12 Ιουλίου 2021

Euro 2020: Η Ιταλία πρωταθλήτρια Ευρώπης

Νίκησε την Αγγλία στα πέναλτι αφού ο αγώνας είχε λήξει ισόπαλος


Ο Ντοναρούμα, ο Ιταλός τερματοφύλακας, έβαλε την υπογραφή του στον τελικό του Euro και η Ιταλία, αργά το βράδυ της Κυριακής, σήκωσε το Ευρωπαϊκό τρόπαιο στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, επικρατώντας με 3-2 στα πέναλτι της Αγγλίας, ενώ ο κανονικός αγώνας (και η παράταση) είχε λήξει ισόπαλος 1-1.

Κάποια στιγμιότυπα του αγώνα:

Η Ιταλία κέρδισε το πρώτο κόρνερ, όμως η Αγγλία με το ριμπάουντ άνοιξε το σκορ μόλις στο 2’ (1.57), που ήταν το πιο γρήγορο γκολ στους τελικούς των Euro. Ο Σο ξεκίνησε την επίθεση από αριστερά, πάσαρε στον άξονα στον Κέιν ο οποίος είδε την κούρσα από δεξιά του Τρίπιερ και του έδωσε τη μπάλα. Ο τελευταίος έβγαλε μια «γλυκιά» σέντρα στο πίσω δοκάρι στο οποίο είχε ήδη φτάσει ο Σο που με μονοκόματο «σκροπ» (σουτ μόλις η μπάλα ακουμπήσει στο έδαφος) νίκησε τον Ντοναρούμα κι έβαλε «φωτιά» στο Γουέμπλεϊ. Ο τελικός ξεκινούσε με τις καλύτερες προϋποθέσεις για την ομάδα της Αγγλίας.

Οι Αγγλοι από πολύ νωρίς έφεραν τον τελικό στα μέτρα τους, ηρέμησαν το παιχνίδι. Μετά το πρώτο μισάωρο η Ιταλία, που είχε την κατοχή της μπάλας, άρχισε να πιέζει πιο πολύ, χωρίς όμως να ανησυχήσει ιδιαίτερα την αγγλική οπισθοφυλακή. Στο 35’ ο Κιέζα πήρε τη μπάλα πάνω από τη μεσαία γραμμή, άνοιξε την άμυνα της Αγγλίας αλλά το πολύ καλό σουτ του έξω από τη μεγάλη περιοχή, πέρασε λίγο άουτ.

Στο β’ μέρος, η Ιταλία πήρε μέτρα στο γήπεδο. Η ομάδα του Μαντσίνι πλέον ξεκινούσε την πίεση από την άμυνα των Αγγλων, οι οποίοι αδυνατούσαν να κρατήσουν τη μπάλα. Στο 62’ ο Κιέζα μέσα από τη μεγάλη περιοχή των Αγγλων, ξανά με ατομική ενέργεια σούταρε δυνατά αλλά ο Πίκφορντ απέκρουσε εντυπωσιακά.

Η Ιταλία επέμεινε και στο 67’, ύστερα από κόρνερ και φάση διαρκείας, ο Μπονούτσι μέσα σε έναν μικρό… χαμό έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα γράφοντας το 1-1, αφου προηγουμένως είχε αποκρούσει τη μπάλα ο τερματοφύλακας των Αγγλων στέλνωντάς την στο δοκάρι για να επιστρέψει εκείνη και να τη στείλει στα δίχτυα ο Μπονούτσι.

Στη συνέχεια η Ιταλία έχοντας την κατοχή, πήρε μέτρα και απείλησε ξανά, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Στο 74’ ο Μπεράρντι απέτυχε να νικήσει τον Πίκφορντ δεχόμενος πάσα στην πλάτη της αγγλικής άμυνας. Μοιραία ο τελικός οδηγήθηκε στην παράταση.

Κι εκεί, η Ιταλία διατήρησε την κατοχή, όμως οι δυο ομάδες έδειξαν να μη θέλουν να ρισκάρουν. Η Ιταλία βέβαια έψαξε κάποιες φάσεις, σε αντίθεση με την Αγγλία που δεν έδειξε τίποτα, παρά το… ξύπνημά της στο β’ μισό του έξτρα χρόνου.

Η διαδικασία των πέναλτι ήρθε μοιραία να σφραγίσει τον τελικό του Euro.


Αναλυτικά οι εκτελέσεις των πέναλτι:

Ιταλία: Μπεράρντι, γκολ 1-0
Αγγλία: Κέιν, γκολ 1-1
Ιταλία: Μπελότι, απόκρουση Πίκφορντ
Αγγλία: Μαγκουάιρ, γκολ 1-2
Ιταλία: Μπονούτσι, γκολ 2-2
Αγγλία: Ράσφορντ, δοκάρι και άουτ
Ιταλία: Μπερναρντέσκι, γκολ 3-2
Αγγλία: Σάντσο, απόκρουση Ντοναρούμα
Ιταλία: Ζορζίνιο, απόκρουση Πίκφορντ
Αγγλία: Σάκα, απόκρουση Ντοναρούμα

Ο Ολλανδός διαιτητής, Μπιόρν Κάιπερς, κατάφερε να διαχειριστεί με επιτυχία τον αγώνα.


Πρωταθλήτρια Ευρώπης λοιπόν η Ιταλία. Δίκαια. Έπαιξε καλύτερο παιχνίδι από την Αγγλία και ήταν λιγότερο κακή στα πέναλτι!

ΙΤΑΛΙΑ: Ντοναρούμα, Ντι Λορέντσο, Μπονούτσι, Κιελίνι, Εμερσον (118’ Φλορένσι), Μπαρέλα (54’ Κριστάντε), Ζορζίνιο, Βεράτι (96’ Λοκατέλι), Κιέζα (86’ Μπερναρντέσκι), Ιμόμπιλε (55’ Μπεράρντι), Ινσίνιε (91’ Μπελότι).

ΑΓΓΛΙΑ: Πίκφορντ, Στόουνς, Μαγουάιρ, Γουόκερ (120’ Σάντσο), Τρίπιερ (70’ Σάκα), Ράις (74’ Χέντερσον – 120’ Ράσφορντ), Φίλιπς, Σο, Μάουντ (99’ Γκρίλις), Κέιν, Στέρλινγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου