26 Απριλίου 2022

Η Ουκρανία κατεδαφίζει μνημείο ρωσικής φιλίας στο Κίεβο

62η ημέρα από την ρωσική εισβολή 
στην Ουκρανία και οι ουκρανικές αρχές ξεκίνησαν την κατεδάφιση ενός μνημείου αφιερωμένου στη ρωσο-ουκρανική φιλία. Η Αψίδα Φιλίας των Λαών, η οποία βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Κιέβου, εγκαταστάθηκε το 1982 για να τιμήσει την επανένωση της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Το εμβληματικό μνημείο αποτελείται από μια αψίδα σε σχήμα ουράνιου τόξου, ένα χάλκινο άγαλμα που απεικονίζει Ρώσους και Ουκρανούς εργάτες και μια πέτρινη πλάκα από γρανίτη.

Σήμερα, ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο είπε ότι η Ρωσία έχει «σημαδέψει» τη στάση της απέναντι στην Ουκρανία με μια «βάρβαρη επιθυμία να καταστρέψει το κράτος μας και τους ειρηνικούς Ουκρανούς». 

Είπε ότι η αποξήλωση της δομής θα ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα το απόγευμα και η αψίδα θα μετονομαστεί.

«Αποσυναρμολογούμε οκτώ μέτρα μέταλλο της λεγόμενης "Φιλίας των Λαών". Και είναι συμβολικό - όταν προσπάθησαν να σηκώσουν το γλυπτό με γερανό, το κεφάλι ενός Ρώσου εργάτη έπεσε», έγραψε ο δήμαρχος, λέγοντας ότι ακόμη περίπου 60 μνημεία που σχετίζονται με τη Σοβιετική Ένωση και τη Ρωσία θα κατεδαφιστούν και περισσότεροι από 460 δρόμοι θα μετονομαστούν σε όλο το Κίεβο.

Віталій Кличко
4 ώρες πριν

Друзі! Сьогодні розпочали демонтаж та ввечері плануємо його завершити - прибираємо бронзову скульптуру двох робітників, встановлену в центрі столиці 1982 «на ознаменування воз’єднання України з росією».
Своє ставлення до України росія «ознаменувала» варварським прагненням знищити нашу державу та мирних українців.

8 метрів металу так званої «дружби двох народів» демонтуємо. І що символічно - коли скульптуру намагалися підійняти краном, відпала голова у російського робітника…

...Δείτε περισσότερα

Επίσης, ο δήμαρχος του Κιέβου είπε ακόμη ότι περίπου 60 μνημεία που σχετίζονται με τη Σοβιετική Ένωση και τη Ρωσία θα κατεδαφιστούν και περισσότεροι από 460 δρόμοι θα μετονομαστούν σε όλο το Κίεβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου