1 Ιουλίου 2015

Δεν πληρώθηκε η δόση του ΔΝΤ που έληγε στις 30 Ιουνίου.

(upd) Σε καθεστώς "καθυστέρησης πληρωμής" (σ.σ.: όχι χρεοκοπίας προς το παρόν) τελεί τυπικά η Ελλάδα από τη μία μετά τα μεσάνυχτα (12:00 τα μεσάνυχτα ώρα Βρυξελλών), καθώς αθέτησε την πληρωμή της δόσης του 1,56 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που έληγε στις 30 Ιουνίου.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράϊς δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν αποπλήρωσε μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη τη δόση που όφειλε, με αποτέλεσμα η χώρα να βρίσκεται σε κατάσταση "καθυστέρησης πληρωμών". Ο ίδιος ανέφερε ότι το ΔΣ του Ταμείου ενημερώθηκε για την εξέλιξη αυτή, όπως και για το αίτημα που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση για παράταση του χρόνου αποπληρωμής της συγκεκριμένης οφειλής το οποίο θα εξετάσει «εν ευθέτω χρόνο».

Πρόκειται για τη μοναδική χώρα μέλος της ΕΕ αλλά και του αναπτυσσόμενου κόσμου, που αθετεί πληρωμή στο ΔΝΤ, ενώ το ποσό, η πληρωμή του οποίου αθετήθηκε, είναι το υψηλότερο στην ιστορία του Ταμείου.

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να γίνει νέα συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ στην οποία θα συζητηθούν οι νομικές λεπτομέρειες του αιτήματος για παράταση στην πληρωμή που ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση.

Πηγή: Στοιχεία από www.ethnos.gr και www.tovima.gr 01.07..2015






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου