21 Ιουλίου 2021

Κύπρος: Αμηχανία και αναβρασμός για τo άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων

Ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου τίθεται σήμερα η ανακοίνωση για μερικό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Τη λύση δύο κρατών συνεχίζει να ακολουθεί η Άγκυρα για την Κύπρο, όπως φάνηκε και από την επίσκεψη Ερντογάν στη Λευκωσία. 
Ουσιαστικά όλη η προσπάθεια της τουρκικής διπλωματίας πλέον εστιάζει στην αναγνώριση της «ΤΔΒΚ». Σχόλια του γερμανόφωνου τύπου. Από την Deutsche Welle:

Αμηχανία και αναβρασμός για τα Βαρώσια

Υπό εξέταση θα βρεθεί η ανακοίνωση καθαυτήν, αλλά και η πρόσκληση των Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ προς τους ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες γης να απευθυνθούν στην επιτροπή αποζημιώσεων που λειτουργεί στα κατεχόμενα για διεκδίκηση των περιουσιών τους.

Με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται το κατά πόσον η κυπριακή κυβέρνηση θα τοποθετηθεί σε σχέση με το δίλημμα που αντιμετωπίζουν πλέον οι ε/κ πρόσφυγες του Βαρωσιού για το αν θα απευθυνθούν στην επιτροπή αποζημιώσεων για να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους στην περίκλειστη πόλη.

Παρά το ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωναν ότι οι όποιες επιλογές των προσφύγων του Βαρωσιού θα τύχουν σεβασμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προχώρησε χθες βράδυ σε μια τοποθέτηση που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων. Μιλώντας στο προεδρικό Μέγαρο ο κ. Αναστασιάδης κατηγόρησε την τουρκική πλευρά ότι επιχειρεί την πρόκληση διχασμού μεταξύ των ελληνοκυπρίων εκφράζοντας ωστόσο τη βεβαιότητα πως «κανένας Βαρωσιώτης δεν θα ήθελε να γίνει συνεργός στους σχεδιασμούς και τους στόχους της Τουρκίας».

Από τη σαφή υπόνοια του προέδρου ότι η διεκδίκηση περιουσίας στο κατεχόμενο Βαρώσι αποτελεί συνέργεια στους σχεδιασμούς της Άγκυρας επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό δήλωσε πως κανείς δεν μπορεί να κατακρίνει κανέναν για τον τρόπο, με τον οποίο θα ασκήσει το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία του.


Τουρκία: Προσπάθειες για έμμεση αναγνώριση της «ΤΔΒΚ»

Οι Ελληνοκύπριοι που πιθανότατα θεωρούσαν ότι στρίμωχναν την Άγκυρα με αυτές τις προσφυγές θα βρεθούν προ διλήμματος. Να αποζημιωθούν ή να πάρουν πίσω την περιουσία και να γυρίσουν στα Βαρώσια υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, αναγνωρίζοντας έμμεσα την κρατική της υπόσταση; Ή να αποποιηθούν την περιουσία τους;

Πράγματι οι εξαγγελίες που έκανε ο Τατάρ για την Αμμόχωστο, καλώντας τους Ελληνοκυπρίους να πάρουν τις περιουσίες τους και να επιστρέψουν εκεί, στοχεύουν σε μια έμμεση αναγνώριση της «ΤΔΒΚ». Μάλιστα, όπως γράφεται στον τουρκοκυπριακό τύπο, μέσα στην περιοχή που αποχαρακτηρίζεται από στρατιωτική, βρίσκονται 36 ακίνητα Ελληνοκυπρίων που έχουν ήδη προσφύγει στο ΕΔΑΔ ή και στην τουρκοκυπριακή επιτροπή ακινήτων για να αποζημιωθούν.

Είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται για ένα βήμα εντυπωσιασμού, με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό της Τουρκίας, όπως νομίζουν ορισμένοι αναλυτές ή και πολιτικοί στην Ελλάδα. Αλλά ούτε μόνο ένα μικρό βήμα για να ζυγιστούν οι αντιδράσεις. Σαφώς η Άγκυρα μετρά τώρα τις αντιδράσεις, με αυτή των ΗΠΑ που ήταν άμεση και κάθετη, να βαραίνει και άλλο της ήδη βεβαρημένες σχέσεις των δύο χωρών.

Αλλά κύριος στόχος είναι να γίνονται έστω και μικρά βήματα που βάζουν λιθαράκια στην προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Καθώς μόνο τότε θα έχει πραγματικό υπόβαθρο συζήτησης η λύση στη βάση των δύο κρατών, που διατυμπανίζει ως προϋπόθεση ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Γι αυτό ασκεί ασφυκτική πίεση στο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο στήριξε στον πόλεμο με την Αρμενία. Η δήλωση Ερντογάν απαντώντας σε δημοσιογράφο κατά την επίσκεψη, ότι «η αναγνώριση από το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να θεωρείται δεδομένη» είχε προφανώς αυτό τον σκοπό. Ακόμη κι αν μέχρι στιγμής ο Αλίγιεφ εμφανίζεται επιφυλακτικός για ένα τέτοιο βήμα, υπολογίζοντας το πιθανό κόστος που θα έχει στις σχέσεις του με την Δύση, έστειλε αντιπροσωπεία που παρέστη στις τελετές της 20ής Ιουλίου.

Εγκαταλελειμμένα κτήρια στα Βαρώσια

O Ερντογάν θέτει δίλημμα στους Ελληνοκυπρίους

Ο γερμανόφωνος τύπος για μερικό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης και την πρόσκληση Ερντογάν για διεκδίκηση περιουσιών στα Βαρώσια:

Süddeutsche Zeitung: «Η Βόρεια Κύπρος ανοίγει αμφιλεγόμενη παραλιακή περιοχή». 
«Πέρυσι ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσε το άνοιγμα των Βαρωσίων. Για την Κυπριακή Δημοκρατία μια πρόκληση, η οποία επικρίθηκε διεθνώς», γράφει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Η Βόρεια Κύπρος ανοίγει αμφιλεγόμενη παραλιακή περιοχή».
Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «με τη νέα ανακοίνωση-πρόσκληση σε Ελληνοκυπρίους να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους Ερντογάν και Τατάρ πάνε ακόμα πιο πέρα και ασκούν πιέσεις στους Ελληνοκύπριους να αποφασίσουν είτε να επιστρέψουν στα ακίνητά τους και να ζήσουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, είτε να τους καταβληθεί αποζημίωση».

Der Standard: «Ο Ερντογάν θέλει λύση δύο κρατών».
Η αυστριακή Der Standard παρατηρεί σε άρθρο με τίτλο «Ο Ερντογάν θέλει λύση δύο κρατών στη Κύπρο»: «Με αφορμή την 47η επέτειο από τη διχοτόμηση της Κύπρου Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ τάχθηκαν υπέρ της λύσης των δύο κρατών, ζητώντας την διεθνή της αναγνώριση. Ελληνοκυπριακή πλευρά και ΕΕ απορρίπτουν ωστόσο με τον πλέον σαφή τρόπο δύο κράτη στη Κύπρο.
Εδώ και καιρό Τουρκία και Τουρκοκύπριοι δεν αντιμετωπίζουν τις Βρυξέλλες ως ουδέτερο διαμεσολαβητή, μιας και ως γνωστόν Ελλάδα και Κύπρος είναι χώρες-μέλη της ΕΕ. Ερντογάν και Τατάρ ελπίζουν τώρα σε στήριξη των ΗΠΑ και του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα ο τούρκος πρόεδρος ασκεί πιέσεις σε φιλικά προκείμενες προς τη Τουρκία χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν να αναγνωρίζουν τη Βόρεια Κύπρο ως ανεξάρτητο κράτος.

Neues Deutschland: «Ο δορυφόρος της Άγκυρας».
«Η επίσκεψη του σουλτάνου την επέτειο της τουρκικής εισβολής το 1974 μοιάζει με άσεμνη χειρονομία στην διεθνή κοινότητα και ιδίως την ΕΕ, η οποία αρνείται να αποδεχθεί την απόσχιση τμήματος της Κύπρου και απορρίπτει την αναγνώριση ενός κράτους μαριονέτας», παρατηρεί σκωπτικά η Neues Deutschland με τίτλο «Ο δορυφόρος της Άγκυρας».
Η εφημερίδα σημειώνει: «Όπως άντεξε στο παρελθόν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ έτσι και τώρα ο Ερντογάν θα αντέξει και τις συνήθεις διαμαρτυρίες των Βρυξελλών. Η νέα πρόταση του τούρκου προέδρου δεν επηρεάζει τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ο τούρκος πρόεδρος αδιαφορεί για μια επανένωση όπως την οραματίζονται οι Ελληνοκύπριοι, ούτε σκοπεύει να επιτρέψει την αυτοδιάθεση της αποκαλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείας Κύπρου, στη οποίας τις εσωτερικές υποθέσεις παρεμβαίνει συνεχώς. Η αποσχισμένη Βόρεια Κύπρος, κληρονομιά του Ψυχρού Πολέμου και της δικτατορίας στην Ελλάδα αποτελεί για την Τουρκία ένα πολύτιμο όπλο στο γεωπολιτικό παιχνίδι για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Πηγή: Deutsche Welle
(https://p.dw.com/p/3xmSEhttps://p.dw.com/p/3xmoyhttps://p.dw.com/p/3xlyN)

Σχετική ανάρτηση: Άνοιγμα των Βαρωσίων ανακοίνωσαν Τατάρ - Ερντογάν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου