16 Ιουλίου 2021

Εστίαση - Ψυχαγωγία: «Καθήμενοι» με διαχωρισμό εμβολιασμένων - ανεμβολίαστων

Ριζικές αλλαγές έρχονται από σήμερα, Παρασκευή, στην εστίαση και την ψυχαγωγία. Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης λόγω πανδημίας φέρνουν ένα «καλοκαίρι καθήμενων», ενώ επαναλειτουργούν μετά από πολύ καιρό και οι κλειστοί χώροι, με τον διαχωρισμό εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων να δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα.

Με τα νέα δεδομένα, έως και την 31η Αυγούστου οι χώροι ψυχαγωγίας και τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους.

Επιπλέον, για το ίδιο διάστημα οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα θα λειτουργούν ως χώροι αμιγώς για εμβολιασμένους και θα μπορούν να συμπληρώνουν το 85% της χωρητικότητάς τους. Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν για την εστίαση.

Συνεπώς, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων υπαίθριας ψυχαγωγίας μπορούν να επιλέγουν να καθίστανται οικειοθελώς αμιγείς χώροι. Οι κλειστοί χώροι θα είναι υποχρεωτικά αμιγείς.

Επιπλέον, μέχρι τις 31 Αυγούστου, θα υπάρξουν τρεις διαφορετικές σημάνσεις στα καταστήματα: «Χώρος Covid Free», «Μεικτός Χώρος» και «Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό».

Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή

Στους «Χώρους Covid Free», τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν με το 85% της χωρητικότητάς τους, ενώ οι πελάτες θα πρέπει να είναι μόνο καθήμενοι, ενώ θα τηρούνται οι κανόνες αποστάσεων. 

Στους «Μεικτούς Χώρους» θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες, ενώ θα προβλέπονται ξεχωριστά τμήματα της επιχείρησης που θα μπορούν να κάθονται οι πελάτες, που θα έχουν εμβολιαστεί, θα έχουν νοσήσει ή θα έχουν κάνει τεστ.

Η εφαρμογή «Covid Free GR», είναι διαθέσιμη από 13 Ιουλίου, στα κινητά τηλέφωνα και τα tablets. Με τη συγκεκριμένη εφαρμογή θα ελέγχεται η εγκυρότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για την πρόσβαση των πολιτών σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, αλλά και των πιστοποιητικών αρνητικού rapid ή PCR τεστ για τους υπαίθριους μικτούς χώρους. Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android, μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play.

Τρία επίπεδα επαλήθευσης. Πράσινο: σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID. Κίτρινο: σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR). Κόκκινο: σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό.

Χρονική ισχύς των πιστοποιητικών. Εμβολιασμού: 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης. Νόσησης: έως και 6 μήνες μετά. Rapid test: 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος και PCR test: 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος.

Πηγή:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου