18 Ιουλίου 2021

Ν. Αλιβιζάτος: Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικών

Το ερώτημα κατά πόσον η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να επιβάλει την υποχρέωση εμβολιασμού σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θέτει το περιοδικό Der Spigel στον Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκο Αλιβιζάτο, ο οποίος απαντά: 
«H υποχρέωση εμβολιασμού είναι νόμιμη. Το κράτος έχει τη συνταγματική υποχρέωση να μεριμνά για την υγεία των πολιτών.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ήδη αποφανθεί ότι η υποχρέωση εμβολιασμού για γνωστές, συνήθεις ασθένειες - κυρίως παιδικές – συνάδει με το Σύνταγμα». 

Κατά πόσο όμως η COVID-19 θεωρείται συνήθης και γνωστή και θα μπορούσε κάποιος να απέχει εξαιτίας του φόβου παρενεργειών; 

«Από στατιστική άποψη ο κίνδυνος παρενεργειών είναι ελάχιστος. Επομένως, δεν πιστεύω ότι αυτή η γενική αρχή μπορεί να αμφισβητηθεί με τέτοια επιχειρήματα» απαντά ο Ν. Αλιβιζάτος, ενώ σε άλλο σημείο σημειώνει: «Οποιαδήποτε παρέμβαση στο ανθρώπινο σώμα μπορεί να εκληφθεί ως παρέμβαση στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα. Αλλά σε αυτήν την περίπτωση η παρέμβαση αυτή δεν είναι αρκετά σοβαρή ώστε να θεμελιώσει αντιρρήσεις απέναντι σε μια υποχρέωση εμβολιασμού». 

Όσο για το ενδεχόμενο δικαστικών προσφυγών ο ίδιος θεωρεί ότι είναι πιθανό, ωστόσο αντίστοιχες προσφυγές κατά άλλων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν εκπέσει.

Φάουτσι: Η εξάλειψη της ευλογιάς θα ήταν αδύνατη με τέτοια παραπληροφόρηση 

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος και επιστημονικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της Covid-19, δρ Άντονι Φάουτσι, επέκρινε χθες Σάββατο μέσα ενημέρωσης για διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με τα εμβόλια, υποστηρίζοντας ότι «η εξάλειψη της ευλογιάς και της πολιομυελίτιδας θα ήταν αδύνατη με την υπάρχουσα παραπληροφόρηση».

Ο δρ Φάουτσι, ένας από τους πλέον αξιοσέβαστους επιστήμονες, προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις μια μέρα μετά την ανταλλαγή πυρών μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και της εταιρείας Facebook, με τον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει την Παρασκευή: «Σκοτώνουν τους ανθρώπους. Η μοναδική πανδημία που έχουμε πλήττει εκείνους που δεν είναι εμβολιασμένοι. Σκοτώνουν τους ανθρώπους», τόνισε ο Μπάιντεν, απαντώντας σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε ποιο μήνυμα στέλνει στις πλατφόρμες, όπως το Facebook.

Ο δρ Φάουτσι έκανε τη χθεσινή του δήλωση απαντώντας σε ένα δημοσιογράφο του CNN που τον ρώτησε αν σκέφτηκε ποτέ αν «θα μπορούσαμε να είχαμε εξαλείψει την ευλογιά ή την πολιομυελίτιδα με το Fox News να προειδοποιεί καθημερινά τους τηλεθεατές του για προβλήματα των εμβολίων».

Πηγή: Deutsche Welle , ΑΠΕ-ΜΠΕ , kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου