14 Απριλίου 2022

Ουκρανία: Ανεπιθύμητος ο Γερμανός Πρόεδρος, ευπρόσδεκτος με όρους ο Γερμανός Καγκελάριος

Ματαίωση του ταξιδιού του Γερμανού Προέδρου Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ στο Κίεβο. Θεωρείται «ανεπιθύμητος» από την ουκρανική κυβέρνηση, εξαιτίας της στενής πολιτικής σχέσης του με τη Ρωσία στο παρελθόν. Ευπρόσδεκτος αλλά με όρους και βαρύ οπλισμό ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς για την Ουκρανία. Έντονες αντιδράσεις και πολιτικός αναβρασμός στο Βερολίνο. Για απαράμιλλη (μη) διπλωματική προσβολή και όχι σοφή απόφαση κάνει λόγο ο γερμανικός τύπος. Από τη Deutsche Welle:

Ανεπιθύμητος ο Γερμανός πρόεδρος στην Ουκρανία

Τα σχέδια του Γερμανού προέδρου Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ ανατράπηκαν την τελευταία στιγμή. Σχεδίαζε να πραγματοποιήσει ταξίδι στην Ουκρανία από κοινού με τους ομολόγους του από την Πολωνία, τη Λιθουανία και την Εσθονία, μετά την επίσκεψή του στη Βαρσοβία και τη συνάντηση που είχε με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα.

Στόχος μιας τέτοιας κίνησης θα ήταν να στείλουν από κοινού ένα «ηχηρό μήνυμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Ουκρανία». Ωστόσο το Κίεβο δεν θέλησε κάτι τέτοιο, όπως έκανε γνωστό από τη Βαρσοβία ο Γερμανός πρόεδρος.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ήδη η επίσκεψη Σταϊνμάιερ στην Πολωνία είχε ως σκοπό να υπογραμμίσει τη στήριξη προς τον ουκρανικό λαό που αντιστέκεται στη ρωσική εισβολή αλλά και προς τους Ουκρανούς πρόσφυγες που εχουν καταφύγει στην Πολωνία -μέχρι σήμερα υπολογίζονται σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια.

Αιτία το φιλορωσικό παρελθόν του. Για την ουκρανική κυβέρνηση ο Γερμανός πρόεδρος ταυτίζεται με τη φιλορωσική γερμανική πολιτική δεκαετιών, δεδομένου ότι διετέλεσε υπ. Εξωτερικών αλλά και επικεφαλής της καγκελαρίας σε περιόδους κατά τις οποίες η Γερμανία επιδίωξε στενή συνεργασία με τη Μόσχα και προσωπικά τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. (...)

Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και Όλαφ Σολτς

Έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία

Πολιτικός αναβρασμός επικρατεί από την Τρίτη στους κυβερνητικούς και κοινοβουλευτικούς κύκλους του Βερολίνου μετά την είδηση ότι ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ είναι persona non grata για το Κίεβο εξαιτίας του «φιλορωσικού παρελθόντος» του.

«Το μάθαμε όταν ήμασταν ήδη στην Ουκρανία. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Ειδικά τώρα είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τον διάλογο. Έχω απογοητευθεί με την απορριψή του διαλόγου. Δεν δικαιολογείται μια τέτοια στάση απέναντι στον πρόεδρό μας», ανέφερε στο Spiegel ο σοσιαλδημοκράτης Μίχαελ Ροτ, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών της Μπούντεσταγκ από την πόλη Λβιβ του Κιέβου, όπου βρέθηκε μαζί με άλλους δύο προέδρους επιτροπών του γερμανικού κοινοβουλίου για επαφές με Ουκρανούς βουλευτές.

Το ιδιο ενοχλημένος με το περιστατικό εμφανίστηκε και ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατων Ρολφ Μύτσενιχ, τονίζοντας ότι μια επίσκεψη του Γερμανού προέδρου, έστω και τώρα, θα υπογράμμιζε την αλληγεγγύη των Γερμανών προς τους Ουκρανούς.

Σε έντονο ύφος μέσω ανάρτησης στο twitter ήταν και η αντίδραση του επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς Ντίτμαρ Μπαρτς. Όλοι μπορούν να ασκήσουν κριτική στον Σταϊνμάιερ, «όμως το να σνομπάρεις σε αυτόν τον βαθμό τον Γερμανό πρόεδρο και ταυτόχρονα να θέτεις καθημερινά απαιτήσεις προς τη Γερμανία, ενώ μαίνεται ο βάναυσος πόλεμος του Πούτιν, είναι κατά τη γνώμη μου λάθος».

Ευπρόσδεκτος ο Σολτς αλλά με βαρύ οπλισμό για την Ουκρανία

Στο μεταξύ χθες βράδυ ο Ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο απηύθυνε μέσω τηλεοπτικής εκπομπής ανοιχτή πρόκληση για το Κίεβο στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, λέγοντας ότι είναι ευπρόσδεκτος, εάν φυσικά δεν πάει με άδεια χέρια, αλλά με προσφορά βαρέως οπλισμού. «Γι αυτό θα χαρεί ιδιαιτέρως ο πρόεδρος της χώρας μου (Βολοντίμιρ Ζελένσκι)», ανέφερε ο Αντρίι Μέλνικ στο τηλεοπτικό δίκτυο ProSieben.

Άμεση ήταν όμως η αντίδραση του αντιπροέδρου των Φιλελευθέρων, Βόλφγκαγκ Κουμπίκι, ο οποίος ανέφερε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεω dpa ότι δεν μπορεί να φανταστεί ένα ταξίδι Γερμανού καγκελαρίου σε μια χώρα, όπου ο αρχηγός του γερμανικού κράτος είναι «ανεπιθύμητος».

Ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ

Γερμανικός τύπος: «Απαράμιλλη (μη) διπλωματική προσβολή»

Η Stuttgarter Zeitung σχολιάζει: «Μια απαράμιλλη (μη) διπλωματική προσβολή. Ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι διαμήνυσε στον Γερμανό ομόλογό του ότι προς το παρόν δεν αποδίδει σημασία στην επίσκεψή του στο Κίεβο. Ο Γερμανός Πρόεδρος είναι ανεπιθύμητος στη χώρα που πλήττεται από τη βία του Πούτιν. Ισχύει όμως αυτό και για τη γερμανική βοήθεια, η οποία -αν και καθυστερημένα- μεταφράζεται σε μια εκτεταμένη αποστολή όπλων; Κανείς δεν περιμένει ευγνωμοσύνη για αυτό, αλλά ίσως λίγη περισσότερη ευαισθησία. Η παρατεταμένη τύφλωση του Στάϊνμάγερ για την αληθινή φύση του Πούτιν μπορεί να μην διορθώνεται από μακριά, αλλά θα ήταν έξυπνο, ιδίως σε καιρό πολέμου, να μπορεί κάποιος να κάνει το διαχωρισμό ανάμεσα σε πραγματικούς εχθρούς και δύσκολους φίλους».

Παρόμοια άποψη έχει και η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Δεν ήταν σοφή απόφαση να χαρακτηριστεί ανεπιθύμητο πρόσωπο ο Γερμανός Πρόεδρος. Κάτι τέτοιο δεν κάνει πιο πιθανή την επίσκεψη του (καγκελάριου) Σολτς στο Κίεβο. Από αυτή την προσβολή ο Πούτιν θα αποκομίσει την ελπίδα ότι δημιουργούνται οι πρώτες ρωγμές στο στρατόπεδο των αντιπάλων του. Με όλη την κατανόηση για την απελπιστική κατάσταση των Ουκρανών, όποιος έχει έναν εχθρό όπως ο Πούτιν δεν θα έπρεπε να επιβαρύνει τις σχέσεις του με τους φίλους του, ειδικά τη σχέση του με τον μεγαλύτερο χρηματοδότη του».

Πηγή: Deutsche Welle. Από τρία δημοσιεύματα και ειδικότερα από
https://p.dw.com/p/49rWrhttps://p.dw.com/p/49sqLhttps://p.dw.com/p/49riB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου