16 Απριλίου 2022

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 16.4.2022

Κακούργημα για πέντε στο Μάτι
. Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που φέρνει στο φως η «Κ» είναι μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για τους ανθρώπους που έζησαν δραματικές ώρες στη φωτιά στο Μάτι και τους συγγενείς των 102 θυμάτων. Στο βούλευμά τους, έκτασης 300 σελίδων, υιοθετούν την πρόταση του ανακριτή Μαρνέρη πως το αποδεικτικό υλικό δικαιολογεί τη στοιχειοθέτηση κακουργήματος για πέντε από τους κατηγορουμένους. Συγκεκριμένα, για τους Σωτήριο Τερζούδη (τότε αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος), Βασίλειο Ματθαιόπουλο (τότε υπαρχηγό Επιχειρήσεων), Ιωάννη Φωστιέρη (τότε διοικητή του ΕΣΚΕ), Γεώργιο Πορτοζούδη (τότε διοικητή της ΥΕΜΠΣ) και Στέφανο Κολοκούρη (τότε διοικητή της 1ης ΕΜΑΚ). Για 12 κατηγορουμένους (μεταξύ αυτών η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δουρού, οι τότε δήμαρχοι Ηλίας Ψηνάκης και Ευάγγελος Μπουρνούς και ο πρώην γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης) το Συμβούλιο αποφάνθηκε πως τέλεσαν «πλημμεληματικές πράξεις της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας και της σωματικής βλάβης εξ αμελείας κατά συρροήν». Δηλαδή, παραπέμπονται σε δίκη για πλημμέλημα όπως είχε προτείνει ο εισαγγελέας. kathimerini.gr

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Σε 8.017 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 133. Σήμερα Σάββατο, ανακοινώθηκαν 46 θάνατοι. Διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 322 ασθενείς.

Κ. Μητσοτάκης: Μήνυμα πως η ισχυρή Ελλάδα είναι «σταθερός προορισμός της ανάπτυξης για όλες τις Ελληνίδες για όλους τους Έλληνες» , έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του 2ου προσυνέδριου της Νέας Δημοκρατίας που πραγματοποιείται στο Κλειστό Γυμναστήριο του Λίντο στο Ηράκλειο. Αναφερόμενος στην ενεργειακή αναστάστωση και τις πολλές ανατιμήσεις, επισήμανε πως «θα δείξουμε μηδενική ανοχή σε όποιον επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την κρίση για να αισχροκερδίσει». kathimerini.gr

Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Με ομιλίες συνέδρων και θεματικά τραπέζια συνεχίζεται η τρίτη ημέρα των εργασιών του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Παράλληλα, θα διεξαχθεί ψηφοφορία με κάλπη για τον τρόπο εκλογής Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, επί των δύο προτάσεων που έχουν κατατεθεί. Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για απευθείας εκλογή προέδρου και ΚΕ από τη βάση, και η πρόταση που κατέθεσαν 14 στελέχη που πρόσκεινται στην «Ομπρέλα» για εκλογή προέδρου και ΚΕ από το Συνέδριο. ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική ανάρτηση: 3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Εκνευρισμός για την παρέμβαση Τσακαλώτου

Πόλεμος στην Ουκρανία.
Χάρτης: Οι ρωσικές επιθέσεις και οι τοποθεσίες που βρίσκονται τα στρατεύματα:

Ένα στρατιωτικό εργοστάσιο σε προάστιο του Κιέβου, το οποίο κατασκευάζει κυρίως άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, έγινε σήμερα το πρωί στόχος βομβαρδισμού, διαπίστωσε δήμοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν στο Κίεβο ένα στρατιωτικό εργοστάσιο.
Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 18 τραυματίστηκαν μετά από επίθεση πυραύλων στην περιοχή Χαρκόβου της Ουκρανίας. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε υπαίθρια αγορά νωρίτερα σήμερα, γνωστοποίησαν τα σωστικά συνεργεία. Επίσης, ένα άτομο σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίστηκαν μετά από βομβαρδισμούς στην ουκρανική πρωτεύουσα, δήλωσε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο.
Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι 20.100 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 1.982 τεθωρακισμένα οχήματα προσωπικού έχουν καταστραφεί. Άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός που έχει καταστραφεί περιλαμβάνει 145 ελικόπτερα, 762 τανκς και 163 αεροσκάφη.
Διακόσια παιδιά σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από τότε που ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν διέταξε τα στρατεύματά του να επιτεθούν στη χώρα, στις 24 Φεβρουαρίου, ανέφερε το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, της υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας, του υπουργού Άμυνας Μπεν Γουάλας και άλλων δέκα μελών της βρετανικής κυβέρνησης και πολιτικών.
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (15/4/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 236 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 55 ανήλικοι. kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου