3 Οκτωβρίου 2019

Ισχυρή και απρόβλεπτη καταιγίδα στην Αττική το μεσημέρι της Πέμπτης

Ισχυρή και απρόβλεπτη καταιγίδα έπληξε την Αττική το μεσημέρι της Πέμπτης 03/10/2019, παρόλο που τα πρωινά προγνωστικά στοιχεία, δεν έδιναν την πιθανότητα εκδήλωσής της στην περιοχή της Αττικής.

Όμως το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, όπως αναφέρει, με τη βοήθεια του συστήματος ανίχνευσης κεραυνών «ΖΕΥΣ», δορυφορικών εικόνων και προϊόντων, επίγειων καμερών και μετεωρολογικών σταθμών που έχει στη διάθεσή του, κατάφερε να εντοπίσει και να παρακολουθήσει την απρόσμενη εξέλιξη και να ενημερώσει το συντομότερο δυνατό για την επερχόμενη καταιγίδα.

"Κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής καταιγίδας", σύμφωνα πάντα με το 
meteo.gr, "στον ουρανό της Αττικής εμφανίστηκε το εντυπωσιακό σύννεφο, με την ονομασία shelf cloud. Το σύννεφο βρίσκεται στα άκρα ενός καταιγιδοφόρου νέφους και προηγείται χρονικά μίας ισχυρής καταιγίδας ή μιας γραμμής ισχυρών καταιγίδων. Η παρουσία του συνοδεύεται από θυελλώδεις ανέμους, ενώ αργότερα εκδηλώνεται η ισχυρή καταιγίδα". 

Το εντυπωσιακό σύννεφο έγινε ορατό σε αρκετές περιοχές της Αθήνας, όπως αποτυπώθηκε από φωτογραφίες στο Παλαιό Φάληρο (Κική Φιλοξενίδη) και στην Αθήνα (Φίλιππος Καλποδινός), στη συνέχεια: 



Παράλληλα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες έπληξαν σήμερα κυρίως τη Δυτική Ελλάδα και δευτερευόντως τη Μακεδονία και τα υπόλοιπα της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Το σύστημα «ΖΕΥΣ» κατέγραψε περί τους 7.000 κεραυνούς πάνω από την Ελληνική επικράτεια με 2.300 από αυτούς να εντοπίζονται πάνω από την ξηρά. 

Νέο μέτωπο ισχυρών βροχών και καταιγίδων

Από τις νυκτερινές ώρες της Πέμπτης προς Παρασκευή, σύμφωνα πάντα με το meteo.gr, νέο μέτωπο ισχυρών βροχών και καταιγίδων (συνοδεία τοπικών χαλαζοπτώσεων) θα "σαρώσει" τη χώρα από τα βορειοδυτικά, αργά κινούμενο κατά διάρκεια της Παρασκευής προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Το μέτωπο αναμένεται να επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ μετά τη διέλευσή του η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση.

Επισημαίνεται ότι στις περιοχές που θα επηρεαστούν από έντονα φαινόμενα συμπεριλαμβάνονται ο νομός και η πόλη της Θεσσαλονίκης (κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Παρασκευή), καθώς επίσης ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας (τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής).

Πηγή: meteo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου