20 Απριλίου 2022

Επιστήμονες της NASA θα στείλουν μήνυμα σε εξωγήινους

«Ακόμη και αν οι εξωγήινοι είναι κοντοί, σκυθρωποί και έχουν σεξουαλικές εμμονές», συλλογίστηκε κάποτε ο αείμνηστος κοσμολόγος Καρλ Σαγκάν, «αν είναι εδώ, θέλω να μάθω γι’ αυτούς».

Με την ίδια λογική, μια ομάδα διεθνών επιστημόνων υπό την ηγεσία της NASA ανέπτυξε ένα νέο μήνυμα το οποίο προτείνει να μεταδοθεί σε όλο τον γαλαξία με την ελπίδα να γίνει η πρώτη επαφή με ευφυείς εξωγήινους, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Guardian.

Το διαστρικό μήνυμα, γνωστό Beacon in the Galaxy (Φάρος στον Γαλαξία), περιέχει απλές αρχές επικοινωνίας, μερικές βασικές έννοιες των μαθηματικών και της φυσικής, τα συστατικά του DNA και πληροφορίες για τον άνθρωπο, τη Γη και μια διεύθυνση επιστροφής, σε περίπτωση που κάποιοι μακρινοί παραλήπτες θελήσουν να απαντήσουν.

Η ομάδα των ερευνητών με επικεφαλής τον Δρ. Jonathan Jiang στο Jet Propulsion Laboratory της NASA στην Καλιφόρνια, είπε ότι με τεχνικές αναβαθμίσεις το δυαδικό μήνυμα θα μπορούσε να μεταδοθεί στην καρδιά του Γαλαξία μας από το Allen Telescope Array του Ινστιτούτου Seti στην Καλιφόρνια και το σφαιρικό ραδιοτηλεσκόπιο 500 μέτρων στην Κίνα.

Σε μια προκαταρκτική εργασία, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από ομοτίμους, οι επιστήμονες προτείνουν να σταλεί το μήνυμα σε έναν πυκνό δακτύλιο αστέρων κοντά στο κέντρο του Γαλαξία μας – μια περιοχή που θεωρείται πιο υποσχόμενη για την εμφάνιση ζωής. «Η ανθρωπότητα έχει, όπως υποστηρίζουμε, μια συναρπαστική ιστορία να μοιραστεί και την επιθυμία να γνωρίσει τους άλλους και τώρα έχει τα μέσα να το κάνει», έγραψαν οι επιστήμονες.

Αν το μήνυμα αυτό φύγει από τη Γη, δεν θα είναι το πρώτο. Το Beacon in the Galaxy βασίζεται στο μήνυμα Arecibo που στάλθηκε το 1974 από το ομώνυμο αστεροσκοπείο στο Πουέρτο Ρίκο. Εκείνο το μήνυμα στόχευε ένα σμήνος άστρων περίπου 25.000 έτη φωτός μακριά, οπότε δεν θα φτάσει σύντομα. Έκτοτε, πλήθος μηνυμάτων έχουν σταλεί.

(J. H. Jiang et al., 2022)

Τέτοιες προσπάθειες διαστρικής επικοινωνίας δεν είναι απλές. Οι πιθανότητες ένας νοήμων πολιτισμός να υποκλέψει ένα μήνυμα μπορεί να είναι εξαιρετικά χαμηλές, και ακόμη και αν γίνει επαφή, η δημιουργία μιας γόνιμης συνομιλίας μπορεί να αποδειχθεί απογοητευτική όταν η απάντηση μπορεί να πάρει δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Οι εξωγήινοι μπορεί να μην καταλάβουν καν το σήμα.

Υπάρχουν όμως και άλλες ανησυχίες. Περισσότερο από μια δεκαετία πριν, ο καθηγητής Στίβεν Χόκινγκ προειδοποίησε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφεύγουν να στέλνουν μηνύματα στο διάστημα, σε περίπτωση που προσελκύσουν τη λάθος είδους προσοχή. «Αν μας επισκεφθούν εξωγήινοι, το αποτέλεσμα θα είναι περίπου όπως όταν ο Κολόμβος έφτασε στην Αμερική, κάτι που δεν ήταν καθόλου καλό για τους ιθαγενείς», είχε δηλώσει σε ντοκιμαντέρ του Discovery Channel.

Όμως ο Δρ. Jiang και οι συνάδελφοί του υποστηρίζουν ότι ένα εξωγήινο είδος ικανό να επικοινωνεί σε όλο το σύμπαν, μπορεί κάλλιστα να έχει μάθει την αξία της ειρήνης και της συνεργασίας, και η ανθρωπότητα θα μπορούσε να μάθει πολλά...

Πηγές: ertnews.gr , theguardian.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου