17 Απριλίου 2022

Δημήτρης Παπαχρήστος: «Αχ! Μουρλοσκοτωμένο»

Οδοιπορικό ζωής, ταξίδι στην πρόσφατη Ιστορία μας και κατάθεση για τα βιώματα μιας γενιάς που έγραψε μια όμορφη ιστορία


Η ζώσα, η αιμάτινη μνήμη, το μόνο όπλο που έχουμε να αντισταθούμε στη φθορά του χρόνου και σε κάθε μορφής εξουσία. Ο Δημήτρης Παπαχρήστος δεν το γράφει μόνο, αλλά το κάνει και πράξη στο τελευταίο του βιβλίο “Αχ! Μουρλοσκοτωμένο”. Ένα βιβλίο οδοιπορικό ζωής. Μαρτυρία για τα όνειρα, τις ελπίδες, τον έρωτα της επανάστασης, τη φλόγα των νέων με τα μακριά μαλλιά, τα γένια και τα τζάκετ. Κατάθεση για τα βιώματα μιας γενιάς που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη μετεμφυλιακή περίοδο και έγραψε μια όμορφη ιστορία στη διάρκεια της χούντας με τη δημιουργία του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος και την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Δεν είναι μυθιστορία, δεν είναι μυθιστόρημα, δεν είναι αυτοβιογραφία, παρότι o συγγραφέας μιλάει σε πρώτο πρόσωπο. Η ιστορική πραγματικότητα ξεπερνάει τη φαντασία, μεταμορφώνεται σε λογοτεχνική δημιουργία για να συναντηθούν παίζοντας «το θέατρο της ζωής» ο Άρης Βελουχιώτης με τον Νίκο Κούνδουρο, τον Αλέξη Δαμιανό, τη Μελίνα Μερκούρη, τον Λάκη Σάντα, τον Μανώλη Γλέζο, τον Πάμπλο, τον Καστοριάδη, τον Σαρτρ, τον Πέτρο Ανταίο, τον Παντελή Βούλγαρη, τον Γιώργο Φούντα, τον Περικλή Κοροβέση, τον Κώστα Κοντοδήμο. Το έργο ενορχηστρώνουν ο Μάνος Χατζιδάκις με τον Μίκη Θεοδωράκη και με τη δωρική φωνή του Μάνου Κατράκη όι-όι μάνα μου να δίνει τον τόνο και με τη ροή του Ευρίπου έρχονται απρόσμενα κι άλλα πρόσωπα της πατρίδας μας και μας βρίσκουν.

Η μνήμη είναι η ίδια μας η ζωή. Δεν αφήνει τίποτα να χαθεί, ούτε το μέλλον να γίνει πριν την ώρα του παρελθόν. Πολεμάει την αρρώστια της λήθης με Αλήθεια και είναι το αντίδοτο στον φόβο και κάθε τρομοκορονοϊό.

Ο συγγραφέας εξακτινώνεται από την ημέρα που γεννήθηκε στον Αϊ-Γιώργη Ιστιαίας Ευβοίας, χωρίς να παραλείπει να κάνει βουτιές στον παρελθόντα χρό-νο από τον αντιδικτατορικό αγώνα και το φοιτητικό κίνημα μέχρι την εξέγερ-ση του Πολυτεχνείου αναδεικνύοντας μέσα από τη μυθιστορία του λόγου του την αληθινή ιστορία της χώρας μας.

Ξεκινάει από τον γενέθλιο τόπο του, τη βόρεια Εύβοια. Το άλογο, τις προβατίνες, την αλωνιστική μηχανή με τα σιδερένια βυζιά της, το στάρι κεχριμπάρι.

«Μια αλωνισηκή μηχανή που καταβροχθίζει δεμάτια από στάχυα και ξερνάει άχυρα που φτιάχνουν έναν χρυσό λόφο. Παιδιά που τρέχουν στα αλώνια παίζοντας κρυφτό. Σκαρφαλώνουν σας θημωνιές ξυπόλυτα κι έπειτα κάνουν βουτιές σε μια θάλασσα από χρυσάφι για να αναδυθούν στεφανωμένοι με άχυρα κολυμβητές. Ο Μαυρογιάννης που ταΐζει δεμάτια την αλωνιστική μηχανή, σιδερένιο θηρίο που βογκάει σαν αγελάδα. Από κάτω ο μπαρμπα-Βαγγέλης ο Κρούπης, με τεντωμένα τα χέρια σαν να αρμέγει τα σιδερένια βυζιά της, ο μπαρμπα-Ανδρέας που τραβάει τα σακιά, για να δέσει ο Κεσκέρογλου, και να τα φορτώσουν μαζί με τον μπαρμπα-Τρύφωνα με ένα άι ε ουπππ στο κάρο με τα τσουβάλια». Ενας αυθεντικός και γι' αυτό σουρεαλιστικός κόσμος δουλειάς, παιχνιδιού, αλληλεγγύης και ξυπόλυτων ονείρων. Μια εικόνα από το βιβλίο «Αχ! Μουρλοσκοτωμένο», του Δημήτρη Παπαχρήστου, που έχει εμπνευστεί από τη γενέθλια γη, την Εύβοια.

Από το ραδιόφωνο σαν μεγάλο κουτί, το σχολείο και τον δάσκαλο με τον χάρακα και την αγριλίσια βίτσα του, τον Σταυραετό και τη γνωριμία του με τον Κρυστάλλη, το καφενείο του μπάρμπα-Μήτσου, την πρώτη επίσκεψη στην Αθήνα και άλλα πολλά.

“...Είδα, άκουσα και κατάλαβα όταν ήρθε ο ανθυπαστυνόμος και κάποιοι χοντροκέφαλοι εθνικόφρονες. Δεν άφηναν να μιλήσει ο συμπατριώτης μας Αποστόλης Αποστολόπουλος, που κατέβαινε υποψήφιος βουλευτής με την ΕΔΑ, είχε συλληφθεί το 1946 και αποφυλακιστεί το 1960...”.

Ο Δημήτρης Παπαχρήστος πέρασε στην ΑΣΟΕΕ. Χούντα, 1968, ζόφος, σιωπή. Εκεί στη σχολή του έγιναν πολλά μέχρι να γίνει η κατάληψη της Νομικής και να ακολουθήσει η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Πώς δέθηκε η κόκκινη κλωστή; Γι’ αυτά που συνέβαιναν μέρα-μέρα, βδομάδα-βδομάδα, μήνα-μήνα, συναντήσεις, συγκεντρώσεις, κείμενα υπογραφών, Φοιτητικές Επιτροπές Αγώνα, συλλήψεις, ανακρίσεις, ξύλο και γίνονταν το σπίρτο της ανάφλεξης στον αγώνα για δημοκρατία και ελευθερία καταθέτει τη μαρτυρία του...

Έγινε το πραξικόπημα της Χούντας στην Κύπρο. Μεταπολίτευση. Έλευση του Καραμανλή... «Κι... εμείς μαζευτήκαμε και δαγκωθήκαμε γιατί δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε αυτή την κατάσταση και μαλώναμε στα αμφιθέατρα τρία χρόνια αν “ο αγώνας μας δικαιώθηκε”»...

Πολυτεχνείο, Νοέμβρης του ’73, και Μάης του ’68... Δύο γεγονότα-σταθμοί... Η φλόγα δεν σβήνει, φουντώνει... Τα όνειρα δεν έχουν σύνορα...

Παρακολουθήστε την παρουσίαση του βιβλίου που έγινε στην Αθήνα (18.03.2022) στο καφέ «Κήπος του Μουσείου» (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) στο https://www.youtube.com/watch?v=BOcUBkXRg2k . Για το βιβλίο «Αχ! Μουρλοσκοτωμένο», Εκδόσεις «Τόπος», μίλησαν οι: Μάκης Μπαλαούρας (οικονομολόγος), Πέπη Ρηγοπούλου (ομότιμος καθηγήτρια ΕΚΠΑ και συγγραφέας), Γιώργος Σταματόπουλος (δημοσιογράφος και συγγραφέας), Κωνσταντίνος Τζαμιώτης (συγγραφέας) και ο συγγραφέας του βιβλίου.

Πηγές: Στοιχεία από avgi.gr και toposbooks.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου