3 Ιουλίου 2021

«Aegean 600», ο αγώνας των 600 ν.μ. στο Αιγαίο ξεκινάει

Mια μεγάλη διεθνής ιστιοπλοϊκή διοργάνωση, το «Aegean 600», ανοίγει πανιά από αύριο στη χώρα μας.


Το Αιγαίο Πέλαγος, με την πανέμορφη ακτογραμμή και τις ιδιαίτερες και γεμάτες προκλήσεις καιρικές συνθήκες, αποτελεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, έναν από τους καλύτερους ιστιοπλοϊκούς στίβους του κόσμου αλλά, μέχρι τώρα, δεν υπήρχε κάποια μεγάλη διεθνή διοργάνωση που να αποτελεί μαγνήτη για ιστιοπλόους από όλο τον κόσμο.

Το «Aegean 600», ένας αγώνας 600 ν.μ. χωρίς στάση ο οποίος θα αρχίσει αύριο, έχει στόχο να γίνει θεσμός και να καλύψει αυτό το κενό. Στο εξωτερικό διεξάγονται πέντε αγώνες 600 ναυτικών μιλίων και το «
Aegean 600» φιλοδοξεί να γίνει ο 6ος στον κόσμο. Η καθιέρωση μιας τέτοιας διοργάνωσης θα βάλει τη χώρα μας στους αγωνιστικούς ιστιοπλοϊκούς προορισμούς και θα ενισχύσει τον τουρισμό και κατ΄επέκταση την οικονομία.

Οι προετοιμασίες για τον «Aegean 600», που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Αττικής, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Στην πανέμορφη «Olympic Marine», του Λαυρίου, ήδη βρίσκονται τα περισσότερα από τα ξένα σκάφη που θα πάρουν μέρος στην απαιτητική ιστιοδρομία, στο Αιγαίο. Μάλιστα, κάποια από αυτά βγήκαν και για προπονήσεις, και τα πληρώματά τους ήρθαν για πρώτη φορά αντιμέτωπα με τις ιδιαιτερότητες του αιγαιοπελαγίτικου στίβου.

Η πανδημία του κορωνοϊού αποτέλεσε εμπόδιο σε πολλούς ιστιοπλόους, και στη γραμμή εκκίνησης, μπροστά από τον Ναό του Ποσειδώνα, στις 4 Ιουλίου, αναμένεται να βρεθούν 40 ιστιοφόρα από 16 χώρες. Την εκκίνηση θα δώσει, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υφυπουργός πολιτισμού αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.


Ο αγώνας θα περιλαμβάνει γοητευτικά, γεμάτα εικόνες, περάσματα από τη Σαντορίνη και την Καμένη, τη Μύκονο και τη Δήλο, αλλά και γεμάτες αδρεναλίνη πλεύσεις σε Καρπάθιο και Ικάριο Πέλαγος. Ο τερματισμός θα γίνει στο σημείο εκκίνησης.

Στη διοργάνωση θα πάρουν μέρος και σκάφη με περισσότερους από 15 ιστιοπλόους αλλά και οκτώ που θα πλεύσουν στο Αιγαίο με πλήρωμα δύο άτομα. Πρόκειται για την κατηγορία double handed. Οι δυσκολίες σε αυτή την κατηγορία είναι μεγάλες καθώς πρόκειται για μία πολυήμερη διαδρομή και οι ανθρώπινες δυνατότητες φτάνουν στα όριά τους.

Ως βάση τα σκάφη έχουν την «Olympic Marine», στο Λαύριο. Το οικονομικό αποτύπωμα στην περιοχή είναι αρκετά σημαντικό. Σύμφωνα με υπολογισμούς, περισσότερο από το 50% από τα έξοδα της διοργάνωσης θα μείνουν στην τοπική κοινωνία. Στη διοργάνωση εμπλέκονται περισσότεροι από 400 άνθρωποι (αθλητές, κριτές, εργαζόμενοι). Τα χρήματα που θα ξοδέψουν (διαμονή, διατροφή, μεταφορές κ.λπ.) θα αποτελέσουν ένα αξιόλογο έσοδο σε μια περιοχή που δεν συγκαταλέγεται στις κορυφαίες από πλευράς τουρισμού. Από την άλλη πλευρά, οι εικόνες του Αιγαίου που θα ταξιδέψουν, μέσα από τους αγωνιζομένους, σε όλο τον κόσμο θα αποτελέσουν σπουδαία διαφήμιση για τη χώρα μας.

Πηγές: 
aegean600.com , kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου