15 Απριλίου 2022

Η βύθιση του Moskva «σκληρό πλήγμα» για τον ρωσικό στόλο

Η απώλεια του καταδρομικού Moskva, της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, που βυθίστηκε χθες Πέμπτη, αποτελεί «σκληρό πλήγμα» για τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή. «Θα έχει συνέπειες» στις επιχειρησιακές τους ικανότητες, γιατί το συγκεκριμένο πλοίο ήταν «κλειδί» στις προσπάθειές τους να εδραιώσουν τη «ναυτική κυριαρχία στη Μαύρη Θάλασσα», 
όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι στο CNN.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έκανε χθες λόγο για «πυρκαγιά» και «έκρηξη πυρομαχικών», χωρίς να αναφέρεται σε ουκρανική επίθεση. Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, όμως, η νότια στρατιωτική διοίκηση του στρατού της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει ότι έπληξε το ρωσικό καταδρομικό Moskva με πυραύλους Neptune, προκαλώντας του μεγάλες υλικές ζημιές.

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, κατά τη ρυμούλκηση του καταδρομικού Moskva σε λιμάνι, το πλοίο έχασε τη σταθερότητά του εξαιτίας των ζημιών που υπέστη στο κύτος από την έκρηξη πυρομαχικών. «Σε συνθήκες θαλασσοταραχής, το πλοίο βυθίστηκε», ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου, στην οποία διευκρινιζόταν ότι το πλήρωμα είχε απομακρυνθεί. 


Το μεγαλύτερο σκάφος που βυθίζεται από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο

Το 12.490 τόνων Moskva είναι το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που βυθίζεται από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι δε το δεύτερο σημαντικό πλοίο που χάνει η Ρωσία από την έναρξη της εισβολής καθώς τον Μάρτιο, το αποβατικό Σαράτοφ είχε καταστραφεί από ρωσική επίθεση στο λιμάνι Berdyansk στην Αζοφική.

Το μήκους 186 μέτρων και δυναμικότητας 510 ανδρών, Moskva, τέθηκε σε υπηρεσία στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Μάλιστα ναυπηγήθηκε στο Μικολάιβ της σημερινής Ουκρανίας, τμήμα τότε της Σοβιετικής Ένωσης. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε πολλές ρωσικές στρατιωτικές εκστρατείες, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας.

Την πρώτη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, το Moskva έκανε επίδειξη δύναμης όταν «αιχμαλώτισε» μια μικρή φρουρά ουκρανικών συνοριακών στρατευμάτων που υπερασπίζονταν το Φιδονήσι στη Μαύρη Θάλασσα ζητώντας τους να παραδοθούν. Το καταδρομικό είχε αναπτυχθεί στο παρελθόν από τη Μόσχα και στη σύγκρουση στη Συρία, όπου παρείχε στις ρωσικές δυνάμεις από θαλάσσης κάλυψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διέθετε 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους Vulkan και μια σειρά από όπλα κατά των υποβρυχίων και των ναρκών-τορπιλών.


Γιατί η βύθιση του Moskva συνιστά μεγάλο πλήγμα για τη Ρωσία

Η απώλεια του Moskva - ανεξάρτητα από το αν είναι από μια ουκρανική επίθεση ή ένα ατύχημα - απετελεί μια «μείζονα προπαγανδιστική νίκη για την Ουκρανία» και μια «σημαντική ανόρθωση για το ουκρανικό ηθικό», ισχυρίζεται το ινστιτούτο ISW για τη μελέτη του πολέμου

Η ικανότητα της Ουκρανίας να στοχεύει πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα μπορεί να αλλάξει το ρωσικό δόγμα των θαλάσσιων επιχειρήσεων, αναγκάζοντας τη Μόσχα να αναπτύξει πρόσθετα εναέρια μέσα ή να αποσύρει πλοία που βρίσκονται κοντά στην ακτή, σύμφωνα με έκθεση του ινστιτούτου ISW.

Το Κρεμλίνο θα προσπαθήσει να εξηγήσει την απώλεια ενός από τα πιο σημαντικά πλοία του ρωσικού στόλου. Το αφήγημα περί βύθισης λόγω τυχαίας πυρκαγιάς και έκρηξης πυρομαχικών θα βλάψει περαιτέρω το ρωσικό ηθικό.

Όπως επισημαίνεται, «και οι δύο εξηγήσεις για τη βύθιση του Moskva υποδεικνύουν πιθανές ρωσικές επιχειρησιακές ελλείψεις – είτε κακή αεράμυνα είτε απίστευτα χαλαρές διαδικασίες ασφάλειας στη ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας». Σύμφωνα με το ISW, η απώλεια του πολεμικού πλοίου θα μειώσει την ικανότητα της Ρωσίας να πραγματοποιεί επιθέσεις με πυραύλους κρουζ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου