24 Απριλίου 2022

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 24.4.2022

Κυριακή του Πάσχα σήμερα:
Δύο χρόνια μετά την εκδήλωση της πανδημίας, η ύπαιθρος αποκτά και πάλι ζωή τώρα το Πάσχα! Πολλοί κάτοικοι των μεγαλουπόλεων επιστρέφουν προσωρινά στους τόπους καταγωγής τους και γλεντούν μαζί με τους δικούς τους κοντά στην ανοιξιάτικη φύση, ύστερα από έναν παρατεταμένο και βαρύ χειμώνα.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που προέστη της τελετής της Αναστάσεως στον αυλόγυρο του Πατριαρχείου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι δυνάμεις του κακού, η βία και η αδικία, που εξακολουθούν να ταλανίζουν την ανθρωπότητα, δεν θα νικήσουν στο τέλος».
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Η Ανάσταση του Χριστού δεν μπορεί να εξαντλείται σε κάποιες πασχαλινές ευχές με αόριστο περιεχόμενο και ξύλινη γλώσσα». Την Ανάσταση την επιλέγεις και τη ζεις μέσα από την απόλυτη εμπιστοσύνη και την αγάπη, αναφέρει μέσω του μηνύματός του, με αφορμή το Πάσχα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. ΑΠΕ-ΜΠΕ ,
naftemporiki.gr

Μηνύματα για το Πάσχα της πολιτικής ηγεσίας:
«Η σημερινή γιορτή μας βρίσκει ενωμένους. Έτσι ενωμένοι ξεπεράσαμε τις εθνικές προκλήσεις, την πανδημία και όλες τις περιπέτειες που προηγήθηκαν. Έτσι, μπορούμε να γιορτάσουμε για πρώτη φορά μακριά από την απειλή του κορωνοϊού που απομακρύνεται» αναφέρει στο μήνυμά του για το Πάσχα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Το Πάσχα είναι η γιορτή της ελπίδας. Έρχεται πάντα να φωτίσει με τα Θεία Πάθη τη Σταύρωση και την Ανάσταση, την προσδοκία για ένα καλύτερο αύριο. Να δώσει το μήνυμα ότι μπορούμε να κερδίσουμε τη ζωή μας με όρους αλληλεγγύης, ανθρωπισμού και δικαιοσύνης. Να κερδίσουμε το Φως και την άνοιξη», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Στο πασχαλινό μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, υπογραμμίζει ότι «η Ανάσταση του Θεανθρώπου συμβολίζει τη νίκη της ζωής έναντι του θανάτου. Της ελπίδας έναντι του φόβου σε μια δύσκολη στιγμή για την ανθρωπότητα».
«Από τον καθημερινό Γολγοθά της ακρίβειας, της κρίσης, του πολέμου, να φτάσουμε στη λαϊκή ανάταση και ανάσταση, αφού μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό!», είναι το μήνυμα του γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα για το Πάσχα. 
naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρουκετοπόλεμος στη Χίο. Με τη Χίο να έχει γεμίσει ξανά πασχαλινούς επισκέπτες ύστερα από δύο χρόνια, ο Βροντάδος απόλαυσε το μοναδικό έθιμο του ρουκετοπολέμου παρά την αντίθεση πολλών στη στόχευση των εκκλησιών των αντίπαλων χωριών. Υπενθυμίζεται ότι κάθε χρόνο μετά την Ανάσταση στον Βροντάδο χιλιάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες εκτοξεύονται ανάμεσα στις δυο εκκλησίες της περιοχής, την Παναγία Ερειθιανή και τον Άγιο Μάρκο. kathimerini.gr

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 4.175, ενώ ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων ήταν 149. Παράλληλα, κατεγράφησαν ακόμη 28 θάνατοι, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 28.867 θάνατοι. O αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 277. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.277.557.

H Γαλλία ψηφίζει, ο Μακρόν μάλλον κερδίζει, η Ευρώπη ελπίζει. Με τις δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν «φαβορί» για τη νίκη στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών τον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και την Μαριν Λεπέν στα υψηλότερα ποσοστά που έχει ποτέ ανέλθει η γαλλική ακροδεξιά, οι Γάλλοι προσέρχονται από σήμερα το πρωί στις κάλπες του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών. Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών εμφανίζουν τον απερχόμενο και υποψήφιο για επανεκλογή πρόεδρο Μακρόν μεταξύ 53,5% και 57,5%, δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα νικητή των προεδρικών εκλογών. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακάθεκτοι οι Έλληνες εφοπλιστές στις ναυπηγήσεις. Επενδύσεις σε νέα πλοία αξίας σχεδόν 2,8 δισ. δολαρίων, έναντι 2,79 δισ. το ίδιο διάστημα πέρυσι, υλοποίησαν οι Έλληνες εφοπλιστές τους πρώτους τρεις μήνες του 2022, συνάπτοντας συμφωνίες πρωτίστως με ναυπηγεία της Νοτίου Κορέας. Ειδικότερα, τα στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Golden Destiny φανερώνουν ότι οι «Greeks» παρήγγειλαν συνολικά 32 πλοία, έναντι 49 το αντίστοιχο διάστημα του 2021, με την αξία πάντως των επενδύσεων να παραμένει σχεδόν ίδια. Αυτό, διότι, κατά το περσινό πρώτο τρίμηνο, το ενδιαφέρον είχε στραφεί κυρίως στους κλάδους χύδην ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοιων που είναι φθηνότερα από τα containerships και τα LNG carriers. naftemporiki.gr

Πόλεμος στην Ουκρανία:
Παρά τη γιορτή του Ορθόδοξου Πάσχα, οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία συνεχίζονται για 60ή ημέρα. Οι νέες διπλωματικές προσπάθειες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών και του ΓΓ του ΟΗΕ φαίνεται να έχουν λίγες πιθανότητες επιτυχίας, την ώρα που όλος ο κόσμος παρακολουθεί με αγωνία και θλίψη το δράμα της Μαριούπολης.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τον βομβαρδισμό ουκρανικών πόλεων ακόμη καιτο βράδυ της Ανάστασης, με το Ντνίπρο, στην κεντρική Ουκρανία, να γίνεται και αυτό στόχος, με τουλάχιστον έναν νεκρό. Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικές επιθέσεις στο Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης του κυβερνήτη της επαρχίας Σερχίι Γκαϊντάι.
Η Πολωνία προμήθευσε την Ουκρανία με όπλα αξίας 1,5 δισεκ. ευρώ για να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει την εισβολή της Ρωσίας, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.
Περιοδεία σε Άγκυρα, Μόσχα και Κίεβο ξεκινά τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. ΑΠΕ-ΜΠΕ, 
kathimerini.gr

Ιαπωνία, ναυάγιο με πάνω από δέκα νεκρούς. Νεκροί είναι και οι δέκα άνθρωποι που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής μετά το ναυάγιο χθες Σάββατο τουριστικού πλοίου στη βόρεια Ιαπωνία, ενώ ακόμη 16 άλλοι εξακολουθούν να αγνοούνται, ανακοίνωσε το λιμενικό της χώρας. Το πλοίο Kazu I απέπλευσε χθες το πρωί με 24 επιβάτες, ανάμεσά τους δύο παιδιά, και διμελές πλήρωμα για περιήγηση κατά μήκος τμήματος της χερσονήσου Σιρετόκο, παρά τις προβλέψεις για άσχημες καιρικές συνθήκες στην περιοχή. Το πλήρωμα έστειλε σήμα κινδύνου στις 13:13 τοπική ώρα, ειδοποιώντας πως το πλοίο έβαζε νερά και είχε αρχίσει να βυθίζεται. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκλογές στη Σλοβενία: Οι Σλοβένοι καλούνται σήμερα στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές, έχοντας να αποφασίσουν για την επανεκλογή ή μη του αμφιλεγόμενου, συντηρητικού απερχόμενου πρωθυπουργού Γιάνες Γιάνσα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις 0 63χρονος Γιάνσα, ο οποίος κατηγορείται ότι αντιγράφει τον αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον φιλελεύθερο υποψήφιο Ρόμπερτ Γκόλομπ. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου