14 Ιουλίου 2021

Ν. Σύψας: Εμβολιαστείτε γιατί χανόμαστε!

Η επιδημία θα κλιμακωθεί απότομα και γρήγορα, προειδοποίησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας, τονίζοντας ότι αν συνεχιστεί η εκθετική τάση, τον Αύγουστο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού δεν αποκλείεται να φτάσει τα 15.000 με 20.000 την ημέρα.
Στα αβάσιμα επιχειρήματα σχετικά με τα εμβόλια, δίνει 6 απαντήσεις η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών M. Θεοδωρίδου.

Νίκος Σύψας: Δεν αποκλείονται τα 15.000 με 20.000 κρούσματα 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ανέφερε ότι σύντομα θα βλέπουμε τα κρούσματα να διπλασιάζονται κάθε εβδομάδα ή ενδεχομένως και νωρίτερα. «Αυτό σημαίνει ότι θα μπούμε στην λεγόμενη εκθετική φάση», διευκρίνισε.

Προειδοποίησε, δε, για κορύφωση της πανδημίας με πολλές χιλιάδες κρούσματα κάθε ημέρα περί τα μέσα με τέλη Αυγούστου. «Ασφαλώς δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις αλλά μιλάμε για πολλές χιλιάδες κρούσματα, δεν μιλάμε για μικρό νούμερο» συμπλήρωσε και -ερωτηθείς σχετικά- είπε πως δεν είναι απίθανο να φτάσουμε σε νούμερα της τάξης των 15.000-20.000 κρουσμάτων την ημέρα.

Αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι, το 80%, αυτή στιγμή δεν θα μιλούσαμε για πανδημία τόνισε, προσθέτοντας πως επειδή δυστυχώς δεν προλάβαμε, τώρα ετοιμαζόμαστε για το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Ως προς το γιατί επί του παρόντος δεν παρατηρείται μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας, δήλωσε ότι πλέον προσβάλλονται κυρίως νέοι, οι οποίοι εμφανίζουν μικρότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε νοσοκομείο. «Η πιθανότητα να μπει ένας νέος κάτω των 18 ετών στο νοσοκομείο είναι 12 φορές μικρότερη απ’ ότι ένας άνθρωπος άνω των 18 ετών» εξήγησε, επισημαίνοντας πως ναι μεν δεν έχουμε πίεση στα νοσοκομεία αλλά όσο διασπείρεται ο ιός, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να νοσήσουν οι ανεμβολίαστοι άνω των 50 ετών.

Ο εμβολιασμένος ακόμα και αν μολυνθεί μεταδίδει ελάχιστα τον ιό, παρατήρησε. γιατί το ιικό του φορτίο είναι πολύ χαμηλό, αντιθετα ο αναμβολίαστος μεταδίδει τον ιό σαν «πυρκαγιά» όπως είπε.

«Οι νέοι θα πάνε στα χωριά τους, θα πάνε στα πανηγύρια, θα γυρίσουν στα σπίτια τους, θα διασπείρουν τον ιό» είπε συγκεκριμένα, συνοψίζοντας πως «τους επόμενους μήνες άπαντες οι ανεμβολίαστοι θα μολυνθούν». «Δεν θα υπάρξει καμία εξαίρεση», τόνισε ο καθηγητής.

Το τείχος ανοσίας, λόγω και της μετάλλαξης Δέλτα, απαιτεί πλέον ένα ελαχιστο ποσοστό 85% εμβολιασμένων, έναντι του 45% που έχουν μέχρι σήμερα εμβολιαστεί. Και ολοκλήρωσε, παραφράζοντας το σύνθημα που γράφαμε στην κατοχή στους τοίχους, λέγοντας: «Έλληνες εμβολιαστείτε γιατί χανόμαστε»!


M. Θεοδωρίδου: Εμβολιασμός: 5+1 απαντήσεις στα αβάσιμα επιχειρήματα των διστακτικών

Ο φόβος για τις παρενέργειες, η λανθασμένη άποψη ότι όσοι έχουν χρόνια νοσήματα δεν πρέπει να εμβολιαστούν, η αναμονή για ένα φάρμακο έναντι της COVID-19, αλλά και η απόθεση της ελπίδας για το χτίσιμο της ανοσίας αγέλης… στους άλλους αναφέρονται ως οι βασικοί λόγοι αποχής από το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Στα έξι συνηθέστερα επιχειρήματα των ανεμβολίαστων αναφέρθηκε στην πρόσφατη ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, δίνοντας απαντήσεις σε καθένα από αυτά:
  • «Μένω ανεμβολίαστος γιατί έχω ένα χρόνιο νόσημα». Το επιχείρημα αυτό, όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, δεν ισχύει. Kαι εξήγησε: «Να θυμίσω ότι ο τύπος των εμβολίων που χρησιμοποιούνται δεν περιέχει ζώντες μικροοργανισμούς ή εξασθενημένους ιούς ή μικρόβια. Επομένως, το εμβόλιο μπορεί να γίνεται σε όλες τις κατηγορίες των νοσημάτων. Δεν υπάρχουν νοσήματα στα οποία να απαγορεύεται ο εμβολιασμός. Υπάρχουν νοσήματα στα οποία μπορεί η αποτελεσματικότητα ή ανοσογονικότητα του εμβολίου να υπολείπεται, αλλά επιτρέπεται και πρέπει να γίνεται».
  • «Περιμένω το φάρμακο». Ωστόσο, σύμφωνα με την καθηγήτρια, οι μελέτες και οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν έχουν αποδώσει ένα αποτελεσματικό φάρμακο.
  • «Ο εμβολιασμός επηρεάζει τη γονιμότητα». Η κ. Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα ούτε για τις γυναίκες ούτε για τους άνδρες. «Εμβολιασμός συνιστάται και για τις εγκύους σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο τους και ο εμβολιασμός επιτρέπεται, μάλλον επιβάλλεται και για θηλάζουσες», σημείωσε.
  • «Παρενέργειες». Η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι η πιθανότητα σοβαρής παρενέργειας από τον εμβολιασμό είναι 1-2 στο εκατομμύριο, ενώ αντίθετα ο κίνδυνος της σοβαρής νόσησης στον ανεμβολίαστο είναι πολύ κοντινός.
  • «Νοσούν και οι εμβολιασμένοι». Σύμφωνα με την καθηγήτρια, πολλοί χρησιμοποιούν αυτό το επιχείρημα ισχυριζόμενοι ότι δεν υπάρχει λόγος να εμβολιαστούν εφόσον το εμβόλιο δεν αποδίδει. «Ξεχνούν το γεγονός που πρέπει καθημερινά να θυμόμαστε όλοι, ότι το 99% των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι άτομα ανεμβολίαστα».
  • Στους «λαθρεπιβάτες της ανοσίας», όπως έχουν ονομαστεί όσοι έχουν την άποψη ότι μπορούν να προστατευθούν από τον εμβολιασμό των άλλων, αναφέρθηκε τέλος η καθηγήτρια: «Ας έχουν υπόψη ότι κράτη όπως το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν επιτύχει υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, άνω του 60%, έχουν μεν αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων με τη μετάλλαξη “Δέλτα”, αλλά χαμηλό αριθμό θανάτων. Αυτό τα λέει όλα. Φαίνεται ότι οι νεαρές ηλικίες σε αυτή τη φάση καλούνται να προστατεύσουν και τους ευάλωτους και τους ανεμβολίαστους», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Πηγή: skai.gr , kathimerini.gr
Σχετική ανάρτηση: Επιτέλους εμβολιαστείτε! (7.7.2021)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου