20 Ιουλίου 2021

Άνοιγμα των Βαρωσίων ανακοίνωσαν Τατάρ - Ερντογάν

Την διάνοιξη της πόλης των Βαρωσίων ανακοίνωσαν οι Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ
στην διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης για τους εορτασμούς της 47ης επετείου από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. 

Στην ομιλία του, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ τόνισε πως η διάνοιξη της περίκλειστης πόλης θα γίνει με την άρση του καθεστώτος στρατιωτικοποιημένης ζώνης που διέπει την πόλη, για ένα ποσοστό εδάφους που αναλογεί στο 3,5%.

Αυτή η ενέργεια είπε ο κ. Τατάρ θα καταστήσει δυνατή την επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων των πρώην κατοίκων και των δικαιούχων απευθύνοντας στην ουσία κάλεσμα στους ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» που λειτουργεί στα κατεχόμενα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ, «όσοι υποβάλουν αίτηση στην εν λόγω επιτροπή με αίτημα επιστροφής στην πόλη των Βαρωσίων θα λάβουν απάντηση προς αυτή την κατεύθυνση».

Τα Βαρώσια ή Βαρώσι, είναι πόλη φάντασμα στο νότιο τμήμα της Κυπριακής πόλης της Αμμοχώστου. Πριν την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, ήταν η σύγχρονη τουριστική περιοχή της Αμμοχώστου. Οι κάτοικοί της έφυγαν κατά την εισβολή, η πόλη τέθηκε υπό τουρκικό έλεγχο και παρέμεινε εγκαταλελειμμένη υπό την κατοχή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από τότε. Η είσοδος απαγορεύεται για το κοινό. el.wikipedia.org

Νέα εποχή για το Βαρώσι δηλώνει ο Ερντογάν. Στην δική του ομιλία ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για μια νέα εποχή που ξεκινά για την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων. Η διαδικασία που θα ξεκινήσει είπε, θα είναι «προς το συμφέρον όλων με σεβασμό των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων» προσθέτοντας πως η τουρκική πλευρά δεν εποφθαλμία τα εδάφη και τις περιουσίες κανενός. Το Βαρώσι, που για χρόνια ήταν στην αδράνεια, αντί για σύμβολο της μη λύσης θα γίνει σύμβολο για το μέλλον ευμάρειας της Κύπρου» ανέφερε ο κ. Ερντογάν λέγοντας πως στην πόλη θα αρχίσει και πάλι η η ζωή και η ομηρία που υπάρχει θα αρθεί.

Σε μια πρώτη αντίδραση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για απαράδεκτη εξαγγελία η οποία όπως είπε είναι μια προσπάθεια αλλοίωσης του status quo της Αμμοχώστου όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ 550 και το 789 και ανάλογες θα είναι οι αντιδράσεις μας. 


«Προεδρικό» και «βουλή» τα χαρμόσυνα νέα του Ερντογάν

Η ανέγερση νέου «προεδρικού μεγάρου», νέου κτηρίου «βουλής» αλλά και η δημιουργία ενός κήπου είναι τα «χαρμόσυνα νέα» που μετέφερε στην κατεχόμενη Κύπρο ο Ταγίπ Ερντογάν.

Οι ανακοινώσεις του κ. Ερντογάν, οι οποίες δεν συνάδουν με το κλίμα και τις προσδοκίες που Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν καλλιεργήσει για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στο νησί, έγιναν χθες Δευτέρα, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης της τουρκοκυπριακής «βουλής» η οποία μάλιστα ήταν γεμάτη μόνο κατά τα δύο τρίτα λόγω του μποϋκοτάζ των 2 κομμάτων της τουρκοκυπριακής Αριστεράς.

Επιμονή στα δύο κράτη. Στην ομιλία του ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε εκτενώς στο Κυπριακό, λέγοντας ότι παρά την καλή θέληση που επέδειξε η τουρκική πλευρά, η λύση του προβλήματος δεν κατέστη εφικτή εξαιτίας της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία όπως είπε δεν επιθυμεί να μοιραστεί την Κύπρο με τους Τουρκοκύπριους. Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν το 2004 ενώ κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για αποχώρηση από το τραπέζι του διαλόγου στο Κραν Μοντανά το 2017. Κατηγόρησε επίσης τους ελληνοκύπριους ότι «κρύβονται πίσω από τις παραμέτρους του ΟΗΕ» προσθέτοντας πως «η Τουρκία δεν μπορεί να δώσει άλλη πίστη και να χάσει άλλα 50 χρόνια».

Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε το πρόταγμα της νέας του πολιτικής περί λύσης δύο κρατών, λέγοντας πως στην Κύπρο υπάρχουν δυο ξεχωριστοί λαοί και δυο ξεχωριστά κράτη, και πρόσθεσε πως η Τουρκία υποστηρίζει την σχετική πρόταση του Ερσίν Τατάρ, η οποία κατατέθηκε στην άτυπη διάσκεψη της Γενεύης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την Τρίτη ο Τούρκος Πρόεδρος θα προσευχηθεί στις 6 το πρωί στο τέμενος Χαλά Σουλτάν ενώ στις 9 θα παρευρεθεί στην παρέλαση για τους εορτασμούς για την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει σειρά εγκαινίων, μεταξύ των οποίων και ενός κήπου στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων. 

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετική ανάρτηση: Αντιδράσεις και Τουρκοκυπρίων για την επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια (16.7.2021)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου