμε περισσότερες ποσότητες, αλλά η ανακάλυψη βάζει μια βάση πάνω στην οποία να μπορούμε δουλέψουμε», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, o αντιπρόεδρος της ExxonMobil, Τρίσταν Άσπρεΐ, δήλωσε πολύ ενθαρρυμένος από τα αποτελέσματα της γεώτρησης, προσθέτοντας ότι τους επόμενους μήνες η εταιρεία θα αναλύσει τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει και από τις δύο γεωτρήσεις, προκειμένου να καθορίσει το πλήρες εμπορικό δυναμικό του κοιτάσματος, αλλά και να καθορίσει το κατά πόσον θα διενεργήσει και περαιτέρω ερευνητικές γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10.

Επίσης, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς το ενδιαφέρον αλλά και τις κινήσεις της ExxonMobil για πρόσθετα ερευνητικά τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Τρίσταν Άσπρεϊ είπε συγκεκριμένα πως, «δεν περιοριζόμαστε στην εξερεύνηση μας στο τεμάχιο 10, αλλά ενδιαφερόμαστε και για άλλες ευκαιρίες στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και μάλιστα για όλη την Ανατολική Μεσόγειο».

Σε σχέση με την κατάσταση στην περιοχή και ιδιαίτερα τις εντάσεις που προκαλούνται –από την Τουρκία– ο κ. Άσπρεϊ ήταν λακωνικός: «Γνωρίζαμε από την αρχή τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή και δεν είναι κάτι νέο», προσθέτοντας όμως ταυτόχρονα ότι, «το τεμάχιο 10 δεν βρίσκεται σε αμφισβητούμενη θαλάσσια περιοχή».

Πηγή: philenews.com 


Handelsblatt: Τα κοιτάσματα στην Κύπρο θέτουν σε κίνδυνο την επανένωση 

Ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt αναφέρεται στις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Κύπρου κ. Λακκοτρύπη ότι στο τεμάχιο 10 στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε η μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κύπρο αλλά και παγκοσμίως εδώ και δύο χρόνια. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι τα κοιτάσματα υπολογίζονται γύρω στα 140 με 220 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και ότι «αναστάτωση θα μπορούσε να προέλθει από ένα μεγάλο γείτονα της Κύπρου, ο οποίος αμφισβητεί την κυριότητα των φυσικών κοιτασμάτων. Η Τουρκία θέλει να έχει λόγο όταν στην ανατολική Μεσόγειο θα γίνονται έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως η διένεξη για το φυσικό αέριο θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της Κύπρου: «Ήδη πριν από ένα χρόνο η Τουρκία είχε μπλοκάρει με πολλά πολεμικά πλοία το ιταλικό πλοίο γεωτρήσεων «Saipem 12.000», το οποίο κατά παραγγελία της Eni αναζητούσε φυσικό αέριο στις νότιες ακτές της Κύπρου. Οι Ιταλοί υπαναχώρησαν και μετά από λίγες μέρες αποχώρησαν. Ο θαλάσσιος αποκλεισμός έδειξε πόσο επικίνδυνη είναι η διαμάχη για το φυσικό αέριο. Η επανένωση της Κύπρου θα ήταν ένας τρόπος για να αποσοβηθούν οι εντάσεις για τους φυσικούς πόρους. Οι συνομιλίες για διευθέτηση της κρίσης διεκόπησαν όμως το καλοκαίρι του 2017, κυρίως εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας να αποσύρει τις δυνάμεις κατοχής από τη βόρεια Κύπρο».

Και το άρθρο καταλήγει: «Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε την Τρίτη με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για να διερευνήσει τις δυνατότητες για νέες συνομιλίες. Ωστόσο μετά τη συνάντηση ο Αναστασιάδης δήλωσε πως δεν είναι ακόμα ώριμες οι συνθήκες για επανάληψη των συνομιλιών».

Πηγή: Deutsche Welle






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου