18 Ιουλίου 2021

Στ. Ράμφος: Λαθρεπιβάτες της κοινωνικής υγείας οι ανεμβολίαστοι

«Πάμε για τέταρτο κύμα πανδημίας εξαιτίας της τακτικής ανθρώπων, οι οποίοι για να διαφυλάξουν την υγεία τους, αφήνουν να δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας και αυτοί ως λαθρεπιβάτες της κοινωνικής υγείας και κοινωνικής συνοχής να μπουν μέσα και να απολαύσουν ότι μπορούν να απολαύσουν. Έχουν τη λογική “οι άλλοι θα εμβολιαστούν και θα γίνουν τείχος για μένα”».

Αυτό τόνισε ο φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος, μιλώντας (την περασμένη Τρίτη) στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, σημειώνοντας ότι ο διαχωρισμός δεν γίνεται από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αλλά από τους αρνητές των εμβολίων και τα τεράστια ποσοστά κρουσμάτων στους ανεμβολίαστους.

«Δεν αποφάσισε κανείς εκ του μηδενός να δημιουργήσει το πρόβλημα στους ανεμβολίαστους», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι οι αρνητές «δεν τα σκέφτονται συνειδητά, αυτά που λένε». «Δεν είναι κακοί άνθρωποι υποχρεωτικά. Ακολουθούν μια λογική δυσπιστίας, η οποία ανάγει την υγεία σε υπέρτατη κοινωνική αξία. Η νόμιμη θεμιτή προπαγάνδα για τον εμβολιασμό δεν έχει θέσει αυτό το πρόβλημα», εξήγησε ο ίδιος.

Αναφορικά με το εάν πρέπει να γίνει προσπάθεια προσέγγισης αυτών των ανθρώπων μέσω διαλόγου, ο κ. Ράμφος ήταν κατηγορηματικός. «Όταν μιλάς με έναν που δεν είναι λογικός δεν αποδίδει ο διάλογος, νικάει πάντα ο παράλογος. Για να μη σε “διαλύσει” ο παράλογος, του λες ότι “δεν μπορείς να μπεις σε ένα γήπεδο που βρίσκονται 50.000 άνθρωποι και να δημιουργήσεις ένα Βατερλό” εκεί μέσα».

Επισήμανε, δε, ότι η ιδέα ότι πάμε σε κοινωνικό διχασμό, μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικό Βατερλό, όπως δημιουργήθηκαν οι “αγανακτισμένοι” και ο διαχωρισμός σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς το 2011-12, κάνοντας λόγο για ελληνική παράδοση «να βρίσκουμε πολώσεις και να βρίσκουμε πεδία διχασμού».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «προφανή και λογικά», τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί κάποιος να υιοθετήσει την ανευθυνότητα». Όπως είπε, η κοινωνία πρέπει να υποχρεώσει έναν άνθρωπο που αποφασίζει να μη συμμετάσχει στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως ακριβώς «υποχρεώνουμε για το καλό τους τα μικρά παιδιά και τους ανθρώπους με κάποια ανωριμότητα». Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει εκβιασμός, όπως δεν υπάρχει εκβιασμός και στην περίπτωση επιστράτευσης για τον πόλεμο.

«Όλη αυτή η αντίσταση στον εμβολισμό, έχει κάτι κρίσιμο. Θεωρούμε την υγεία υπέρτατη αξία, πάνω από την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ευθύνη. Το κρίσιμο δεν είναι να γίνουμε ξαφνικά υπεύθυνοι με παροτρύνσεις, αλλά το ότι προκύπτει ένα πάρα πολύ βαρύ πρόβλημα. Ότι ανάγεται η Υγεία σε κάτι που είναι πάνω από την ελευθερία, πάνω από την κοινωνική δικαιοσύνη, πάνω από όλα συνιστούν κοινωνία», υπογράμμισε ο φιλόσοφος.

«Το αντιεμβολιαστικό κίνημα στο βάθος έχει μια τέτοια λογική και μια ψυχολογία βαθιάς δυσπιστίας. Έναν ιδιαίτερο φόβο θανάτου. Δεν έχει νόημα να απευθύνεται κανείς στην καλή πρόθεση των συνανθρώπων μας, αλλά να ακουμπήσει το βαθύτερο ψυχικό υπόστρωμα, της ανασφάλειας. Μια μερίδα που δεν εμβολιάζονται γιατί είναι δύσπιστοι, άλλοι λένε ότι μας βάζουν τσιπάκια», επισήμανε ο κ. Ράμφος.

Ερωτηθείς για τη στάση της Εκκλησίας, είπε ότι «συμπεριφέρεται πολύ σωστά, ιδιαίτερα μετά από ένα σημείο όταν άρχισαν να ασθενούν και να πεθαίνουν κληρικοί. Αλλά το κλίμα το εκκλησιαστικό σε κατώτερα επίπεδα, σε ανθρώπους και ιερείς που είναι μειωμένου προβληματισμού κοινωνικού, είναι διαφορετικό, γιατί καλλιεργείται η ιδέα ότι οι εμβολιασμοί είναι έργο του σατανά», εξήγησε ο ίδιος.

Πηγή: ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου