11 Απριλίου 2022

Νέες μέθοδοι παραπληροφόρησης για τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Εχουμε διαπιστώσει πως συχνά κατασκευάζουν οι Ρώσοι ψεύτικες ειδήσεις υπέρ της Ουκρανίας και στη συνέχεια τις καταρρίπτουν ως fake news των Ουκρανών»

Φωτογραφία αριστερά: Κατά τον βομβαρδισμό του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη τραυματίστηκε και η εικονιζόμενη έγκυος, η οποία έτυχε να είναι και ηθοποιός. Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο ανακοίνωσε πως επρόκειτο για στημένη φωτογραφία – άρα δεν υπήρξε βομβαρδισμός του μαιευτηρίου. Γρήγορα διαψεύστηκε. Φωτ. A.P. / Mstyslav Chernov

Βομβαρδισμός ψεύτικων ειδήσεων.

Ένας παράλληλος πόλεμος διεξάγεται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Eνας πόλεμος, που περιλαμβάνει τη διάδοση παραπληροφόρησης, φημών και προπαγάνδας, με εντατικοποίησή του από τη ρωσική πλευρά.

(...) Οσο για τον τρόπο; Ο Ρόμαν Οσατζούκ* έχει εντοπίσει παλιές αλλά και νέες μεθόδους. «Εχουμε διαπιστώσει πως συχνά κατασκευάζουν οι ίδιοι ψεύτικες ειδήσεις υπέρ της Ουκρανίας και στη συνέχεια τις καταρρίπτουν ως fake news των Ουκρανών». Σε ερώτημα της «Καθημερινής», ο Ρόμαν παρέθεσε μια σειρά από παραδείγματα. Ισως το πιο χαρακτηριστικό είναι ένα βίντεο που είχε δημοσιευτεί σε μια δημοφιλή ρωσική ιστοσελίδα. Στο βίντεο απεικονίζεται επίθεση σε αμάχους με ρωσικές ρουκέτες που υποτίθεται είχαν αναπαράγει οι Ουκρανοί. Από τη ρωσική σελίδα ισχυρίζονταν πως ήταν «fake news» επειδή ήταν παλιό –περυσινό– και από άσχετη τοποθεσία. Και πράγματι είναι, αλλά οι Ουκρανοί ουδέποτε το είχαν αναπαράγει. Ενώ το ότι το βίντεο είναι παλιό δεν σημαίνει πως μια τέτοια επίθεση δεν συμβαίνει και τώρα.

«Γενικά η ρωσική πλευρά ψεύδεται απροκάλυπτα και τα ψέματα είναι τόσο μεγάλα με αποτέλεσμα κάποιος να αδυνατεί να πιστέψει πως μπορεί να μη λένε αλήθεια. Ή δίνουν πολλές εκδοχές μιας ιστορίας και δημιουργείται ομίχλη για το ποια εκδοχή είναι αληθινή», εξηγεί ο Ρόμαν.

Αυτό που επίσης παρατηρεί είναι πως πλέον δεν είναι κάποιοι άγνωστοι λογαριασμοί που διαδίδουν τις αμφιλεγόμενες ειδήσεις, αλλά επίσημοι φορείς, όπως για παράδειγμα οι ρωσικές πρεσβείες σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό έγινε στην περίπτωση της Ουκρανής εγκύου στη Μαριούπολη. Η φωτογραφία της, που τη δείχνει τραυματισμένη και τρομαγμένη μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου, έκανε τον γύρο του κόσμου. Δυο ημέρες αργότερα η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο ανακοίνωσε πως επρόκειτο για στημένη φωτογραφία. Η Ολγα Τοκαρίουκ* το ερεύνησε για λογαριασμό ενός ξένου μέσου στο οποίο εργάζεται και ήταν εκείνη που επιβεβαίωσε πρώτη πως πράγματι η γυναίκα ήταν έγκυος και πως λίγες ημέρες αργότερα γέννησε ένα κοριτσάκι που το ονόμασε Βερονίκη. Τη συγκεκριμένη φωτογραφία την είχε τραβήξει ένας από τους δύο Ουκρανούς φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν τότε στη Μαριούπολη για λογαριασμό του Associated Press. Πριν από λίγες ημέρες όμως και οι δυο αυτοί φωτογράφοι αναγκάστηκαν να φύγουν αφού, όπως οι ίδιοι δήλωσαν, είχαν γίνει στόχος των Ρώσων. (…)

Θύμα και η αλήθεια. Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην "Καθημερινή"
______________________
* Τρεις νέοι από την Ουκρανία συνδέθηκαν πρόσφατα διαδικτυακά με τον καθηγητή του ΑΠΘ Νίκο Παναγιώτου. Η Oλγα Τοκαρίουκ, η Ολίνα Τσουρανόβα και ο Ρόμαν Οσατζούκ, δημοσιογράφοι και ερευνητές με εξειδίκευση στη διασταύρωση και επαλήθευση ειδήσεων, συμμετείχαν σε μια συζήτηση με θέμα τον παράλληλο πόλεμο παραπληροφόρησης που διεξάγεται με τη ρωσική εισβολή.

Πηγή: kathimerini.gr (απόσπασμα δημοσιεύματος)

Σχετική ανάρτηση:
Η επίθεση στο νοσοκομείο της Μαριούπολης και η παραπληροφόρηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου