17 Απριλίου 2022

Σκληρός ανταγωνισμός ελληνικού – ιταλικού ελαιολάδου

Μια μοναδική εμπειρία ήταν η επίσκεψη και διαμονή στη Σητεία της Κρήτης για τους 30 διακεκριμένους διεθνώς ειδικούς του ελαιολάδου, οι οποίοι συμμετείχαν ως κριτές στον 7ο παγκόσμιο διαγωνισμό Athena, που πραγματοποιήθηκε εκεί.

Ενα ελαιόλαδο από την Ιταλία και συγκεκριμένα την Πούλια, έξτρα παρθένο φυσικά, από την εταιρεία Maselli έλαβε το πρώτο βραβείο στον 7ο παγκόσμιο διαγωνισμό Αthena, o οποίος πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη Σητεία του νομού Λασιθίου Κρήτης. Πρόκειται για έναν από τους τρεις κορυφαίους διαγωνισμούς ελαιολάδου στον κόσμο, ο οποίος διοργανώνεται κάθε χρόνο σε μια διαφορετική ελληνική ελαιοπαραγωγική περιοχή.

Φέτος από τα 550 δείγματα ελαιολάδων που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό, συμμετοχές από 23 χώρες, τα 32 απέσπασαν την ύψιστη διάκριση εφόσον βαθμολογήθηκαν με πάνω από 95%. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν δεκάδες ελληνικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, από τα οποία αρκετά κατάφεραν να ξεπεράσουν τους 90 βαθμούς, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχει διαρκής εξέλιξη στον τομέα των premium έξτρα παρθένων ελαιολάδων στη χώρα μας, πολλά από τα οποία δεν διακινούνται καν στην Ελλάδα, αλλά εξάγονται απευθείας.

Διπλό χρυσό, την ανώτατη διάκριση στον διαγωνισμό, έλαβαν επτά ελληνικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, εκ των οποίων τα δύο αρωματισμένα. Η πρόσθεση αρωματικών χόρτων, κυρίως, αλλά και μπαχαρικών σε ελαιόλαδα είναι μια καινούργια τάση, την οποία έχουν υιοθετήσει πολλοί σεφ.

Γεύμα για τους κριτές του διαγωνισμού στη Μονή Τοπλού. Τα ελαιόλαδα έκριναν διάσημοι ειδικοί από δώδεκα χώρες.

Στη Σητεία βρέθηκαν 30 κριτές, διάσημοι ειδικοί του ελαιολάδου από δώδεκα χώρες, εφόσον σύμφωνα με τις προδιαγραφές του διαγωνισμού τα 2/3 της κριτικής επιτροπής προέρχονται από το εξωτερικό. Παρά το γεγονός ότι έχουν βρεθεί σε πολλές ελαιοπαραγωγούς χώρες στον κόσμο εντυπωσιάστηκαν από το τοπίο στη Σητεία.

«Το τοπίο στην περιοχή είναι μοναδικό. Ολα, οι πλαγιές, οι λόφοι, όπου και να γυρίσεις το μάτι σου υπάρχουν ελιές», τονίζει ο ιδρυτής του Athena Γιώργος Στεργίδης, ο οποίος εξηγεί ότι πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που μπορεί να δει κάποιος στην Ισπανία, όπου όλα τα ελαιόδεντρα έχουν το ίδιο μέγεθος και είναι φυτεμένα σε αυστηρά ευθυγραμμισμένες συστοιχίες...

Πηγές: 
kathimerini.grathenaoliveoil.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου