24 Απριλίου 2022

Μακρόν, ο μεγάλος νικητής των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία

(upd) Ο Εμανουέλ Μακρόν επανεξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας συγκεντρώνοντας 58,5% των ψήφων, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, δημοσιοποιώντας το ακόμη προκαταρκτικό τελικό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, μετά την καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων. Η αντίπαλός του Μαρίν Λεπέν έλαβε 41,45% των ψήφων, ιστορική επίδοση για τη γαλλική ακροδεξιά. Η συμμετοχή ανήλθε στο 72% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Νωρίτερα γράφαμε:

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής των σημερινών προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, εξασφαλίζοντας μια δεύτερη θητεία και αποφεύγοντας μια ήττα από τη Μαρίν Λεπέν, κάτι που θα συνιστούσε πολιτικό σεισμό για τη χώρα του και για την Ευρώπη. 
Τα πρώτα έξιτ πολ δείχνουν ότι ο Μακρόν εξασφαλίζει ποσοστό γύρω στο 58%.

Μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος ο Μακρόν αφού ευχαρίστησε επανειλημμένα όσους εργάστηκαν για την επανεκλογή του δήλωσε πως γνωρίζει καλά ότι πολλοί που τον ψήφισαν σήμερα το έκαναν για να φράξουν το δρόμο στην ακροδεξιά. «Η οργή όσων ψήφισαν τη Λεπέν πρέπει να αντιμετωπιστεί», είπε ο Μακρόν προσθέτοντας ότι «δεν θα αφήσουμε κανέναν στο περιθώριο». Υποσχέθηκε πως θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικολογικής ευαισθησίας ενώ υπενθύμισε «τις τραγικές στιγμές που ζούμε λόγω του ουκρανικού». Υποσχέθηκε πως η νέα πενταετία του στην προεδρία δεν θα είναι απλά η συνέχεια της προηγούμενης και πως θα είναι πρόεδρος όλων των Γάλλων.

Η Μαρίν Λεπέν αποδέχτηκε την ήττα της αλλά δήλωσε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα, έχοντας προφανώς κατά νου τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. «Δεν θα εγκαταλείψω ποτέ τους Γάλλους», είπε

Τα δύσκολα έπονται για τον Μακρόν 

Μέσα στις πολλές διεθνείς «αρρυθμίες» των τελευταίων ετών, και παρά την φθορά της πενταετούς πρώτης θητείας του στην εξουσία (2017 – 2022), ο Εμανουέλ Μακρόν κατάφερε κάτι αξιοσημείωτο: Έγινε ο πρώτος ηγέτης που επανεκλέγεται στην προεδρία της Γαλλίας έπειτα από το 2002 και τον Ζακ Σιράκ.

Και όπως ο Σιράκ είχε τότε επικρατήσει έχοντας απέναντί του τον ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου, Ζαν Μαρί Λεπέν, έτσι και ο Μακρόν επικράτησε τώρα έχοντας απέναντί του μια άλλη Λεπέν, την κόρη του Ζαν Μαρί και ηγέτιδα του αναβαπτισμένου Εθνικού Συναγερμού (όπως ονομάζεται πλέον το Εθνικό Μέτωπο), Μαρίν.

Το 2017, προτού καν 40ρίσει, ο Εμανουέλ Μακρόν έγινε ο νεότερος πρόεδρος στα γαλλικά χρονικά. Πέντε χρόνια μετά, ο ίδιος έρχεται να σημειώσει μια νέα επιτυχία, 
την επανεκλογή του στη γαλλική προεδρία αν και με μειωμένα ποσοστά σε σύγκριση με το 2017, μέσα σε ένα περιβάλλον το οποίο όμως δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς. Τα δύσκολα έπονται. Ο, 44χρονος πια, Εμανουέλ Μακρόν θα κληθεί το προσεχές διάστημα να κινηθεί σε ναρκοθετημένο τοπίο, αντιμετωπίζοντας προκλήσεις σε μια σειρά από μέτωπα.

Και αυτό, γιατί η νέα δεύτερη θητεία στην προεδρία ξεκινά για τον Μακρόν μέσα σε πολύ πιο δυσοίωνες συνθήκες από ό,τι η προηγούμενη του 2017, με τα «παραδοσιακά» κόμματα της Γαλλίας (Ρεπουμπλικάνοι, Σοσιαλιστές, Κομμουνιστές) να έχουν εν τω μεταξύ καταρρεύσει, τη γαλλική ακροδεξιά (Μαρίν Λεπέν, Ερίκ Ζεμούρ) να ανεβαίνει εξασφαλίζοντας κάθε φορά και μεγαλύτερο ποσοστό στις προεδρικές εκλογές, την ακρίβεια να χτυπά κόκκινο, την πανδημία να έχει αφήσει πίσω μια σειρά από δικά της κατάλοιπα αρρυθμιών και καχυποψίας, και τη διεθνή σκηνή να «βράζει» στην σκιά ενός νέου «ευρωπαϊκού» πολέμου.

Οι προεδρικές εκλογές μπορεί να ολοκληρώθηκαν, ωστόσο σε περίπου δύο μήνες, τον ερχόμενο Ιούνιο, οι Γάλλοι επιστρέφουν στις κάλπες για να εκλέξουν τους 577 βουλευτές της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Η επανεκλογή Μακρόν μπορεί, λοιπόν, να γίνεται δεκτή επί του παρόντος με αναστεναγμούς ανακούφισης στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Για τον ίδιο τον Μακρόν ωστόσο, οι διεθνείς προκλήσεις σωρεύονται, καθώς εκείνος καλείται να κινηθεί μεταξύ Ρωσίας, Βρυξελλών και Ουάσιγκτον, ισορροπώντας ανάμεσα σε όσα περιμένουν οι «έξω» από εκείνον και σε όσα εκείνος είναι διατεθειμένος και μπορεί να δώσει.

Πηγές: 
ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου