12 Απριλίου 2022

Τσόμσκι: «Πλησιάζουμε στο πιο επικίνδυνο σημείο της ανθρώπινης ιστορίας»

«Πλησιάζουμε στο πιο επικίνδυνο σημείο στην ανθρώπινη ιστορία. Τώρα αντιμετωπίζουμε την προοπτική της καταστροφής της οργανωμένης ζωής στη Γη», είπε χαρακτηριστικά ο διάσημος Αμερικανός καθηγητής, Νόαμ Τσόμσκι μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Ο κόσμος θα μπορούσε «να οδηγηθεί σε ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο» εάν δεν μπορέσει να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία, πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις του στο New Statesman, ο Τσόμσκι τόνισε ότι η «εγκληματική επιθετικότητα» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «τερατώδης για την Ουκρανία». Ο Τσόμσκι, επίσης, υποστήριξε τη δήλωση του Τζο Μπάιντεν ότι ο Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία» παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν ήταν πολύ επικριτικός με τους προέδρους των ΗΠΑ.

Noam Chomsky: “We’re approaching the most dangerous point in human history”
@georgeeaton interviews US Professor Noam Chomsky on the climate catastrophe and the threat of nuclear war. Read here: https://newstatesman.com/encounter/2022/04/noam-chomsky-were-approaching-the-most-dangerous-point-in-human-history

Ο Αμερικανός διανοητής, 93 χρονων σήμερα, έχει οικογενειακούς δεσμούς με την περιοχή. Ο πατέρας του γεννήθηκε στη σημερινή Ουκρανία και μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1913 για να μην υπηρετήσει στον τσαρικό στρατό. Η μητέρα του είχε γεννηθεί στη Λευκορωσία. Ο Τσόμσκι, ο οποίος συχνά κατηγορείται από τους επικριτές ότι αρνείται να καταδικάσει οποιαδήποτε αντι-Δυτική κυβέρνηση, κατήγγειλε χωρίς δισταγμό την «εγκληματική επιθετικότητα» του Πούτιν.

«Γιατί το έκανε; Υπάρχουν δύο τρόποι εξέτασης αυτού του ερωτήματος. Ο ένας είναι ο μοντέρνος τρόπος της Δύσης, να προσπαθήσεις να μπεις στο διεστραμμένο μυαλό του Πούτιν και να προσδιορίσεις τι συμβαίνει βαθιά στην ψυχή του. Ο άλλος τρόπος είναι να δεις τα γεγονότα. Για παράδειγμα, τον Σεπτέμβριο του 2021 οι ΗΠΑ έκαναν μία ισχυρή πολιτική δήλωση, ζητώντας ενισχυμένη στρατιωτική συνεργασία με την Ουκρανία, περαιτέρω αποστολή προηγμένων στρατιωτικών όπλων, όλα μέρος του προγράμματος ενίσχυσης του ΝΑΤΟ και ένταξης της Ουκρανίας σ’ αυτό. Μπορείτε να διαλέξετε εσείς, δεν ξέρουμε ποιο είναι το σωστό. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η Ουκρανία θα καταστραφεί ακόμη περισσότερο. Και μπορεί να οδηγηθούμε σε πυρηνικό πόλεμο εάν δεν κυνηγήσουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν για μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων», είπε, ανάμεσα σε άλλα, ο Τσόμσκι.
Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος του Πούτιν

Ο μεγαλύτερος φόβος του Πούτιν, σύμφωνα με τον Τσόμσκι, δεν είναι η περικύκλωση από το ΝΑΤΟ αλλά η εξάπλωση της φιλελεύθερης δημοκρατίας στην Ουκρανία και στο «εγγύς εξωτερικό» της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός διανοητής είπε: «Ο Πούτιν ενδιαφέρεται για τη δημοκρατία όσο κι εμείς. Εάν μπορούμε να ξεφύγουμε από τη φούσκα της προπαγάνδας για λίγα λεπτά, οι ΗΠΑ έχουν μακρύ ιστορικό υπονόμευσης και καταστροφής της δημοκρατίας. Πρέπει να το αναφέρω αυτό; Το Ιράν το 1953, η Γουατεμάλα το 1954, η Χιλή το 1973 και αυτό συνεχίζεται… Αλλά υποτίθεται ότι τώρα τιμούμε και θαυμάζουμε την εξαιρετική δέσμευση της Ουάσιγκτον για κυριαρχία και δημοκρατία. Δεν έχει σημασία τι συνέβη στην ιστορία. Αυτό είναι για άλλους ανθρώπους».

Αναφερόμενος στη στάση των ΗΠΑ, ο Νόαμ Τσόμσκι υπογράμμισε: «Σχετικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ; Υπήρχε μια ρητή, ξεκάθαρη υπόσχεση από τον (σ.σ. υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ) Τζέιμς Μπέικερ και τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους στον Γκορμπατσόφ ότι εάν συμφωνούσε να επιτρέψει σε μια ενωμένη Γερμανία να επανενταχθεί στο ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ θα διασφάλιζαν ότι δεν θα γινόταν καμία κίνηση ούτε μια ίντσα προς την Ανατολή. Υπάρχουν αρκετά ψέματα εδώ»...

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου