27 Απριλίου 2022

H συνάντηση Μητσοτάκη με τον Κάρολο για το Τατόι

Μια καλή εικόνα για τον τρόπο λειτουργίας της έπαυλης Dumfries φαίνεται ότι απέκτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο κτήμα και στο ιστορικό κτίριο που διαχειρίζεται το ίδρυμα του πρίγκιπα Καρόλου από το 2007.
Όμως, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρίγκιπα της Ουαλλίας προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Αθήνα.

Ο πρίγκιπας Κάρολος ξενάγησε τον Ελληνα πρωθυπουργό στον ιστορικό χώρο που αποκαταστάθηκε με έμφαση στη σύνδεση με τη φύση και την οικολογία, την κοινωνία και τον πολιτισμό.

Η στρατηγική ανάδειξης και βιωσιμότητας του κτήματος Dumfries βρέθηκε και στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον πρίγκιπα Κάρολο
, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Οπως σημείωσε ο πρωθυπουργός από την πλευρά του, στόχος του είναι η ανάλογη ανάδειξη του κτήματος και των εγκαταστάσεων του Τατοΐου. Για το θέμα αυτό ο πρίγκιπας της Ουαλίας είχε εκφράσει προσωπικό ενδιαφέρον όταν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και είχε συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου στις 25 Μαρτίου 2021. 

Μιλώντας αργότερα στο ελληνικό συμβούλιο του οργανισμού Sustainable Markets Initiative, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τον σχεδιασμό του να γίνει το Τατόι κέντρο πολιτισμού, επαγγελματικής κατάρτισης και αγροτικής επιχειρηματικότητας.


Οι δύο ιστορικοί τόποι, άλλωστε, μοιράζονται ορισμένα κοινά γνωρίσματα. Το σκωτσέζικο κτήμα διαθέτει πάνω από 20 βοηθητικά κτίρια (το Τατόι έχει περίπου 40) και η έκταση του (8.000 στρέμματα) προσομοιάζει σε εκείνη του ιστορικού πυρήνα του Τατοΐου (6.000 στρέμματα).

Ο προϋπολογισμός των έργων που εκτελεί το υπουργείο Πολιτισμού στο πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στο briefing της Τρίτης, ανέρχεται σε 75 εκατ. ευρώ και προέρχεται από διάφορους πόρους από το ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και από χορηγίες ιδιωτών. Τα έργα είναι σε εξέλιξη και ο χρονικός ορίζοντας για την υλοποίησή τους είναι η 31η Δεκεμβρίου 2025.  

Το θέμα των χρήσεων των κτιρίων που αποτελούσε πεδίο αντιπαραθέσεων για πολλά χρόνια μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων λύθηκε με απόλυτη συναίνεση. Ο καθορισμός των χρήσεων έγινε με βάση τις επιθυμητές από το Δημόσιο χρήσεις συγκεκριμένων κτιρίων και με βάση την μελέτη βιωσιμότητας που εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2021. Το Δημόσιο αποκαθιστά και διαχειρίζεται 32 κτίρια, ενώ προς αξιοποίηση σε ιδιώτες-επενδυτές, με το ίδιο περίπου ανταποδοτικό ισοδύναμο,θα δοθούν 22 κτίρια, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εν τω μεταξύ, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρίγκιπα Κάρολο προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Αθήνα.

H «Εφημερίδας των Συντακτών» κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο «Ξαναφέρνει τον Τέως από το παράθυρο»! Κληθείς να το σχολιάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απέρριψε τα περί «θεσμικής εκτροπής». «Δεν υπάρχει καμία θεσμική εκτροπή από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρίγκιπα Κάρολο. Δεν αντέχουν σε κριτική τέτοια δημοσιεύματα» παρατήρησε σχολιάζοντας το πρωτοσέλιδο που σε ένα άλμα λογικής κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι «ξαναφέρνει τον Τέως από το παράθυρο». Ο κ. Οικονόμου μάλιστα σημείωσε με νόημα ότι και κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου είχε τύχει -και ορθώς- θερμής υποδοχής από τον Αλέξη Τσίπρα και τη σύζυγό του.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «νέο “unfair” της οικογένειας Μητσοτάκη, που δεν θα μείνει αναπάντητο από τις Ελληνίδες και τους Ελληνες, όποτε τολμήσει να στήσει κάλπες». Κάλεσε επίσης τον κ. Μητσοτάκη «να αντιληφθεί ότι πρέπει να ενεργεί ως εκλεγμένος πρωθυπουργός και όχι ως αυλάρχης των Γλύξμπουργκ». Απαντώντας η Ν.Δ. σχολίασε ότι «το ψέμα και η υποκρισία είναι ταυτόσημα με τον ΣΥΡΙΖΑ» και υπενθύμισε ότι «όταν ο κ. Τσίπρας υποδεχόταν τον πρίγκιπα Κάρολο στην Αθήνα το 2018 μιλούσε για “επίσκεψη-ορόσημο”, ενώ σήμερα ψελλίζει διάφορα ακατανόητα συνωμοσιολογικά».

Κάποια ακόμη σχόλια: Καλό θα ήταν βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας να μην ξεχνά κάποια γεγονότα που συνέβησαν όταν ήταν στην κυβέρνηση και τα οποία δεν συνάδουν με τα τωρινά του σχόλια. Όπως για παράδειγμα τα όσα διαδραματίστηκαν τρία σχεδόν χρόνια πριν, τον Μάιο του 2018, όταν ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος και η σύζυγός του δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα, ήρθαν για τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.
Σχετικά, δείτε τις αναρτήσεις μας:
Ο Κάρολος στην Ελλάδα, να «κλείσει πληγές» του παρελθόντος (9.5.2018)
Ο Κάρολος στην Ελλάδα, σχόλια στο twitter (10.5.2018)

Κάρολος - Μπέτυ Μπαζιάνα - Παυλόπουλος

Και ένα σχόλιο του γνωστού σκιτσογράφου "Στάθη" στο twitter:
Στάθης @st_stavropoulos
Αυτή είναι η αντιπολίτευση που μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ότι δηλαδή ο Μητσοτάκης φέρνει τον Κωνσταντίνο από το παράθυρο; Ε βέβαια,τι αντιπολίτευση να κάνεις όταν έχεις υπογράψει Μνημόνια;Τι να λες όταν ο Βαρδινογιάννης ή και ο Κάρολος σου έχουν χαϊδεψει το μαγουλακι; Τι;

afirimeno.com
Με πληροφορίες από kathimerini.gr , protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου