15 Ιουλίου 2021

Παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO που απειλείται

Η Επιτροπή Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς εξετάζει τακτικά εάν όσοι έχουν κερδίσει τον τίτλο αξίζει να τον έχουν. Όταν συμπεριληφθούν στην Κόκκινη Λίστα κρούει ο κώδωνας του κινδύνου. Οι περιπτώσεις των: Βενετία, Στόουνχεντζ, Άουσβιτς, Οχρίδα, Λαμού στην Κένυα, Great Barrier Reef και Λίβερπουλ. Από τη Deutsche Welle:

Βενετία: Πάρα πολλοί τουρίστες, πολύ μεγάλα πλοία
Πριν από δύο χρόνια, ο δήμαρχος της Βενετίας ζήτησε από την UNESCO να βάλει την πόλη του στον Κόκκινο Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που κινδυνεύουν. Ήταν μια κραυγή αγωνίας λόγω του μεγάλου αριθμού τουριστών. Στη συνάντηση στο Φουντζού της Κίνας (16-30 Ιουλίου), η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα αποφασίσει εάν η Βενετία θα υποβαθμιστεί. (φωτογραφία επάνω αριστερά). 

Στόουνχεντζ: Ιστορικές πέτρες εναντίον αυτοκινητόδρομου.
Ο πετρόχτιστος σχηματισμός Στόουνχεντζ στη νότια Αγγλία είναι πάνω από 4.000 ετών και αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1986. Προσελκύει σχεδόν ένα εκατομμύριο τουρίστες κάθε χρόνο λόγω της κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου A 303, ο οποίος περνά ακριβώς μέσα από το πέτρινο σύμπλεγμα και συνδέει τις πόλεις Μπέρβικ και Άμεσμπερι.

Μνημείο Άουσβιτς-Μπίρκεναου
Το μνημείο του Άουσβιτς-Μπίρκεναου αποτελεί επίσης μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1979. Το στρατόπεδο εξόντωσης των Ναζί υπενθυμίζει τον τόπο όπου δολοφονήθηκαν πάνω από 1,1 εκ. άνθρωποι. Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς επικρίνει το ότι μεγάλα έργα κυκλοφορίας θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τον χαρακτήρα του μνημείου και ότι οι τοπικές αρχές δεν ήταν πολύ συνεργάσιμες. 

Λίμνη Οχρίδα: τουρισμός ή παγκόσμια κληρονομιά
Η λίμνη της Οχρίδας είναι η παλαιότερη λίμνη της Ευρώπης και μία από τις παλαιότερες στον κόσμο:η ηλικία της είναι άνω των 1,36 εκατομμυρίου ετών. Το μεγαλύτερο μέρος της Οχρίδας ανήκει στη Βόρεια Μακεδονία και το μικρότερο στην Αλβανία. Το 1979 η UNESCO την κατέταξε στην παγκόσμια κληρονομιά. Λόγω των μεγάλων τουριστικών έργων, υπάρχει πλέον κίνδυνος να συμπεριληφθεί στην Κόκκινη Λίστα.

Κένυα: παλιά πόλη της Λαμού
Η παλαιότερη συνεχώς κατοικημένη πόλη στην Κένυα είναι πιθανώς ήδη 750 ετών. Η γραφική παλιά πόλη της συμπεριλήφθηκε στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO πριν από 20 χρόνια. Υπάρχει κίνδυνος να συμπεριληφθεί στην Κόκκινη Λίστα επειδή ο χαρακτήρας της απειλείται από το πρόβλημα των σκουπιδιών και λόγω προγραμματισμένων μεγάλων έργων όπως ο αγωγός πετρελαίου και ο διεθνής αερολιμένας.

Αυστραλία: Great Barrier Reef
Το καθεστώς της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO παραχωρήθηκε στο Great Barrier Reef το 1981. Αποτελείται από σχεδόν 3.000 μεμονωμένους κοραλλιογενείς υφάλους και εκτείνεται σε μήκος περίπου 2.300 χιλιόμετρα. Λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης των θερμοκρασιών του νερού έχει χάσει περισσότερα από τα μισά κοράλλια.

Λίβερπουλ: Η γειτονιά στο λιμάνι κινδυνεύει
Η ιστορική περιοχή στο λιμάνι του Λίβερπουλ κινδυνεύει. Κατατάχθηκε στην Κόκκινη Λίστα επειδή τα κτίρια δεν ήταν καλά συντηρημένα και τα κατασκευαστικά έργα στην περιοχή είχαν αρνητικό αντίκτυπο στον χαρακτήρα της.

Πηγή: Deutsche Welle

Δείτε και αυτά:
Στη Βενετία που κινδυνεύει!
UNESCO: Η λίμνη Οχρίδα κινδυνεύει
Μια μέρα στην Οχρίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου