19 Ιουλίου 2021

Στο -3,88% το Ελληνικό Χρηματιστήριο στις 19.7.2021

Μπαράζ πωλήσεων στο ελληνικό αλλά και στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια πυροδότησαν οι ανησυχίες για την πορεία της πανδημίας, την στιγμή που η πολύ μεταδοτική μετάλλαξη Δ του κορωνοϊού καλπάζει και το ενδρχόμενο επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων, με τις όποιες συνέπειές τους στην οικονομία, δεν αποκλείεται πλέον.

Έτσι, μέσα στο αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε σήμερα με απώλειες 3,88% στις 833,16 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 85,3 εκατ. ευρώ. Επίσης ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 4,10%, ενώ στο -4,16% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap. Σημαντικά μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη που έκλεισε με πτώση 6,53% στις 503,14 μονάδες. Άλλωστε, ο τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να αποτελεί τον "μεγάλο ασθενή" του του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Όταν οι εμβληματικές τουριστικές περιοχές της χώρας, κυρίως των Κυκλάδων, βρίσκονται... στο κόκκινο της πανδημίας και η Γερμανία συστήνει στους υποψήφιους τουρίστες στην Ελλάδα να είναι προσεκτικοί... τότε οι προσδοκίες για την πορεία του τουρισμού φέτος δεν μπορούν να είναι θετικές. Η Μύκονος γίνεται το πρώτο νησί που περνάει σε… μίνι lockdown και πλέον η ανησυχία για την πορεία της "
τουριστικής βιομηχανίας" της χώρας είναι διάχυτη.

Βέβαια, η αγορά έβλεπε τις τελευταίες εβδομάδες ότι οι νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού απειλούσαν την τουριστική περίοδο, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες της στη μακρά συσσώρευση. Πλέον όμως όλοι βλέπουν βάσιμα ότι η και η φετινή περίοδος κινδυνεύει να χαθεί, 
μια χρονιά μάλιστα που ο προϋπολογισμός προσπαθεί να ανακάμψει από τις περσινές ανισορροπίες του.

Άλλωστε, όπως τονίζει σήμερα και η Deutsche Bank, «οι χώρες που εξαρτώνται σημαντικά από τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, αντιμετωπίζουν και τη μεγαλύτερη απειλή από την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα. Η εξάρτηση από τον τουρισμό προσθέτει αβεβαιότητα στις προοπτικές ανάκαμψης, καθώς η ομαλοποίηση στα διεθνή ταξίδια είναι πιθανό να καθυστερήσει περισσότερο. Η μεγάλη εξάρτηση από τον διεθνή τουρισμό περιορίζει τον βαθμό στον οποίο οι εγχώριοι τουρίστες μπορούν να μετριάσουν τον αντίκτυπο».

Να προσθέσουμε ακόμα ότι αξιοσημείωτες είναι σήμερα οι απώλειες (άνω του 2%) στην Ευρώπη, ενώ προς χαμηλότερα επίπεδα κινούνται και οι δείκτες στην Wall Street. Τελικά οι σημαντικότεροι δείκτες έκλεισαν με τις εξής απώλειες: DAX -2,62%, CAC -2,54%, FTSE100 -2,34% και Dow Jones -2,09%.

ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ στις 19.7.2021

Στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Στο ταμπλό τώρα, Εθνική και Eurobank έκλεισαν με απώλειες 7,40% και 7,37% αντίστοιχα, με τη Βιοχάλκο να υποχωρεί κατά 6,85% και τις Alpha Bank και Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθούν με -5,99% και -5,97% αντίστοιχα.

Άνω του 4% ήταν η πτώση σε Λάμδα, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΧΑ και Μυτιληναίος. Άνω του 3% ήταν η πτώση σε Aegean, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΔΕΗ και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ άνω του 2% σε Coca Cola, ΑΔΜΗΕ και ΕΥΔΑΠ. Οι απώλειες σε Titan, ΟΤΕ και Jumbo ξεπέρασαν το 1%.

Takis Ant για το afirimeno.com
Με στοιχεία από capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου