11 Απριλίου 2022

Υπάρχουν επενδυτικά καταφύγια ενάντια στον πληθωρισμό;

Bloomberg Opinion / του Matthew Brooker
ένα απόσπασμα από το capital.gr

Η αναζήτηση καταφυγίων από τον χειρότερο πληθωρισμό των τελευταίων 4 δεκαετιών φαίνεται ότι πρόκειται να γίνει πολύ πιο επιτακτική. Τα κακά νέα είναι ότι ως έργο δεν φαίνεται καθόλου εύκολο ή απλό (...)

Πώς πρέπει να αντιδράσουν τότε οι επενδυτές; Μία από τις πλέον δημοφιλείς εργασίες τους τελευταίους 12 μήνες στον ιστότοπο ακαδημαϊκής έρευνας SSRN έχει τίτλο "Οι καλύτερες στρατηγικές για πληθωριστικούς καιρούς".

Η μελέτη, από ερευνητές της εταιρείας hedge fund Man Group και του Πανεπιστημίου Duke, προκαλεί άβολο συναίσθημα κατά την ανάγνωση. Βασιζόμενη σε στατιστικά δεδομένα σχεδόν ενός αιώνα από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τόσο οι μετοχές όσο και τα ομόλογα έχουν κακή απόδοση σε περιόδους πληθωρισμού.

Η ετήσια πραγματική απόδοση των αμερικανικών μετοχών ήταν κατά μέσο όρο -7% σε οκτώ τέτοιες περιόδους από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα. Τα ακίνητα δεν προσφέρουν ουσιαστικό καταφύγιο: παρέχουν επίσης αρνητικές πραγματικές αποδόσεις, αν και όχι σημαντικού μεγέθους. Η μία κύρια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που τα πηγαίνει καλά όταν ο πληθωρισμός είναι υψηλός και παρέχει κέρδη είναι τα εμπορεύματα, με πραγματική απόδοση κατά μέσο όρο 14% (σε ετήσια βάση).

Αυτή ήταν μια ευνοϊκή και πολύ χρήσιμη παρατήρηση - τον Μάρτιο του 2021, όταν δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά η εργασία. Το πρόβλημα είναι ότι τα εμπορεύματα τα έχουν πάει εκπληκτικά για μήνες, οπότε όσοι μόλις ξύπνησαν λόγω της έντασης της γλώσσας που χρησιμοποίησε η Fed την περασμένη εβδομάδα μπορεί να έχουν ήδη χάσει το "τρένο".


Ο Δείκτης Εμπορευμάτων του Bloomberg κατέγραψε άνοδο κατά 48% το περασμένο έτος και έχει υπερδιπλασιαστεί από το χαμηλό του Μαρτίου του 2020. Αναμφισβήτητα το ράλι των εμπορευμάτων θα μπορούσε να έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά του, με τον δείκτη να βρίσκεται ακόμα σε λίγο περισσότερο από το ήμισυ του υψηλού του προ της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008.

Ωστόσο, το κέρδος του δείκτη αναφοράς συγκαλύπτει επί της ουσίας μία μεγάλη ποικιλομορφία. Τα εμπορεύματα τα οποία είναι πιο πιθανό να αγοραστούν από ιδιώτες επενδυτές, όπως ο χρυσός και το ασήμι, συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που έχουν μείνει σχετικά πίσω.

Στην πραγματικότητα, οι μικροεπενδυτές δεν είναι πιθανό να "καβαλήσουν το κύμα" της "ρωσοκίνητης" ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου ή να εισέλθουν στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου για να παλέψουν με Κινέζους μεγιστάνες των οποίων οι short θέσεις έχουν συμπιεστεί - και καλώς, δεδομένης της εξωφρενικής αστάθειας την οποία μπορούν να εμφανίσουν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (ΣΜΕ) των εμπορευμάτων.

Η πιο προφανής διέξοδος για τους μικροεπενδυτές είναι οι μετοχές των εταιρειών φυσικών πόρων, αν και οι αποδόσεις εκεί είναι λιγότερο ελπιδοφόρες. Κανένας μεμονωμένος κλάδος μετοχών δεν προσφέρει σημαντική προστασία έναντι του υψηλού και αυξανόμενου πληθωρισμού, σύμφωνα με τη μελέτη των Man/Duke, με ακόμη και τις ενεργειακές μετοχές να αποφέρουν μόνο ελαφρώς θετικές πραγματικές αποδόσεις (...)

Πηγή: capital.gr/bloomberg-view

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου