7 Απριλίου 2022

Ζελένσκι στην Ελληνική Βουλή: “Ελευθερία ή Θάνατος” λέμε κι εμείς

Ομιλία στην Ολομέλεια της ελληνικής Βουλής πραγματοποίησε σήμερα ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένκσι, ξεκινώντας με τη φράση “Ελληνικέ λαέ καλημέρα σας“. Τον κ. Ζελένσκι καλωσόρισε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα στέκεται τίμια στο πλευρό της χώρας του μέχρι την τελική νίκη.

“Για πάνω από ένα μήνα κάθε πρωί ξυπνάω και σκέφτομαι τη Μαριούπολη, λαμβάνοντας πληροφορίες για τις καταστροφές εκεί. Ουδέποτε, στην Ιστορία, δεν χτύπησαν πόλεις αναγκάζοντας τον λαό να τις εγκαταλείψουν. Δεν έχει μείνει κανένα κτήριο να μην έχει πληγεί. Οι Ρώσοι καταστρέφουν τα πάντα. Έχουν βομβαρδίσει μαιευτήρια, νοσοκομεία, ακόμα και το δημοτικό θέατρο της πόλης. Όλοι τα έχουμε δει αυτά και αυτό είναι το έργο των Ρώσων πιλότων που παρά το ότι έβλεπαν τι έκαναν, δεν δίσταζαν να βομβαρδίζουν” τόνισε στην αρχή της ομιλίας του.

“Η Μαριούπολη υπήρξε το λίκνο μια ελληνικής κοινότητας που ζούσε ειρηνικά δίπλα σε άλλους. Η ειρηνική συνύπαρξη των κοινοτήτων μας είναι δεδομένη. Ακόμα και στο νόμισμά μας έχει αυτό απεικονιστεί. Η Ουκρανία εκχριστιανίστηκε από τους Έλληνες. Και έτσι τώρα θα χάσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της ταυτότητάς μας” πρόσθεσε.

Αίσθηση έκανε η αναφορά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο σύνθημα των Ελλήνων επαναστατών: “Ελευθερία ή Θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες, το ίδιο λέμε κι εμείς σήμερα”.

“Πέραν από τη Μαριούπολη απειλείται η Οδησσός, όπου επίσης υπήρχε ένα μεγάλο ελληνικό στοιχείο. Είναι όμως σήμερα ήρεμη γιατί τα δικά μας στρατεύματα απομάκρυναν σε σχετικά ασφαλές σημείο τα ρωσικά” είπε.

“Είναι χιλιάδες όσοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν. Ξέρουμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα χτύπησαν αμάχους βάσει σχεδίου. Η οδύνη είναι μεγάλη στην ουκρανική και ελληνική κοινότητα. Οι Ρώσοι θεωρούν ότι θα παραμείνουν ατιμώρητοι. Πρέπει να τους σταματήσουμε και να σώσουμε όσους μπορούμε να σώσουμε” σημείωσε ο Ζελένσκι.

“Η Φιλική Εταιρία συγκροτήθηκε εδώ και αυτό έχει τεράστια σημασία. Μπορεί να συγκροτηθεί τώρα μια νέα Φιλική Εταιρία στην Ελλάδα για την άμεση υποστήριξη των αμάχων. Είμαι βέβαιος ότι με την έμπρακτη αλληλεγγύη της Ελλάδας μπορούμε να νικήσουμε” τόνισε.

“Οι Ρώσοι ξύπνησαν από το όνειρο ότι θα γονατίσουν την Ουκρανία. Δεν θα πρέπει να τους επιτρέψουμε να καταστρέψουν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά. Δεν πρέπει να αποδεχθούμε ότι η Μαριούπολη θα γίνει Θερμοπύλες”, είπε.

“Βοηθώντας την Ουκρανία βοηθάμε την ελευθερία. Ζήτω η Ουκρανία“, είπε κλείνοντας την ομιλία του ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η τηλεσύνδεση πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, του επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη, του εκπροσώπου εκ μέρους της ΚΟ του ΜέΡΑ 25 Γιώργου Λογιάδη, ενώ απούσες -όπως είχαν δηλώσει- είναι οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης.

Από τα έδρανα των αξιωματούχων της Ολομέλειας παρακολούθησαν το μήνυμα του Β. Ζελένσκι, ο πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος, πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κενεβέζος, ο Ουκρανός Πρέσβης Σεργκέι Σουτένκο και ο Α΄ Σύμβουλος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Νικολά Κρουαζέ.

Αντιδράσεις για τον «μαχητή του Tάγματος Αζόφ»

Στο μέσον της ομιλίας του προς την Ελληνική Βουλή, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επέλεξε να δώσει τον λόγο σε δύο μαχητές, όπως είπε, λέγοντας: «Είμαι βέβαιος ότι με την βοήθεια της Ελλάδας θα νικήσουμε. Ο χρόνος είναι η πιο κρίσιμη διάσταση. Μην ακούστε μόνο εμένα. Ακούστε δυο μαχητές».

Τον λόγο έλαβε έτσι ο αυτοσυστηθείς ως Μιχαήλ, ο οποίος ανέφερε: «Απευθύνομαι σε εσάς σαν Έλληνας στην καταγωγή. Λέγομαι Μιχαήλ. Ο παππούς μου πολέμησε στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο κατά των ναζιστών. Τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές. Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε στην άμυνα, συμμετέχοντας στην ουκρανική άμυνα μέσα από το τάγμα Αζόφ. Αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, το χρέος μου σαν άντρας και πρέπει να μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες μέσα στις οποίες βρίσκεται η ελληνική Μαριούπολη».

Το περιστατικό αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και των κομμάτων της αντιπολίτευσης τα οποία έκαναν λόγο για μεγάλο ατόπημα.

«Η συμπερίληψη στην ομιλία του Προέδρου Ζελένσκι, μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο για ιστορική ντροπή:
Αλέξης Τσίπρας - Alexis Tsipras @atsipras
Η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση. Την απόλυτη ευθύνη φέρει ο ΠΘ. Μίλησε για ιστορική ημέρα αλλά είναι ιστορική ντροπή. Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη. Οι ναζί όμως δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή.

Η γραμματέας τη Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ
Ευαγγελία Λιακούλη, σε δήλωσή της μεταξύ άλλων σηνειώνει: «Αυτό που μας κατέστη γνωστό στη Διάσκεψη των Προέδρων ήταν η ομιλία του κ Ζελένσκι και μόνο. Το ερώτημα που ευθέως τίθεται είναι αν ο Πρόεδρος της Βουλής γνώριζε και ενέκρινε τις ομιλίες προσώπων που δεν είχαν καμία θεσμική αρμοδιότητα και για τις οποίες δεν υπήρξε καμία ενημέρωση. Η ευθύνη του κ. Προέδρου είναι μεγάλη και εύλογα ζητούνται εξηγήσεις».

Ουκρανική πρεσβεία: Ρωσική προπαγάνδα ότι το τάγμα «Αζόφ» είναι παραστρατιωτική μονάδα.
Ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα, Sergii Shutenko, έδωσε στη δημοσιότητα σχόλιο, με το οποίο απαντά στις αντιδράσεις περί «ναζιστών» του ουκρανικού τάγματος «Αζόφ» που διατυπώθηκαν έπειτα από το βίντεο που προβλήθηκε σήμερα κατά την ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη ελληνική Βουλή. 
Στο σχόλιο αυτό μεταξύ άλλων αναφέρει: «Από τη ρωσική εισβολή και έπειτα, το Σύνταγμα “Αζόφ” διαδραματίζει βασικό ρόλο στην υπεράσπιση του άμαχου πληθυσμού σε μια από τις πιο σκληρές μάχες για τη Μαριούπολη που παραμένει ουκρανική λόγω των προσπαθειών του εν λόγω Συντάγματος». 
«Το βίντεο, που απεικονίζει απλούς πολίτες της Ουκρανίας ελληνικής καταγωγής, δύο στρατιώτες της Εθνοφρουράς της Ουκρανίας, εκ των οποίων ο ένας είναι από το Σύνταγμα “Αζόφ”, φανερώνει την απόλυτη θέλησή τους να υπερασπιστούν την πατρίδα τους και τον άμαχο πληθυσμό της Μαριούπολης και δεν έχει καμία σχέση με εκείνες τις ναζιστικές πράξεις που οι Ρώσοι διαπράττουν στη γη μας και εναντίον του λαού μας».

Πηγές: ertnews.gr (όπου μπορείτε να δείτε και το σχετικό βίντεο με την ομιλία Ζελένσκι) και kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου