14 Ιουλίου 2021

Παραπέμπεται ο Νίκος Παππάς σε ειδικό δικαστήριο για τις τηλεοπτικές άδειες

Την παραπομπή του Νίκου Παππά σε ειδικό δικαστήριο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος με αφορμή τους χειρισμούς του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, αποφάσισε η Βουλή το βράδυ της Τετάρτης. Στη μυστική ψηφοφορία, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 178 βουλευτές, κατά 86, ενώ 12 ήταν τα «παρών» και 23 οι αποχές. ΝΔ και ΚΙΝΑΛ στήριξαν το πόρισμα της προανακριτικής, ο ΣΥΡΙΖΑ το καταψήφισε, το ΚΚΕ δήλωσε «παρών», ενώ Ελληνική Λύση και Μέρα25 απείχαν.

Η Ολομέλεια της Βουλής στην σημερινή της συνεδρίαση αποφάσισε την παραπομπή του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, στο Ειδικό Δικαστήριο, για την διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή στην υπόθεση του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών και στην απόπειρα δημιουργίας ΣΥΡΙΖΑ channel. Νωρίτερα συζητήθηκε το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής και η διαδικασία ολοκληρώθηκε με μυστική ψηφοφορία.

Στην ειδική συνεδρίαση τοποθετήθηκε μια κάλπη, ενώ ο Νίκος Παππάς έλαβε τον λόγο προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Μετά την παραπάνω απόφαση της Βουλής, το σώμα θα προχωρήσει στην κλήρωση των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του Ειδικού Δικαστηρίου, του Δικαστικού Συμβουλίου και της εισαγγελικής αρχής, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και το νόμο περί ευθύνης Υπουργών.

Σύμφωνα με το πόρισμα που παρουσιάστηκε στη Βουλή στις 29 Ιουνίου, ο πρώην υπουργός φέρεται να είναι το πρόσωπο που επιχείρησε με χειρισμούς να δημιουργήσει το αποκαλούμενο «ΣΥΡΙΖΑCHANNEL». Επισημαίνεται, ότι από το «δια ταύτα» του τελικού κατηγορητηρίου απουσιάζει το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου καθώς από την έρευνα της προανακριτικής δεν προέκυψαν ουσιαστικές αποδείξεις τέλεσης του συγκεκριμένου κακουργήματος.

Η τεκμηρίωση του πορίσματος, στηρίζεται:
  • Στα sms που αντάλλαξε ο κ. Παππάς με τον κ. Καλογρίτσα την περίοδο του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών. Όπως αναφέρουν πηγές της προανακριτικής, το περιεχόμενο των μηνυμάτων επιβεβαιώνει πως ο πρώην υπουργός καθοδηγούσε έναν εκ των υποψηφίων.
  • Στις καταθέσεις του κ. Χρ. Καλογρίτσα που αποκάλυψε ότι λειτουργούσε ως «μπροστινός» του πρώην υπουργού.
  • Στην αποκάλυψη του κ. Κυρ. Τόμπρα για το ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ Παππά – Καλογρίτσα – CCC.
  • Στα email που αναφέρονται σε white house και white porscha.
  • Στην εμπλοκή του γνωστού δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου.

Ν. Παππάς: Στιγμή πολιτικής δικαίωσης

Για στιγμή πολιτικής δικαίωσής του έκανε λόγο, στην τοποθέτησή του επί του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής, ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς, καθώς - όπως είπε- η νομοθεσία του για τις τηλεοπτικές άδειες θωρακίστηκε από το ΕΣΡ και το ΣτΕ, παραμένει εν ισχύ, παρά τις τότε αντιδράσεις της ΝΔ, και επειδή η κυβερνητική πλειοψηφία στην προανακριτική «ομολόγησε» ότι δεν βρήκε επαρκείς ενδείξεις για το κακούργημα της δωροληψίας.

Για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για μία αστική διαφορά μεταξύ του κ. Καλογρίτσα με την εταιρεία CCC, «που δεν έπρεπε να απασχολεί τη Βουλή». Παρατήρησε ότι ο ίδιος ο επιχειρηματίας είπε ότι δεν ήταν μπροστινός κανενός, και ότι είχε βάλει 15 εκατομμύρια ευρώ για την τηλεοπτική άδεια. Τόνισε, επίσης, ότι ο κ. Καλογρίτσας αποκλείστηκε τελικά από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά ταύτα, επεσήμανε, «επιχειρείτε να με κατηγορήσετε ότι επεδίωξα να λάβει την άδεια ο κ. Καλογρίτσας, ότι γνώριζα πως δεν μπορούσε να τη λάβει, ότι επιχείρησα να παραβιάσω τις προϋποθέσεις, αλλά... τελικά δεν τις παραβίασα και ο κ. Καλογρίτσας δεν πήρε την άδεια...».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, tovima.gr, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου