6 Απριλίου 2022

Σινάν Ουλγκέν: O EastMed μπορεί να επανέλθει αν ενταχθεί και η Τουρκία

Ο διευθυντής του τουρκικού think tank EDAM (Κέντρο Ερευνών Οικονομικής και Εξωτερικής Πολιτικής) και πρώην διπλωμάτης Σινάν Ουλγκέν, μιλώντας στην "Καθημερινή", υποστηρίζει πως υπάρχει το ενδεχόμενο κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed, όμως θεωρεί ως απαραίτητες προϋποθέσεις την ένταξη της Τουρκίας στο συγκεκριμένο σχέδιο και την επίλυση του Κυπριακού ή την εύρεση φόρμουλας για τη διανομή εσόδων του φυσικού πλούτου.

Οσο για την πιθανότητα κατασκευής του αγωγού Ισραήλ – Toυρκίας, υπενθυμίζει πως πρέπει να περάσει από την αποκλειστική οικονομική ζώνη (AOZ) της Κύπρου, όμως εκφράζει την ιδέα να δοθεί άδεια διέλευσης του αγωγού με πληρωμή κάποιου τιμήματος, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ουλγκέν αναφέρει πως «ο αγωγός EastMed θα μπορούσε να επανέλθει στην ατζέντα με τρόπο που να ενταχθεί σε αυτόν και η Τουρκία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία άρχισε να δημιουργεί μια στρατηγική ανεξαρτητοποίησης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας – κι αυτή είναι μια μόνιμη αλλαγή. Αρα η Ευρώπη θα έχει μεγαλύτερη ανάγκη φυσικού αερίου εκτός Ρωσίας. Ομως στο ζήτημα του EastMed υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα κι αυτό είναι το κυπριακό ζήτημα το οποίο δεν έχει επιλυθεί. Aν επιλυθεί, τότε μπορεί να βρεθεί λύση και στο θέμα του ΕastMed, και μέσω και Τουρκίας, Ισραήλ, Κύπρου μπορεί να δημιουργηθεί ένας νέος αγωγός με κατεύθυνση την Ευρώπη».

Τονίζει επίσης πως σε περίπτωση μη επίλυσης του Κυπριακού «υπάρχει κι άλλη μια εναλλακτική που πρέπει να εξετάσουν όλες οι πλευρές, δηλαδή οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι να καταφέρουν να έρθουν σε συμφωνία για την κατανομή των φυσικών πόρων κι έτσι να προχωρήσει το έργο αυτό. Δηλαδή, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη πολιτικής επίλυσης του Κυπριακού, έστω να συμφωνήσουν στο ζήτημα της κατανομής του πλούτου. Αυτό αποκαλείται “condominium principle”. Mε τον τρόπο αυτό ελπίζω πως μπορoύν να προχωρήσουν».

Σχετικά με τα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού αερίου Ισραήλ – Tουρκίας, ο διευθυντής του κέντρου ερευνών EDAM υποστηρίζει ότι «είναι εφικτή η κατασκευή του, όμως πρέπει να βρεθεί μια ενδιάμεση φόρμουλα στο ζήτημα του Κυπριακού, την οποία ανέφερα. Δηλαδή, οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι να συμφωνήσουν πώς θα γίνει η κατανομή των εσόδων του φυσικού αερίου. Διότι αυτός ο αγωγός θα πρέπει να περάσει και από την ΑΟΖ της Κύπρου. Βέβαια, αν πρόκειται μόνο για το ισραηλινό αέριο μπορεί να προκύψει κάποια άδεια διέλευσης έναντι κάποιου τιμήματος. Αν όμως ενταχθεί και το αέριο της Κύπρου, τότε πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα για τη διανομή των εσόδων. Αρα στον αγωγό Ισραήλ – Tουρκίας υπάρχουν κι αυτοί οι παράγοντες».

Πηγή: kathimerini.gr

Σχετική ανάρτηση:
DW: Ο EastMed στη σκιά των ελληνοτουρκικών διαφορών
Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναβάθμισε στρατηγικά την Άγκυρα, με το ζήτημα του αγωγού φυσικού αερίου να αποτελεί βαρόμετρο των τουρκικών προθέσεων, εκτιμά ο Ρόναλντ Μαϊνάρντους. Μόνο μέσω της Τουρκίας είναι εφικτή η μεταφορά φυσικού αερίου από την περιοχή στην Ευρώπη, ξεκαθάρισε ο Τούρκος πρόεδρος. Όμως, η Ευρώπη δεν πρέπει να εξαρτάται από ένα κράτος που γίνεται όλο και πιο αυταρχικό στο εσωτερικό και δεν έχει σαφή δέσμευση έναντι της Δύσης στην εξωτερική του πολιτική. (...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου