13 Ιουλίου 2015

Βαρουφάκης: Είχα προτείνει Grexit και παράλληλο νόμισμα

Σε συνέντευξή του στο βρετανικό περιοδικό New Statesman, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, αποκαλύπτει το σχέδιό του για έκδοση παράλληλου νομίσματος (IOU), κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ από το 2012, καθώς και αποδέσμευση της ΤτΕ από την ΕΚΤ.

Κάνει λόγο για την ύπαρξη μιας ομάδας 4-5 ατόμων στο υπουργείο Οικονομικών που εξέταζε το ενδεχόμενο του Grexit, ενώ παραδέχεται ότι ο ίδιος είχε ένα plan Β που αφορούσε στην έξοδο της χώρας από το ευρώ. 

Σε ερώτηση για τις δυο επιλογές της Ελλάδας, δηλαδή την άμεση έξοδο από το ευρώ ή την έκδοση IOUs, ο κ. Βαρουφάκης είπε:
«Δεν πίστευα ποτέ πως πρέπει να πάμε κατ' ευθείαν σε νέο νόμισμα. Η άποψή μου ήταν πως αν τολμούσαν να κλείσουν τις τράπεζές μας, κάτι που θεωρούσα επιθετική κίνηση απίστευτης ισχύος, θα πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά χωρίς να περνάμε το σημείο χωρίς επιστροφή.
Θα πρέπει να εκδώσουμε δικά μας IOUs, ή τουλάχιστον να ανακοινώσουμε ότι θα εκδώσουμε δική μας ρευστότητα σε ευρώ. Θα πρέπει να "κουρέψουμε" τα ελληνικά ομόλογα του 2012 που κατέχει η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) ή να ανακοινώσουμε ότι θα το κάνουμε. Και θα πρέπει να πάρουμε τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτό ήταν το τρίπτυχο, τα τρία πράγματα με τα οποία νόμισα ότι έπρεπε να απαντήσουμε αν η ΕΚΤ έκλεινε τις τράπεζές μας.
Προειδοποιούσα το υπουργικό συμβούλιο ότι αυτό θα συνέβαινε (η ΕΚΤ θα έκλεινε τις τράπεζές μας) για έναν μήνα, προκειμένου να μας σύρει σε μια εξευτελιστική συμφωνία. Όταν συνέβη η σύστασή μου για "ενεργητική" απάντηση, ας πούμε ότι καταψηφίστηκε
».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, την ώρα που τα πλήθη γιόρταζαν την επικράτηση του ΟΧι στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, έξι μέλη της κυβέρνησης κλήθηκαν να ψηφίσουν επί του σχεδίου του. Μόνο δύο ψήφισαν υπέρ, όμως. Τέσσερις ψήφισαν κατά και ο κ. Βαρουφάκης δεν μπόρεσε να πείσει τον κ. Τσίπρα. Κατόπιν αυτού, η αποχώρησή του από την κυβέρνηση ήταν αναπόφευκτη. 
«Εκείνο το βράδυ η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η επιθυμία του λαού, εκείνο το δυνατό ΟΧΙ, δεν έπρεπε να ενεργοποιήσει το σχέδιό μου» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης στη συνέντευξή του. «Αντιθέτως, έπρεπε να οδηγήσει σε σημαντικές υποχωρήσεις...» 

Ο δημοσιογράφος διερωτάται στο κείμενό του αν ο Γιάνης Βαρουφάκης βγήκε νικητής ή ηττημένος μέσα από τις πολιτικές επιλογές του. Αυτό που επισημαίνει είναι οτι σίγουρα δεν πρόδωσε τα πιστεύω του. Τώρα, το εάν έκανε το σωστό, θα τον κρίνει η Ιστορία... 

Πηγές: Στοιχεία από www.imerisia.gr και www.kathimerini.gr 
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113603319
http://www.kathimerini.gr/823417/article/epikairothta/politikh/stadiako-grexit-proteine-o-varoyfakhs-to-vrady-toy-dhmoyhfismatos






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου