16 Απριλίου 2022

3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Εκνευρισμός για την παρέμβαση Τσακαλώτου

Στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Τάε Κβον Ντο, τα μέλη της «Ομπρέλας» (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Βίτσας κλπ) ζήτησαν τόσο η εκλογή του Προέδρου όσο και της Κεντρικής Επιτροπής να συνεχίσει να γίνεται από το συνέδριο, όπως ορίζει το ισχύον καταστατικό του κόμματος.

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα ήταν να αποφασιστεί τόσο η εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής να γίνει από την οργανωμένη βάση του κόμματος και μάλιστα με ενιαία κάλπη.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη μικρή του παρέμβαση – διήρκησε λιγότερο από ένα λεπτό –εξέφρασε τη διαφωνία του στην πρόταση Τσίπρα, λέγοντας ότι πρέπει να στηθούν δύο διαφορετικές κάλπες γιατί, όπως υποστήριξε, είναι διαφορετικά τα θέματα για τα οποία ζητείται να αποφασίσουν τα μέλη του κόμματος. Μάλιστα, όπως είπε, το συγκεκριμένο ζήτημα τίθεται σαν «εκβιασμός», προκαλώντας τον εκνευρισμό των παρευρισκόμενων. Πολλοί από τους συνέδρους τον αποδοκίμασαν έντονα, ενώ ορισμένοι του φώναζαν να κατέβει από το βήμα...

Τελικά, όπως ήταν αναμενόμενο, καθώς περίπου το 70% του συνεδρίου ελέγχεται από τους «προεδρικούς», πέρασε με πλειοψηφία η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για ενιαία κάλπη, όπου θα αποφασιστεί τόσο η εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση, όσο και η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής.

Η ψηφοφορία. Ολοκληρώθηκε το Σάββατο η ψηφοφορία για τον τρόπο εκλογής του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Επί συνόλου εγγεγραμμένων μελών 5.784, ψήφισαν 4.681, υπήρξαν 5 άκυρα και 30 λευκά.

Η πρόταση για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από την κομματική βάση απέσπασε 3.438 (73,5% επί του συνόλου των ψηφισάντων). Η πρόταση των 14 μελών που πρόσκεινται στην «Ομπρέλα» απέσπασε 1.208 ψήφους (ποσοστό 25,8%).

Όλα έγιναν με «δημοκρατικές» διαδικασίες και διαφάνεια! Ωστόσο, αποκτά ιδιαίτερη σημασία το γεγονός της ηχηρής παρέμβασης της «Ομπρέλας», ως μια άλλη άποψη απέναντι στην προεδρική ομάδα.

Takis Ant / afirimeno.com
Με πληροφορίες από tovima.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το σκίτσο είναι του Δημήτρη Χαντζόπουλου από την «Καθημερινή»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου