9 Ιουλίου 2021

Η δολοφονική επίθεση στον Ολλανδό δημοσιογράφο Πέτερ ντε Φρις

Πρωτοφανής επίθεση στο Άμστερνταμ με στόχο τον δημοσιογράφο Πέτερ ντε Φρις (φωτογραφία αριστερά), που δέχθηκε μία σφαίρα στο κεφάλι και παλεύει να κρατηθεί στη ζωή. Σοκ στην κοινή γνώμη. Η επόμενη μέρα φέρνει αποτροπιασμό και ερωτηματικά. 
Από δυο δημοσιεύματα στη Deutsche Welle:

Δολοφονική επίθεση σε Ολλανδό δημοσιογράφο

Ήταν περίπου επτά και μισή το απόγευμα, όταν ο δημοσιογράφος Πέτερ ντε Φρις έβγαινε από το στούντιο του τηλεοπτικού καναλιού RTL στην οδό Λάιντσεπλεϊν, στο κέντρο του Άμστερνταμ. Η πολυκοσμία δεν εμπόδισε τον αδίστακτο ένοπλο να πραγματοποιήσει αυτό που προφανώς είχε σχεδιάσει από καιρό. Άρχισε να πυροβολεί εναντίον του ντε Φρις, μάλλον από κοντινή απόσταση, μία σφαίρα πέτυχε τον δημοσιογράφο στο κεφάλι. Σωριάστηκε στο έδαφος, γρήγορα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αλλά ακόμη κανείς δεν γνωρίζει αν θα καταφέρει να κρατηθεί στη ζωή. Η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό και κατάφερε να συλλάβει συνολικά τρεις υπόπτους.

Σε συνέντευξη τύπου το βράδυ της Τρίτης ο επικεφαλής της αστυνομίας του Άμστερνταμ, Φρανκ Πάου, δήλωσε: «Μετά την επίθεση ξεκίνησε μία εκτεταμένη έρευνα. Με βάση τα όσα μας είπαν αυτόπτες μάρτυρες εντοπίσαμε ένα πιθανό όχημα διαφυγής, το οποίο και ακινητοποιήθηκε στην περιοχή Λάιντσενταμ. Δύο ύποπτοι συνελήφθησαν και εκτιμάται ότι ένας από αυτούς είναι ο δράστης. Στη συνέχεια συνελήφθη ένας τρίτος ύποπτος στο Άμστερνταμ, σε άλλον χώρο».

Για πολλούς Ολλανδούς ο Πέτερ ντε Φρις είναι ο πιο γνωστός και ίσως ο πιο αγαπητός δημοσιογράφος του αστυνομικού ρεπορτάζ. Πάντα ταυτιζόταν με την αγωνία των θυμάτων για δικαιοσύνη, ενώ εμφανιζόταν και ο ίδιος σε τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά και ως μάρτυρας σε σημαντικές δίκες. Έγινε γνωστός και εκτός συνόρων το 1987 με ένα βιβλίο για την απαγωγή του «βασιλιά της μπύρας» Φρέντυ Χάινεκεν, αλλά και το 2008, όταν κέρδισε βραβείο Έμμυ για την έρευνά του στην υπόθεση της νεαρής Αμερικανίδας Νάταλι Χόλογουεϊ, που δολοφονήθηκε στην Αρούμπα, στη διάρκεια των διακοπών της, το 2005. Τον τελευταίο καιρό ο Πέτερ ντε Φρις συνεργαζόταν με μάρτυρα-κλειδί που επρόκειτο να καταθέσει σε δίκη για το οργανωμένο έγκλημα στην Ολλανδία. Κάθε τόσο δεχόταν απειλές για τη ζωή του.

Με συγκίνηση η δήμαρχος του Άμστερνταμ Φέμκε Χαλσέμα ανέφερε μεταξύ άλλων: «Για όλους εμάς ο Πέτερ ντε Φρις είναι ένας εθνικός ήρωας, ένας ασυνήθιστα γενναίος δημοσιογράφος, ένας ακούραστος μαχητής για δικαιοσύνη, που ταυτίζεται με τον γονιό που χάνει το παιδί του, με τον άνθρωπο που υφίσταται κακοδικία. Ελεύθερο πνεύμα, εντελώς ανεξάρτητος. Δεν έχει τελειώσει ακόμη το έργο του. Αλλά σήμερα φαντάζει πιο δύσκολο να επικρατήσει η δικαιοσύνη στη χώρα μας, μετά από αυτό το στυγερό έγκλημα». (...)

«Fight Peter» (Πέτερ, πάλεψε) γράφει μια κάρτα

Όλο το Άμστερνταμ στο πλευρό του Πέτερ ντε Φρις

«Θαρραλέος». Έτσι περιγράφουν όλοι τον Πέτερ ντε Φρις στην οδό Λάιντσεπλεϊν, έξω από το στούντιο του RTL, στο κέντρο του Άμστερνταμ. Στο σημείο αυτό ο διάσημος αστυνομικός ρεπόρτερ δέχθηκε σφαίρες, μια εξ αυτών στο κεφάλι, από άγνωστο το βράδυ της Τρίτης και δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.Στο ίδιο σημείο έντονη παραμένει ακόμη η παρουσία της αστυνομίας. Πρόκειται για ένα πολυσύχναστο δρόμο με μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα. Στο μεταξύ όλοι στο Άμστερνταμ προσεύχονται για τον Πέτερ ντε Φρις. Πολλοί φέρνουν έξω από το RTL λουλούδια και κάρτες με ευχές για περαστικά. Σε μια κάρτα κάποιος γράφει: «Για τους αδέσμευτους δημοσιογράφους».

Ο Πέτερ ντε Φρις ήταν ένας πασίγνωστος αστυνομικός ρεπόρτερ στην Ολλανδία. Έγινε γνωστός μέσα από ένα βιβλίο για την απαγωγή του επιχειρηματία Άλφρεντ Χάινεκεν, της γνωστής ζυθοποιίας, το οποίο γυρίστηκε και σε ταινία. Αργότερα καθιερώθηκε δημοσιογραφικά μέσα από τη δική του τηλεοπτική εκπομπή. Το 2008 έγινε γνωστός διεθνώς και μάλιστα κέρδισε βραβείο Emmy για τα ρεπορτάζ του. Πρόσφατα διαδραμάτισε ρόλο στην πολύκροτη υπόθεση Marengo, ως έμπιστος του βασικού μάρτυρα στην υπόθεση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποινική δίκη που σχετίζεται με την ολλανδική μαφία κι έναν μηχανισμό πληρωμένων δολοφόνων που δρούσε επί χρόνια στον υπόκοσμο. Ο αδερφός του βασικού μάρτυρα κι ένας δικηγόρος έχουν ήδη δολοφονηθεί.

Τα κίνητρα πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του ντε Φρις ερευνώνται από τις αρχές. Ο υπ. Δικαιοσύνης Φέρντινταντ Γκράπερχαους ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να εξαχθούν βιαστικά συμπεράσματα και ότι πρέπει να επιτραπεί στην αστυνομία να διεξαγάγει απρόσκοπτα τις έρευνές της. Μετά από ερώτηση της DW, ο Γκράπερχαους τόνισε ότι η Ολλανδία εξακολουθεί να είναι μια ασφαλής χώρα για δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον Τόμας Μπρούνιγκ, επικεφαλής της Ένωσης Ολλανδών Δημοσιογράφων, τα τελευταία χρόνια οι απειλές κατά δημοσιογράφων προέρχονται από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος. Όπως επισημαίνει, οι αστυνομικοί ρεπόρτερ στην Ολλανδία, θεωρούν την επίθεση σε βάρος του ντε Φρις ως «μια πολύ σοβαρή προειδοποίηση». (...)

Πηγή: Deutsche Welle
( https://p.dw.com/p/3w8he και https://p.dw.com/p/3wE0y )

1 σχόλιο:

  1. Υπέκυψε στα τραυματά του ο ολλανδός δημοσιογράφος, Πέτερ Ντε Βρις, ο οποίος είχε δεχτεί πυροβολισμούς σε έναν δρόμο στο Άμστερνταμ και είχε τραυματιστεί σοβαρά, όπως μετέδωσε το RTL. Ο Ντε Βρις είχε γίνει γνωστός για τις έρευνές του που έχουν φέρει στο φως εγκλήματα του ολλανδικού υποκόσμου. kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή