7 Απριλίου 2022

Η Δύση και ο επιτήδειος Ερντογάν

ΗΠΑ: Πρώτο βήμα για την πώληση F-16 στην Τουρκία.
Βικτόρια Νούλαντ: Ναι σε LNG, όχι στον EastMed.

«Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι ενδείξεις πως η αμερικανική κυβέρνηση αλλάζει την πολιτική της έναντι της Τουρκίας. Οι ενστάσεις ως προς την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας υποχωρούν καθώς θεωρείται μέλος της συμμαχίας των δημοκρατιών» αναφέρει η Καθημερινή σήμερα στο Κύριο άρθρο της με τίτλο "Η Δύση και ο επιτήδειος"*. Και προσθέτει:

«Η Τουρκία είναι ταυτόχρονα η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συνεχίζει να έχει στο οπλοστάσιό της σύγχρονα ρωσικά όπλα και δεν δέχεται πιέσεις για αυτό από τη Δύση. Το παιχνίδι του επιτήδειου ουδετέρου δεν είναι καινούργιο για την Αγκυρα. Θα είναι όμως λάθος για τη Δύση να το αποδεχθεί, εγείροντας θεμιτά ερωτήματα για το αν εταίροι και σύμμαχοι κρίνονται με βάση δύο μέτρα και δύο σταθμά σε μια δύσκολη συγκυρία».

Ας τα έχουν υπόψη τους όλα αυτά όσοι παίρνουν τις στρατηγικές για την χώρα μας αποφάσεις τις κρίσιμες αυτές ώρες. Επίσης ας λάβουν υπόψη τους και τα ακόλουθα:

ΗΠΑ: Πρώτο βήμα για την πώληση F-16 στην Τουρκία - Θετική εισήγηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με επιστολή του στο Κογκρέσο. Από το kathimerini.gr (απόσπασμα):

Σε επιστολή που έστειλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Κογκρέσο αναφέρει πως για την Ουάσιγκτον μια πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ και θα εξυπηρετούσε επίσης τη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ. Στην Τουρκία πιστεύουν πως αυτό είναι το πρώτο βήμα για την ευόδωση των προσπαθειών προμήθειας των συγκεκριμένων μαχητικών.

Η επιστολή, που έχει ημερομηνία 17 Μαρτίου, αναγνωρίζει τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας την προηγούμενη περίοδο, υπενθυμίζει τις κυρώσεις και την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 λόγω της αγοράς των ρωσικών συστημάτων S-400, και αναφέρει πως αυτός ο αποκλεισμός ήταν «ένα σημαντικό τίμημα».

Στην επιστολή που εστάλη στο Κογκρέσο αναφέρεται πως «η κυβέρνηση πιστεύει ότι υπάρχουν, ωστόσο, επιτακτικά μακροπρόθεσμα συμφέροντα για την ενότητα και τις δυνατότητες της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, καθώς και συμφέροντα εθνικής ασφαλείας, οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα των ΗΠΑ που υποστηρίζονται από τους κατάλληλους αμυντικούς εμπορικούς δεσμούς των ΗΠΑ με την Τουρκία».

Βικτόρια Νούλαντ στην «Κ»: Ναι σε LNG**, όχι σε αγωγούς στη Μεσόγειο.
Σαφείς αποστάσεις από τον EastMed ή άλλους αγωγούς λαμβάνει μέσω της «Καθημερινής» η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ 

Οριστικό τέλος στα σενάρια περί EastMed ή άλλων αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο με τη στήριξη της Ουάσιγκτον βάζει η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες το πρωί στην «Καθημερινή», ευρισκόμενη στην Αθήνα. Η κ. Νούλαντ σημειώνει ότι οι ΗΠΑ προκρίνουν τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω LNG, ενώ συμπεριλαμβάνει και την Τουρκία στις χώρες που θα συνεργαστούν με την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο…

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων αναφέρει: «... Οπως γνωρίζετε, υποστηρίζουμε την τριμερή αλλά και το «3+1» με τις ΗΠΑ, και πολλές από αυτές τις συζητήσεις αφορούσαν ενεργειακές επιλογές. Οπότε περισσότερο LNG, περισσότερα καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των χωρών. Νομίζω ότι το κομμάτι από το οποίο απομακρυνόμαστε τώρα είναι αυτός ο βαρύς αγωγός στον βυθό της θάλασσας που θα είναι πολύ ακριβός και θα χρειαστούν δέκα χρόνια για να κατασκευαστεί. Ολοι χρειάζονται ενέργεια τώρα...» 

Πηγή: Στοιχεία από kathimerini.gr 

--------------------------
* επιτήδειος, -α, -ο
1. ο επιδέξιος, ο ικανός, ο κατάλληλος σε έναν τομέα
2. (κατ’ επέκταση) ο απατεώνας, κάποιος που εκμεταλλεύεται την αφέλεια ή την άγνοια των άλλων, για να κερδίσει χρήματα ή για άλλους σκοπούς (el.wiktionary.org)

** LNG: Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (Liquified Natural Gas)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου