25 Ιουλίου 2021

Πρόγραμμα Μοριάς '21: μας καλεί να μας αφηγηθεί την ιστορία της επανάστασης

Κάλεσμα σε όλους τους Έλληνες να «βιώσουν» την ιστορία της επανάστασης στην Πελοπόννησο απευθύνει το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και η ΤΕΜΕΣ ΑΕ, μέσα από 21 θεματικές διαδρομές, σε ένα διαφορετικό ταξίδι εμπειριών αλλά και γνώσης της ιστορίας. Από την Κόρινθο μέχρι και τη Μάνη ο επισκέπτης που θα ακολουθήσει το πρόγραμμα ΜΟΡΙΑΣ '21, που υλοποίησε το ίδρυμα, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, αφενός μεν θα περιηγηθεί σε μοναδικούς ελληνικούς προορισμούς αφετέρου θα «βρεθεί ανάμεσα» στους πρωταγωνιστές της επανάστασης, οι οποίοι θα έλεγε κανείς ότι «ζωντανεύουν» μέσα από Ψηφιακά Εκθέματα και Τοιχογραφίες.

Τρισδιάστατα Πολυμεσικά Ψηφιακά Εκθέματα και Δημόσιες Τοιχογραφίες αποτέλεσμα της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ξεδιπλώνουν για τους επισκέπτες του Μοριά το αφήγημα της επανάστασης του 1821.

Την ίδια στιγμή περνώντας από τις πόλεις του Μοριά, συναντά κανείς πορτρέτα των μεγάλων αγωνιστών της επανάστασης που έχουν δημιουργηθεί από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Αυτή τη φορά όχι σε κάποιο μουσείο, αλλά πλήρως εναρμονισμένα με την πόλη, πάνω σε κτήρια και δρόμους. 

Στο πλαίσιο της δράσης «Τα Πρόσωπα της Επανάστασης», νέοι καλλιτέχνες παρεμβαίνουν στο αστικό περιβάλλον επιλεγμένων πόλεων της Πελοποννήσου, δημιουργώντας σύγχρονες τοιχογραφίες με θέμα την Επανάσταση και τους Ήρωές της.

Οι τοιχογραφίες σε Πύλο, Τρίπολη, Μεσσήνη, Τριφυλία, Μονεμβασιά, Καλαμάτα, Ναύπλιο και Αρεόπολη έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Στόχος της δράσης είναι η κάθε τοιχογραφία να απεικονίζει πρόσωπα ή γεγονότα που συνδέονται με την πόλη.

Εστιάζοντας στα ψηφιακά εκθέματα αυτά ο ταξιδιώτης θα τα συναντήσει στην Πύλο, στην Καλαμάτα, στην Τρίπολη, στο Ναύπλιο και στην Ανατολική Μάνη.

Το ΜΟΡΙΑΣ '21 είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πολιτιστικού τουρισμού που, μέσα από 21 θεματικές διαδρομές, συνδέει εμβληματικές πόλεις της Πελοποννήσου, αναδεικνύει την ιστορία του τόπου και τον ρόλο κάθε πόλης στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία. Οι διαδρομές είναι τριήμερες, πενθήμερες ή επταήμερες και προβάλλουν τα γνωστά και άγνωστα μνημεία κάθε πόλης, ενώ εμπλουτίζονται με 4 άξονες δράσεων που έχουν ως επίκεντρο την Ιστορία, την Τέχνη, την Γαστρονομία και τη Φύση.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα θα βρείτε εδώ: https://www.morias21.com/

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

- Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου